Foto:Damir Spehar/PIXSELL

STIGLI SU REZULTATI: Fantastičan vikend za hrvatski turizam. Noćenja su se brojala u milijunima, a ‘kapao’ je prihod i od cestarina!

Autor: D.R.

Prema prvim preliminarnim podacima sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnom i nekomercijalnom segmentu te nautičkom charteru, u Hrvatskoj je u dosadašnjem dijelu kolovoza (od 1. do 9. kolovoza) ostvareno više od milijun dolazaka i 7,2 milijuna noćenja, što je oko 70 posto lanjskog rezultata ostvarenog u istom razdoblju.

Pritom je najviše noćenja u istom razdoblju ostvareno u Istri (1,7 milijuna noćenja), na Kvarneru (1,4 milijuna noćenja), Splitsko-dalmatinskoj (1,3 milijuna noćenja), Zadarskoj (1,3 milijuna noćenja), Šibensko-kninskoj (578.000 noćenja), Dubrovačko-neretvanskoj (392.000 noćenja) i Ličko-senjskoj županiji (271.000 noćenja).

“Nakon odličnog srpnja u kojem smo ostvarili oko 60 posto lanjskog rezultata, u kolovozu bilježimo još bolje turističke trendove te se trenutno nalazimo na oko 70 posto lanjskog rezultata“, izjavio je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.

Tržišta koja su najbolje reagirala teritorijalno su bliža tržišta za koja su hrvatske destinacije lako dostupne i cestovnim pravcima, poput primjerice Njemačke, Slovenije, Austrije, Poljske, Češke, Slovačke, Mađarske. Prema tim tržištima usmjerili smo i svoje promotivne i informativne kampanje, cijelo vrijeme komunicirajući da je Hrvatska sigurna i dobro pripremljena turistička destinacija. Također, s povećanjem broja aviolinija intenzivirao se i turistički promet u južnim dijelovima Dalmacije”, rekao je Staničić, dodavši kako su primjerice Dubrovnik i London trenutno povezani sa 44 leta tjedno.

“Iznimno je važno da se i dalje svi ponašamo odgovorno te da se pridržavamo propisanih epidemioloških mjera jer je to u ovom trenutku preduvjet za ostvarivanje turističkog prometa u zemlji”, zaključio je direktor Staničić.

U dosadašnjem dijelu kolovoza najviše je turističkih dolazaka ostvareno s tržišta Njemačke, njih oko 225.000, što u odnosu na isto razdoblje lani predstavlja rast od 6 posto. Zatim slijedi domaće tržište s kojeg je ostvareno 178.000 dolazaka, što predstavlja rast od 18 posto, tržište Slovenije, s kojeg je ostvareno 133.000 dolazaka, što predstavlja rast od 10 posto, te tržište Poljske, s kojeg je ostvareno 109.000 dolazaka, što predstavlja rast od 16 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Gledajući po destinacijama, u dosadašnjem dijelu kolovoza najviše je dolazaka ostvareno u Rovinju, Poreču, Medulinu, Crikvenici, Umagu, Splitu, Dubrovniku, Zadru, Puli i Novalji.

Samo tijekom posljednjeg vikenda (od 7. do 9. kolovoza) u Hrvatskoj je ostvareno više od 323.000 dolazaka i 2,3 milijuna noćenja.

Tijekom vikenda od 7. do 9. kolovoza 2020. godine na svim autocestama u nadležnosti Hrvatskih autocesta d.o.o. i Autoceste Rijeka – Zagreb d.d. zabilježen je promet od 667.242 vozila i naplaćena cestarina u iznosu od 35,983.065,60 kuna bez PDV-a.

U istom vikendu prošle godine zabilježen je promet od 892.959 vozila, a naplaćena cestarina u iznosu od 51,002.808,80 kuna bez PDV-a. Promet vozila manji je za 25%, dok je iznos naplaćene cestarine manji za 30% u odnosu na isti vikend prošle godine.

PRISJEO IM GODIŠNJI: U kafiću pustili Thompsonovu pjesmu, turisti iz regije nisu to baš najbolje primili

 

POZNATI SPLIĆANIN POLUDIO NA TURISTE! Naživcirali ga Vlaji, Zagrepčani i Bosanci koji slikaju račune

 

Autor:D.R.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.