Foto: Zvonko Pavic / CROPIX/Ilustracija

Stiglo važno upozorenje: Policija ima poruku

Autor: Dnevno.hr

Zbog blagdana Svih Svetih brojni će građani narednih dana obilaziti groblja, a na području cijele države očekuje se pojačan promet vozila. Isto se očekuje i na autocestama (osobito A3), državnim cestama i graničnim prijelazima prema Sloveniji, Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Očekuje se da će se gužve stvarati i na prilaznim cestama grobljima i oko njih, a policija će na tim točkama pojačano nadzirati i regulirati promet vozila i pješaka.


Evo što savjetuju iz policije:

Prilazne ceste grobljima

Pješaci, oprez!

Zbog brojnih parkiranih vozila uz rub cesta i pješaka koji prelaze cestu ili se kreću uz njen rub, policija upućuje vozače da se prilaznim cestama grobljima kreću uz povećani oprez i smanjenom brzinom kretanja, odnosno da prilagode brzinu vozila uvjetima i stanju u prometu.

Ogavno je što su pronašli u mobitelu osumnjičenog policajca: Policija sve potvrdila

Vozači se upućuju da pri dolasku u blizinu groblja ne parkiraju vozila na mjestima na kojima nije dozvoljeno zaustavljanje i parkiranje, tako da ometaju promet vozila cestom ili onemogućuju izlaz drugim vozilima na cestu te parkiranim vozilom smanjuju uočljivost pješaka.

Kako će se veći broj građana na groblja uputiti pješice, policija i pješake upućuje na povećani oprez s obzirom na to da za većinu groblja ne postoje izgrađene pješačke staze te su pješaci prisiljeni se kretati uz rubove cesta. Stoga policija posebno upozorava pješake na opasnosti prilikom prelaska cesta i kretanja između parkiranih vozila.
Vožnja s upaljenim svjetlima od 1. studenog

Odredbom članka 102. Zakona o sigurnosti prometa na cestama datumski je određeno korištenje dnevnih ili kratkih svjetala danju na motornim vozilima u razdoblju u razdoblju od 1. studenog do 31. ožujka.

Vozači mopeda i motocikala dužni su tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu. U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač će se kazniti novčanom kaznom od 30 eura.

Foto: Marko Todorov / CROPIX

Također, vozači bicikala i osobnih prijevoznih sredstava od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću) te u slučaju smanjene vidljivosti, moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla. U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač bicikla kaznit će se novčanom kaznom od 60 eura.

Vidljivost pješaka i biciklista

Dolaskom jeseni, noćni uvjeti vožnje započeli su ranije i traju duže u jutarnjim satima. Međutim, istovremeno se u tim ranim večernjim i jutarnjim satima na cestama nalazi dosta pješaka i biciklista. Jedan dio njih ne poštuje zakonske propise, zbog čega su teško vidljivi vozačima drugih vozila, koji pritom nalijeću na njih što ponekad završava i sa smrtnim stradavanjem, prenosi Index.

Stoga policija podsjeća na odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kojima je propisano da pješak koji se kreće kolnikom dužan je noću, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, biti označen nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom, vozač bicikla koji se kreće kolnikom na cesti dužan je noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom za nepoštivanje navedenih odredbi propisana je kazna u iznosu od 300 kuna (oko 40 eura).
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.