Foto: Screenshot/weather.com

Stiže novo nevrijeme, DHMZ izdao posebno upozorenje: Pogledajte radarske karte

Autor: I.G.

Utorak je započeo s kišnim i vjetrovitim vremenom, a meteorolog Zoran Vakula u emisiji “Dobro jutro, Hrvatska” predviđa da će takvo vrijeme trajati tijekom većeg dijela dana. Međutim, dobre vijesti dolaze za one koji planiraju posjetiti groblja sutra, jer se očekuje stabilnije vrijeme bez oborina barem do navečer.

Riječko područje je posebno pogođeno obilnom kišom, zabilježeno je impresivnih 87 litara kiše po četvornom metru samo tijekom noći. Na Turniću je došlo do pada stabla na parkirano vozilo, što otežava promet u riječkom području. Također, u Zagorju je zabilježena jaka tuča, dok je u Zagrebu dio groblja Mirogoj poplavio zbog obilne kiše.


DHMZ: U narednim danima nestabilno vrijeme

Gorski kotar bilježi rekordni vodostaj rijeke Kupe, što je rezultiralo proglašenjem izvanrednih mjera zaštite od poplava u tom području. Direktor Vodnogospodarskog odjela Rijeka, Gordan Gašparović, istaknuo je da je vodostaj Kupe dosegnuo povijesni maksimum, te je apelirao na građane da budu oprezni.

Cijela Hrvatska pod narančastim upozorenjem: U Zagorju najgore, padala tuča veličine oraha

Hrvatske vode za sliv Mure i gornje Drave izdale su upozorenje o mogućem proglašenju pripremnog stanja obrane od poplava. Trenutačni protok rijeke Drave iznosi oko 1100 kubičnih metara u sekundi, s očekivanjem da će doseći 1200 m3/s. Stanovnike pozivaju da prate obavijesti i budu spremni na eventualne mjere obrane od poplava.

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) upozorava na nastavak nestabilnog vremena u idućim danima, s mogućim ekstremnim vodostajima na rijekama Kupi, Savi i Dravi. Očekuje se daljnji prodor oborina u petak i nedjelju.

Hrvatske vode izdale upozorenje

Hrvatske vode za sliv Mure i gornje Drave upozorile su na moguće proglašenje pripremnog stanja obrane od poplava, a već sutra bi se moglo proglasiti pripremno stanje na određenim dijelovima rijeke Drave, doznaje se u Hrvatskim vodama.

Hidrološka situacija u zemlji je alarmantna, s obzirom na zasićenje tla od prijašnjih oborina. Povećani vodostaji u rijekama Save i Drave uzrokuju zabrinutost zbog mogućih poplava. Na slivu Kupe situacija je također kritična, a vodostaj rijeke dosegnuo je povijesni maksimum.

S obzirom na trenutne podatke iz prognostičkog modela, sutra, 1. studenoga, protok u starom koritu rijeke Drave na izlazu iz Slovenije iznosit će oko 1000 m3/s. Ako se ta prognoza ostvari, bit će ispunjeni uvjeti za proglašenje pripremnog stanja, a možda čak i redovite obrane od poplava, na dijelu starog korita rijeke Drave koji se proteže od slovenske granice pa sve do Akumulacije Varaždin.
Mogućnost proglašenja pripremnog stanja

Iz Hrvatskih voda – vodno gospodarske ispostave za sliv Mure i gornje Drave, također kažu kako postoji mogućnost proglašenja pripremnog stanja obrane od poplava i na dionicama koje se prostiru od mostova u Varaždinu pa sve do granice sa Slovenijom.

Proglašeno izvanredno stanje: U Rijeci pijavica, civilna zaštita i DHMZ izdali upozorenje

Tijekom današnjeg dana prostrani poremećaj koji nosi obilnu i intenzivnu oborinu premješta se preko većeg dijela Hrvatske te su lokalno moguće bujične i urbane poplave. Nastavak tjedna donosi nove oborine u Hrvatskoj i uzvodno u Sloveniji i Austriji. Slična situacija današnjoj očekuje se i krajem tjedna kada slijedi novi porast vodostaja s mogućim ekstremima.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.