Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

STIŽE NEVRIJEME, NA SNAZI CRVENI METEOALARM: Čuvajte se snažnog vjetra!

Autor: Mia Peretić

Nakon zimskog ugođaja, uz olujnu i orkansku buru, u gorju snijeg, koji je stigao taman za Božić i blagdan Sv. Stjepana, zadnje dane ove godine ispratit ćemo bez ‘prave’ hladnoće, iako će ponešto snijega, većinom u gorju iznad 800 mnv, biti i u posljednjem tjednu prosinca, pišu prognostičari DHMZ-a.

Stiže nam ciklona Bella, kako su je nazvali u Met Office-u, nacionalnoj meteorološkoj službi Ujedinjenog Kraljevstva. Naime, da bi ciklona dobila ime mora imati snažan utjecaj, a Met Office je izdao upozorenja visokog stupnja za vjetar i kišu. Njezin utjecaj počeo se osjećati već u nedjelju.

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za 28. prosinca 2020., crveno upozorenje za područje srednje Dalmacije, te narančasto upozorenje za područje gospićke, riječke, splitske, dubrovačke, zapadne obale Istre, Kvarnera i Kvarnerića, Velebitskog kanala i sjeverne Dalmacije.

Jugo će do ponedjeljka već biti olujno, u gorju i orkansko. Udari vjetra južnih smjerova nerijetko će biti i preko 100 km/h u višem gorju, a moguće i ponegdje na moru stvarajući visoke valove, mjestimice i plaveći rive i obale, te uzrokovati prekide u pomorskom prometu. Već će krajem ponedjeljka vjetar slabjeti, no oprez će u dijelovima zemlje biti potreban i dalje.

Na području gospićke, riječke, splitske, dubrovačke regije, zapadne obale Istre, Kvarnera i Kvarnerića, Velebitskog kanala, sjeverne, južne Dalmacije i srednje Dalmacije upozorava se na vrlo jako i olujno jugo, poslijepodne jugozapadni vjetar. Najjači udari vjetra 75-110 km/h.

Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

Budite spremni na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.