fbpx
Foto: Robert Fajt / CROPIX

STIGLI NOVI REZULTATI ZA RS, NA IZBORIMA U BiH VELIKI BROJ NEVAŽEĆIH LISTIĆA! Oglasio se Čović: ‘Da smo imali i 200 tisuća glasova, opet bi Hrvati bili preglasani’

Autor: Dnevno.hr

U Bosni i Hercegovini u nedjelju su održali opći izbori na kojima su građani birali vlast za naredne četiri godine. Birala su se tri člana Predsjedništva BiH, 42 zastupnika u Zastupničkom domu parlamenta BiH, 98 zastupnika u Zastupničkom domu parlamenta Federacije BiH, 83 zastupnika u Narodnoj skupštini Republike Srpske, zastupnici u skupštinama deset županija u Federaciji BiH te predsjednik i dva potpredsjednika RS.

Kako stvari trenutno stoje ono što je sigurno je da u Predsjedništvo BiH ulaze Denis Bećirović koji je pobijedio Bakira Izetbegovića i Mirsada Hadžikadića (bošnjački član), Željka Cvijanović koja je uvjerljivo pobijedila Mirka Šarovića (srpski član), dok se još uvijek čeka službena potvrda za hrvatskog člana Predsjedništva.

Ključne događaje u vezi izbora u BiH pratite na portalu Dnevno


21:45 Veliki broj nevažećih listića

Na posljednjim Općim izborima ponovno je bio veliki broj nevažećih listića kojim su se birali državni parlamentarci i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Prema posljednjim podacima Centralne izborne komisije (CIK), nakon obrađenih više od 83 posto biračkih mjesta, tijekom izbora zastupnika u Parlamentu Bosne i Hercegovine bilo je gotovo 120.000 nevažećih listića ili 8.67 posto.

Nakon obrađenih 92 posto biračkih mjesta na izborima za članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine bilo je više od 102.000 nevažećih glasačkih listića. Ukupno je više od 222.000 nevažećih listića.

21:06 Oglasio se Čović

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović i šef HDZ-a BiH izrazio je nezadovoljstvo ponovnim izborom Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.
Gostujući u Dnevniku HTV-a rekao je da su izbori u BiH promijenili su odnos političkih snaga u državi, donijeli određene promjene u vrhu vlasti. Visoki je predstavnik svojim potezom dodatno začinio političku scenu. Iz Sarajeva je Ilko Barbarić rekao malo više o mogućim daljnjim potezima poraženog Bakira Izetbegovića, čelnika najveće bošnjačke stranke, SDA. On smatra da nije imao izgleda u srazu s kandidatom 11 oporbenih stranaka, no tvrdi da se bez SDA ipak neće moći formirati vlast.

Borjana Krišto dobila je 165.000 glasova, najviše do sada. Čović smatra da će ih ukupno dobiti oko 180.000.

“Kampanju smo vodili drugačije nego prije, dobili smo zajedništvo Hrvatskog narodnog sabora, 11 stranaka podržalo je Krišto, što je bio i problem jer smo išli s jednim kandidatom kako bismo pokazali da Hrvati ne biraju hrvatskog člana Predsjedništva BiH, nego to rade Bošnjaci. Imali smo kampanju koja je govorila o budućnosti, o problemima naroda, o ekonomskoj i socijalnoj problematici, pravnoj sigurnosti. Mislim da smo dobili pozitivnu reakciju”, rekao je.
Smatra da bi nedovoljno bilo i 200.000 glasova i da bi u svakom slučaju Hrvati bili preglasani.

“Glasovi su se usmjeravali, išle su zabilješke, čak i od islamske zajednice, svakoj obitelji. Mi smo postigli što smo željeli – da naš narod želi imati legitimne predstavnike”, rekao je.

19:15  Novi rezultati za Republiku Srpsku

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine je ažurirala podatke izbora i za predsjednika entiteta Republike Srpske.

Prema najnovijim rezultatima, u vodstvu je Milorad Dodik (SNSD) sa 268.635 osvojenih glasova ili 48.36 posto. Dodik u odnosu na Jelenu Trivić (PDP) ima oko 28.000 glasova više. Trivić je do sada na osvojenih 240.353 (43.27) glasova.

18:10 Plenković o izborima u BiH

Nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a, Andrej Plenković je dao izjavu za medije u kojoj je komentirao izbore u BiH.

Čestitao je kandidatkinjama i kandidatima okupljenima u okviru Hrvatskog narodnog sabora BiH te Borjani Krišto.

“Ona je u Livnu u srijedu bila pobjednica kada je riječ o izborima hrvatskog člana predsjedništva. Riječ je o glasačima iz reda hrvatskog naroda, tu nema dilema. Došlo je ponovno do preglasavanja gdje su iskoristili prigodu građani BiH, mahom pripadnici bošnjačkog naroda, koji su iskoristili biračko pravo i glasali za Komšića. Smatramo da je to loše. To je nezdrava poruka za odnose između konstitutivnih naroda”, kazao je premijer te pozdravio sinoćnju odluku visokog predstavnica Christiana Schmidta.

“Donio je ono što se u ovim okolnostima maksimalno moglo, ja mislim da je to dobro”, rekao je Plenković i dodao da se daljnji razgovori o promjenama izbornog zakona tek moraju voditi.

“Hrvati su ovime dobili, a Schmidt želi da zemlja funkcionira. Ovime se sve aktere potiče da konstruktivno traže riješenje, a ne da se blokira”, rekao je te dodao da je Schmidt mijenjao ono što je mogao, istaknuvši kako nije mogao utjecati na to da je Komšić ponovno postao hrvatski član Predsjedništva iako je u zapadnoj Hercegovini dobio samo 150 glasova.

17:20 Komšić o izborima

Novoizabrani i dosadašnji član Predsjedništva BiH Željko Komšić govorio je za N1 o jučerašnjim izborima u BiH, novom mandatu u Predsjedništvu te očekivanjima od narednih dana.

Komšić je poručio da je pravi pobjednik izbora HDZ BiH.

“Bio sam siguran u pobjedu i mislio sam da će se to kretati otprilike oko ove brojke, to možda bude malo više kada dođu glasovi iz dijaspore. Vidjelo se od početka da je fokus kampanje bio u borbi Denis-Bakir, jedno vrijeme se malo ta slika zamutila, pa se činilo da je Schmidt svojim odlukama poremetio nit kampanje, ali se pokazalo da se sve odvija na tom fonu”, rekao je Komšić.

“Zapravo pravi pobjednik ovih izbora je HDZ, da se ne lažemo. Plus malo zacementiran ovom odlukom Schmidta. U ovoj situaciji, kakva je u Sarajevu, HDZ će biti u situaciji birati – na jednoj strani SDA, a na drugoj ova trojka ili kako god se zove. Cijena za onoga koga HDZ odabere bit će visoka. Bit će Izborni zakon, nastavak onoga što je HDZ tražio, da se i ubuduće Predsjedništvo uredi na način kako je HDZ to govorio”, veli Komšić.

Upitan hoće li on promijeniti smjer, Komšić odgovara da se on “sigurno neće okrenuti zahtjevima HDZ-a”.

“Ako to znači da ne idem u vlast, ne idem u vlast. S ovom pameću i u ovoj situaciji, radije bih izabrao opoziciju. Ali nemojte me držati za riječ, kažem s ovom pameću”, rekao je Komšić.

15:30 MOST je službeno pokrenuo proceduru da se Željka Komšića proglasi nepoželjnom osobom u Hrvatskoj.

“Klub zastupnika Mosta upućuje zaključak u saborsku proceduru kojim se obvezuje vlada i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova da Komšića proglasi nepoželjnim/personom non grata u Republici Hrvatskoj. Mnogi su to zazivali i najavljivali, ali vrijeme je da se to konačno i pokrene kroz formalnu proceduru”, objavili su iz Mosta.

Zaključak je potpisao predsjednik stranke Božo Petrov.

“Sukladno članku 10. Ustava Republike Hrvatske, ovim zaključkom se obvezuje vlada da u Republici Hrvatskoj proglasi nepoželjnim Željka Komšića zbog sustavnog uzurpiranja prava Hrvata u Bosni i Hercegovini na način da aktivno sudjeluje u izbornom inženjeringu, s kojim se nelegitimno postavlja na položaj predstavnika hrvatskog naroda pomoću glasova drugog naroda u Bosni i Hercegovini. Vladu se podsjeća kako je Republika Hrvatska jedan od jamaca Daytonskog mirovnog ugovora te stoga ima dodatnu obavezu skrbiti o pravima Hrvata u Bosni i Hercegovini koja su zajamčena istim ugovorom”, stoji u zaključku Mosta.

14:40 Željko Komšić u Hercegovini dobio vrlo malo glasova

Podaci o broju glasova koje je Željko Komšić dobio od hrvatskog naroda u zapadnoj Hercegovini objavili su tamošnji portali, a dobio je tek 181 glas.

Podsjetimo, nakon obrađenih 84,75 % biračkih mjesta u FBiH, kandidat DF-a je osvojio 183.529 glasova (53,61 %) dok je zajednička kandidatkinja ispred stranaka HNS-a BiH Borjana Krišto osvojila 158.781 glas (46,39 %). Tako je Krišto u četiri mjesta u Županiji Zapanohercegovačkoj osvojila ukupno 38.199 glasova.

Broj osvojenih glasova u ŽZH (Željko Komšić):

Ljubuški – 66 (0,45 %)
Široki Brijeg – 50 (0,39 %)
Grude – 47 (0,97 %)
Posušje – 18 (0,30 %)

Broj osvojenih glasova u ŽZH (Borjana Krišto):

Ljubuški – 14.484 (98,77 %)
Široki Brijeg – 13.077 (99,12 %)
Posušje – 5.951 (99,45 %)
Grude – 4.687 (96,88 %)

14:00 Milanović: Podržat ću samoupravu Hrvata u BiH

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović izjavio je da će podržati neki oblik samouprave Hrvata u BiH, ako se oni na to odluče.

“Dok god je moguće da Hrvatima neko drugi izabere člana Predsjedništva BiH – to se zove prevara. Međunarodna zajednica ne radi ništa, a Hrvatska ne radi dovoljno”, naveo je Milanović, prenosi Dnevni Avaz.

Milanović ističe da je ranije imao dobre odnose sa političarima u BiH, poput Komšića, ali da je shvatio da su oni “prevaranti i da se tim ljudima ne može vjerovati”, jer su tu da se “okoriste činjenicom da Hrvata ima malo”, priopćio je.

12:00 Grlić Radman kaže da je Schmidtova intervencija u izborni zakon očekivana

Promjene koje je visoki predstavnik u BiH uveo na dan izbora „očekivane” su i potvrđuju da je Daytonsko-pariški sporazum međunarodno pravo, rekao je danas ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman na predstavljanju kampanje o važnosti NATO-a u Zagrebu.

„Mogu samo reći da je ta odluka očekivana budući da su propuštene prilike dogovora između političkih lidera, prije svega bošnjačkih s hrvatskim”, rekao je o odluci visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Christiana Schmidta uoči obraćanja studentima.

10:30 Prvi rezultati za Parlament BiH: Najviše glasova osvojili SDA i SNSD

SDA i SNSD osvojile su najviše glasova za Parlament BiH, prema preliminarnim podacima koje je jutros objavila Centralna izborna komisija (CIK).

Nakon 62 posto obrađenih biračkih mjesta iz FBiH, SDA je uvjerljivo prva sa 140.436 glasova ili 24,87 posto.

Treći je SDP koji je dobio 70.145 ili 12,42 posto. Demokratska fronta je na 9,49 posto a Narod i pravda na 7,44 posto.

Iznad praga od tri posto su još koalicija NES-Za nove generacije, Naša stranka i HDZ 1990 – HNP.

Ispod praga o tri posto zasad su Stranka za BiH, Savez za bolju budućnost, Koalicija država itd.

Kada je riječ o strankama iz RS-a, nakon 80 posto prebrojanih mjesta, najviše glasova za državni parlament dobio je SNSD – 202.312 ili 42,44 posto.

09:15 Ipak Komšić pobjeđuje?

Centralna izborna komisija (CIK) objavila je jutros ažurirane podatke o izborima za člana Predsjedništva BiH.

Prema novim podacima, za člana Predsjednišva BiH iz reda hrvatskog naroda, nakon 84,75 posto prebrojanih glasova, u vodstvu je Željko Komšić.

On je osvojio 183.529 glasova ili 53,61 posto. Borjana Krišto ima 158.781 glasova ili 46,39 posto.

Podsjetimo da je prema rezultatima koje su jučer objavljivale razne stranke, Komšić pobijedio na izborima.

Od ranije se zna da su druga dva člana Predjedništva Denis Bećirović i Željka Cvijanović. Ostaje još da se potvrdi Komšićeva pobjeda.

8:15 – SNSD: Dodik je pobjednik

Iz SNSD-a su jutros objavili da novi podaci potvrđuju pobjedu njihovih kandidata, Milorada Dodika za predsednika RS-a i Željke Cvijanović za člana Predsjedništva BiH.

“Najnoviji rezultati potvrđuju našu veliku pobjedu. Predsjednik RS-a Milorad Dodik osvojio je 31.000 glasova više u odnosu na drugoplasiranog kandidata. Član Predsjedništva Željka Cvijanović osvojila je 95.000 glasova više u odnosu na drugoplasiranog kandidata”, objavili su jutros na Twitteru SNSD-a.

CIK još nije objavio nikakve podatke za predsjednika RS-a.

8:00 Čović: ‘Bez hrvatskog naroda neće se moći voditi politika u Bosni i Hercegovini’

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Dragan Čović izjavio je da je nametanje Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH glasovima Bošnjaka štetno za državu BiH te je pozdravio intervenciju visokog predstavnika, istaknuvši da njome ipak nije provedena presuda o legitimnom predstavljanju.

“Mi smo i dalje u situaciji da brojniji narod u Federaciji BH koristeći činjenicu da nije izmijenjen Izborni zakon može izdvojiti 200.000, 300.000 glasova i izabrati hrvatskog člana Predsjedništva. Mislim da su i ovaj put pogriješili zbog budućnosti Bosne i Hercegovine i našeg europskog puta”, rekao je Čović na konferenciji za novinare u izbornom stožeru HDZ-a BiH i stranaka HNS-a BiH u nedjelju kasno navečer.

Nakon 55 posto izbrojanih glasova, još se ne zna je li pobjedu na izborima za hrvatskog člana Predsjedništva BiH odnio Željko Komšić ili Borjana Krišto.

“Imat ćete čovjeka (Komšić) koji neće moći doći tamo gdje žive Hrvati niti će moći zastupati naše interese, što je njegova temeljna uloga”, dodao je Čović.

Čelnik HNS-a BiH rekao je kako su stranke okupljene oko ovoga bloka uvjerljivo pobijedile među hrvatskim biračima te da se bez njih neće moći uspostaviti vlast na svim razinama.

“Bez hrvatskog naroda, bez Hrvatskog narodnog sabora neće se moći voditi politika u Bosni i Hercegovini”, rekao je Čović.

Najavio je nastavak razgovora o izmjenama Izbornog zakona i ustava zemlje s ciljem potpune jednakopravnosti Hrvata.

7:00 U noći Komšić izgubio prednost

Prema podacima koji su trenutno dostupni na stranici Centralne izborne komsije, Borjana Krišto (HDZ) vodi u utrci za člana Predsjedništa BiH iz reda hrvatskog naroda, javljaju bosanskohercegovački mediji.

Prema najnovijim podacima nakon gotovo 55 posto prebrojanih glasova, Krišto ima 117.147 glasova ili 51,36 posto. a Željko Komšić ima 110.928 glasova ili 48,64 posto.

Riječ je o rezultatima koji su sve iznenadili nakon što je sinoć nešto prije 23 sata u Sarajevu Komšić praktično proglasio pobjedu na izborima za člana Predsjedništva BiH iz reda Hrvata.

Jasno je tko će biti članovi Predsjedništva BiH i kako će izgledati struktura vlasti u budućim parlamentima”, kazao je Komšić pred svojim pristalicama u središnjici njegove Demokratske fronte (DF).

“Njegova je teza kako na temelju izbornih rezultata, primjerice iz Livna, proistječe da za njegovu protukandidatkinju nije glasao ni dobar dio ljudi koji inače glasaju za HDZ.

Bosanskohercegovački mediji napominju kako trenutni rezultati CIK-a ne moraju ništa značiti jer ima dovoljno neprebrojanih glasova da dođe do promjene u korist Komšića, osobito ako se zna da su razlike između ova dva kandidata izrazito velike kada je riječ o različitim dijelovima BiH, odnosno da je njihovo biračko tijelo izrazito teritorijalno podijeljeno.

Očekuje se da CIK uskoro objavi ažurirane rezultate koji će otkloniti dileme u vezi s pobjednikom u utrci za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

Skoro je sigurno da su druga dva člana Denis Bećirović i Željka Cvijanović.

U HDZ-u BiH napominju kako je bez obzira na brojčane odnose Borjana Krišto definitivno legitimni izbor Hrvata u BiH.

Potpredsjednik HDZ BiH Marinko Čavara je nakon što se pokazalo da Krišto gubi kazao kako je ona ipak bila najbolji mogući izbor za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, a Komšićevu je pobjedu opisao kao još jedan slučaj izbornog inženjeringa, odnosno miješanje Bošnjaka u izbor hrvatskog člana državnog vrha.

Ključne događaje u izbornoj noći pratili smo ovdje. 

IZBORNI DAN U BiH! Građani su rekli svoje, promjene su na vidiku. Karte u Predsjedništvu promiješane

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.