PIXSELL

STIGLO VELIKO ISTRAŽIVANJE! Škoro će zbog ovog zaplakati! Ovo je najteži udarac do sada

Autor: Dnevno

Agencija Promocija plus, ekskluzivno za RTL, provela je novi CRO Demoskop za kolovoz!

Nekih promjena u odnosu snaga među političkim strankama ima, ali ne u samom vrhu. Pri tome je važno naglasiti da je istraživanje provedeno kao da je cijela Hrvatska jedna izborna jedinica.

Izborni pobjednik, vladajući HDZ, prema podacima, uvjerljivo najbolje stoji, za gotovo trećinu ispitanika (32,9 posto) ta je stranka prvi izbor. SDP, koji traži novog predsjednika, ima gotovo gotovo dvostruko manje (18,1 posto), a treća opcija je platforma Možemo! s 11 posto.

Ta nova parlamentarna opcija preuzela je poziciju Domovinskog pokreta Miroslava Škore koji je na 8,6 posto. Nešto manje ima Most, 8,3 posto. Stranka s Imenom i Prezimenom je na 2,6 posto.

Nešto iznad jedan posto su i Pametno, HSS i IDS.




Te su opcije ušle u Sabor preko koalicija, no ovo se istraživanje ne može uspoređivati s rezultatima parlamentarnih izbora gdje su ključne izborne jedinice. Na razini cijele države kao jedne izborne jedinice, ostale stranke i opcije su ispod jedan posto.

Premijer Plenković najpozitivniji za četvrtinu ispitanika

Istraživanje donosi i osobne rejtinge političara. Stari i novi premijer Andrej Plenković najpozitivniji je političar, tako ga ocjenjuje četvrtina ispitanika (24,6 posto u odnosu na 19,4 posto u lipnju). Drugi izbor, uz pad osobnog rejtinga, je predsjednik Zoran Milanović (11,3 posto u odnosu na 15,3 posto u lipnju). Treba reći da je istraživanje provedeno prije obilježavanja Oluje, u jeku verbalnog okršaja dvaju predsjednika ali i nakon što je Plenković najavio dolazak Borisa Miloševića u Knin, odlazak Tome Medveda u Grubore, a Milanović odlikovanja postrojbama HVO-a. Treći najpozitivac je Zdravko Marić s 4,5 posto (2,2 posto u lipnju), dok nešto manje ima Vili Beroš (4,3 posto u odnosu na 8,1 posto u lipnju).




Sa sličnim postotkom na listu pozitivaca stigao je Tomislav Tomašević iz platforme Možemo! (4,2%), slijedi Dalija Orešković (2,3%), a tek onda Miroslav Škoro (2,2 posto u odnosu na 5,3 posto u lipnju). Nešto iznad jedan posto je Miro Bulj…

…baš kao i Božo Petrov, a jedan posto ispitanika najpozitivnijim političarom smatra, zasada jedinog kandidata za predsjednika SDP-a, Peđu Grbina. Da baš nitko od političara ne zaslužuje tu titulu misli 15,3 posto ispitanika.

Idemo do ljestvice najnegativnijih političara gdje se na prvom mjestu zadržao predsjednik Republike Milanović (15,8 posto u odnosu na 14,8 posto u lipnju). Drugi je izbor najnegativca premijer Plenković (15,3 posto u odnosu na 14,7 posto u lipnju), a treći zagrebački gradonačelnik Milan Bandić (9,0 posto u odnosu na 12,1 posto u lipnju).

Negativni doživljaj povećao je novi potpredsjednik Sabora Miroslav Škoro (4,9%), slijedi bivši predsjednik SDP-a Davor Bernardić (4,8%) koji se od ostavke ne pojavljuje u javnosti, bio je samo na prisezi u Saboru. Među negativcima je i Zlatko Hasanbegović (3,0%) kao i nova saborska zastupnica iz Kluba Domovinskog pokreta Karolina Vidović Krišto (2,6%).

Slijede Gordan Jandroković, Krešo Beljak i Hrvoje Zekanović. Da su negativni svi političari poručuje nešto iznad osam posto ispitanika.

I za kraj, smjer kretanja države. Nakon travanjskog nezapamćenog skoka pozitivne ocjene smjera kretanja zemlje, optimizam je u svibnju, s jenjavanjem koronakrize, počeo padati, a pad optimizma nastavio se u lipnju. Prošlog mjeseca održani su parlamentarni izbori, a sada u kolovozu vidljiv je blagi rast optimizma kod građana.

 

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.