Foto: Luka Gerlanc / CROPIX

Stigli rezultati turističke sezone za ovu godinu! Saznajte jesmo li u plusu

Autor: Dnevno

Prema podacima sustava eVisitor, u Hrvatskoj je u razdoblju od siječnja do kraja kolovoza ostvareno 16,5 milijuna dolazaka, što je porast od pet posto u odnosu na isti period prošle godine. Ostvareno je i 90,1 milijun noćenja, što čini rast od dva posto u odnosu na lani.

Od toga su strani turisti ostvarili 14,7 milijuna dolazaka (+5 posto) i 79,1 milijun noćenja (+1 posto), a poraste bilježi i broj domaćih turista za 10 posto u doascima te u noćenjima za 7 posto, priopćeno je iz Ministarstva turizma u utorak.

„Prva polovina 2019. godine kao i prethodna dva vršna mjeseca, srpanj i kolovoz, u skladu su s našim ovogodišnjim očekivanjima i planovima. Ukupno smo od početka godine ostvarili pet posto više dolazaka turista i dva posto više noćenja, no osim turističkog prometa ono što nas posebno može veseliti su pozitivni trendovi vezani uz financijske rezultate. Naime, prema podacima Porezne uprave od početka godine je u segmentu djelatnosti pružanja usluga smještaja te pripreme i usluživanja hrane i pića fiskalizirano računa ukupne vrijednosti 20,6 milijardi kuna što predstavlja povećanje od osam posto, odnosno čak 1,6 milijardi kuna“, izjavio je ministar Gari Cappelli, dodavši kako su ovi rezultati odlična najava i za cjelokupne rezultate turističkih prihoda u 2019. godini.

„Nakon uspješne špice turističke godine ulazimo u posezonu za koju smo, kampanje na 14 europskih tržišta pokrenuli sredinom kolovoza. U rujnu i listopadu očekujemo ponavljanje prošlogodišnjih brojki ili, ovisno o tržištu, daljnji rast broja dolazaka i noćenja prije svega s tržišta SAD-a, Kine i Koreje, ali i s tržišta Rusije i Francuske. Također, u tijeku su i vrlo intenzivne pripreme za iduću turističku godinu“, izjavio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić. Dodao je i to kako snagu hrvatskog turizma potvrđuje i posljednji izvještaj Svjetskoga ekonomskog foruma prema kojem se Hrvatska nalazi na 27. mjestu zemalja prema kompetitivnosti turizma što predstavlja napredak od pet mjesta u odnosu na 2017. godinu.

Tijekom prvih osam mjeseci 2019. godine najviše noćenja ostvareno je u Istri (24,3 milijuna), u Splitsko-dalmatinskoj županiji ostvareno je 16,9 milijuna noćenja, dok je na Kvarneru ostvareno 16,2 milijuna noćenja. Slijede Zadarska županija s 12,9 milijuna noćenja i Dubrovačko-neretvanska županija s 7,2 milijuna noćenja. U Šibensko-kninskoj županiji ostvareno je 6,2 milijuna noćenja, dok je u Ličkoj-senjskoj županiji ostvareno 3 milijuna noćenja te u Zagrebu 1,7 milijuna noćenja.

Na nacionalnoj je razini tijekom prvih osam mjeseci najviše noćenja ostvareno s tržišta Njemačke (17 milijuna), Slovenije (9,5 milijuna) Austrije (6,3 milijuna), Poljske (5,4 milijuna), Italije (4,9 milijuna), Češke (4,7 milijuna) i Ujedinjenog Kraljevstva (3,5 milijuna), a gledajući po segmentu smještaja najviše je noćenja ostvareno u objektima u domaćinstvu (34,5 milijuna) i hotelima (19,4 milijuna) te kampovima (16,2 milijuna). Top destinacije u prvih osam mjeseci po kriteriju ostvarenih noćenja su Dubrovnik, Rovinj, Poreč, Split i Medulin.

U kolovozu je u Hrvatskoj ostvareno 5 milijuna dolazaka i 33,1 milijun noćenja što u usporedbi s kolovozom 2018. godine predstavlja porast od 8 posto u dolascima i 3 posto u noćenjima.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.