foto: Borna Filić/Pixsell

Stiže najintenzivnija promjena vremena ovog ljeta, upozorenje izdao i HAK: Očekujte jaku kišu i olujni vjetar!

Autor: Dnevno

Nakon nekoliko vrućih srpanjskih dana, kraj radnog tjedna donosi nam najintenzivniju promjenu vremena ovog ljeta, javlja Istramet.

Pod najintenzivnija mislimo na veliku raširenost grmljavinskih pljuskova i neverina, a lokalno će sa snažnim razvojem oblaka postojati mogućnost pojave tuče i tzv. downbursta, odnosno jake kiše i olujnog vjetra.

Do kraja srijede i u četvrtak nestabilnosti će se uglavnom držati kopnenog područja, naročito Učke, Ćićarije i Gorskog kotara gdje pljuskovi mogu biti izraženiji te mjestimice praćeni i tučom. Pljuskovi su mogući i u središnjoj Istri, a kasno večeras ne smijemo isključiti mogućnost pojave neverina na moru sjeverozapadne Istre.

U petak slijedi destabilizacija atmosfere na cijelom području, a kasno navečer stiže intenzivnija fronta koja jače neverine donosi i uz obalu. Predviđanja prognostičkih modela trenutno su poprilično žestoka, a naročito se ističe Istramet WRF, ali i DHMZ-ov ALADIN koji prognozira obilne oborine na cijelom području u više termina.

U petak navečer s frontom naglo će zapuhati prolazno jak sjeverac i sjeverozapadnjak, a zatim bura uz pad temperature zraka.

Vrijeme će se ipak razmjerno brzo smiriti, stoga nam vikend ponovno donosi povoljnije vremenske prilike, iako će u prvom dijelu subote još biti promjenjivo. Prevladavat će pretežno sunčano, ali i poprilično vjetrovito vrijeme uz buru i sjeverozapadnjak. Dnevne temperature zraka kretat će se oko 30 °C.

Zbog najavljenih nepogoda s upozorenjima za vozače oglasio se i Hrvatski autoklub.




“Već tijekom jutra u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj očekuju se grmljavinski pljuskovi koji lokalno mogu biti izraženiji. Zbog ponegdje veće količine vode na kolniku vozače pozivamo na dodatni oprez, a zbog mokrih i skliskih kolnika podsjećamo ih da prilagode brzinu trenutačnim uvjetima na cesti i pripaze na sigurnosnu udaljenost između vozila. Na cestama u gorju bit će veća opasnost o odrona. Zbog jake bure na sjevernom Jadranu moguća su ograničenja na Jadranskoj magistrali (DC8) za pojedine skupine vozila te poremećaji u pomorskom prometu”, upozorili su u HAK-u.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.