Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

STIGLE NOVE BROJKE! DVIJE VELIKE STRANKE NA KOLJENIMA: Tomašević gazi konkurenciju, Plenković ima novog konkurenta!

Autor: N.K

Objavljeno je novo redovito mjesečno istraživanje Crobarometar za kolovoz, koje odražava raspoloženje građana kada su u pitanju ocjene rada državnih institucija, rejtinzi stranaka i političara i problemi koji ih najviše muče, prenosi Dnevnik Nove TV.

HDZ postojan, Tomašević grabi prema naprijed

U kolovozu dobro stoje Andrej Plenković i Tomislav Tomašević sa platformom Možemo! koja je postala druga politička snaga u zemlji. SDP je u velikim problemima i pao je na 12,7 posto potpore. S druge strane, HDZ je postojan.

Andrej Plenković uistinu može biti zadovoljan. HDZ već mjesecima drži prvo mjesto pa tako i kolovoz završavaju s podrškom od 30 posto birača. Na drugom mjestu, drugi mjesec zaredom i dalje je platforma MOŽEMO. I ne samo to, nego im je rejting porastao, tako da su sada na 15,6 posto.
No zato bi se SDP trebao zabrinuti. Ne samo da su i dalje na trećem mjestu, nego se njihov pad nastavlja i sada su na 12,7 posto potpore birača.
Zanimljivo je i na desnici.

Svađe u Domovinskom pokretu dovele su MOST na četvrtu poziciju, rejting im je skočio na 8,9 posto, a birači su istovremeno kaznili Domovinski pokret pa je stranka bez predsjednika pala na 5 posto potpore. Njihova međusobna javna blaćenja srušila su rejting u odnosu na prošli mjesec za više od 2,5 posto. S obzirom na to da DP tek treba izabrati novog predsjednika, ne možemo znati radi li se o trajnom padu podrške ili kratkotrajnoj nestabilnosti.

Stranke koje ne prelaze izborni prag

Ostale stranke daleko su od izbornog praga. HSU je na 2,7 posto, Fokus na 1,5 posto, Radnička fronta na 1,3 posto, Živi zid na 1,2 posto, a Centar na 1,1 posto. Ostale stranke imaju zajedno 5,8 posto.




Zanimljivo, IDS ima 0,6, HNS 0,4, NS Reformisti 0,3, HSLS također 0,3 posto, a SDSS je na 0,1 posto podrške birača. Neodlučnih je 14,2 posto.




S jedne strane cvjeta turizam i vladajući se hvale brojkama, a s druge strane muku muče s cijepljenjem – osjetili li se to na rejtingu Vlade?

U odnosu na prethodna dva mjeseca, pala je podrška radu Vlade i tako je na najnižoj razini u posljednjih godinu dana. Gotovo 60 posto građana ne odobrava to što rade. Oko 32 posto podupire Vladu, a ne zna njih 8 posto.

Slično je i sa smjerom kojim ide Hrvatska. Pesimizam je postao konstanta. Tako 68 posto građana misli da zemlja ide u lošem smjeru, a tek 23 posto misli suprotno. Ne zna 9 posto.

Što su za građane najveći problemi?

Većina građana, njih 20,6 posto, najviše se boji gospodarske neizvjesnosti. Na drugom mjestu je strah od nezaposlenosti i to je problem za njih 19,5 posto, a korupciju i kriminal na visokoj razini percipira 10,4 posto građana.

Uzorak

Istraživanje je za Dnevnik Nove TV provela agencija IPSOS između 1. i 20. u mjesecu na uzorku od 987 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3%, a za rejtinge stranaka +/-3,6%.

Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.