Foto: Screenshot/YouTube

Stigla nova uvreda iz Srbije: ‘To nije zločin nad Hrvatima eno ih, živi i zdravi u srpskim kućama’

Autor: I.G.

Udruga protjeranih Hrvata iz Vojvodine i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) su izrazili prosvjed zbog izjava srpskog ministra Aleksandra Martinovića u kojima je negirao deportaciju Hrvata iz Hrtkovaca i osudu Vojislava Šešelja za ratni zločin. Ministar Martinović je izjavio da “nijedan Hrvat iz Hrtkovaca nije deportiran” te da Šešelj nije osuđen za ratni zločin, već za poticanje na deportaciju Hrvata.

“Vojislav Šešelj nije osuđen za ratni zločin. Vojislav Šešelj je osuđen za poticanje na deportaciju Hrvata iz Hrtkovaca. A to nije ratni zločin (…) zato što nijedan Hrvat iz Hrtkovaca nije deportiran, nego su svi Hrvati iz Hrtkovaca, iz Golubinaca, iz Slankamena, iz drugih mjesta u kojima su živjeli, zamijenili svoje kuće”, rekao je među ostalim u skupštinskoj raspravi ministar Martinović, a prenosi danas vojvođanski list Hrvatska riječ.

Svi ti “deportirani, ubijeni Hrvati iz Hrtkovaca, iz Slankamena, iz Golubinaca i tako dalje, eno ih živi i zdravi, hvala Bogu, u srpskim kućama u Zagrebu, u Bjelovaru, u Splitu, u Zadru, u Šibeniku i tako dalje. Eto, to je prava istina”, naveo je Martinović.


‘Hrvati su protjerani iz svojih domova’

Udruga protjeranih Hrvata iz Vojvodine i DSHV su se pobunili protiv ovih izjava. Oni tvrde da su mnogi Hrvati zaista protjerani iz svojih domova u Vojvodini tijekom sukoba 90-ih godina, te su izrazili nezadovoljstvo što se ta patnja negira.

“Nepobitna je činjenica da je prije više od 30 godina, 1991. godine, istovremeno s početkom dizanja pobune srpskog stanovništva u Republici Hrvatskoj protiv državne vlasti i konačno s početkom Domovinskog rata, započelo i tragično razdoblje za Hrvate u Vojvodini koje je rezultiralo prisilnim iseljenjem više od 40.000 Hrvata sa svojih stoljetnih ognjišta”, navela je u priopćenju Zajednica.

Dodaju i da je prisilno iseljavanje “postizano planski, prijetnjama, zlostavljanjima i nasiljem, fizičkim i verbalnim, uključujući i silovanja i ubojstva čitavih obitelji, o čemu članovi Zajednice protjeranih Hrvata iz Srijema, Banata i Bačke mogu itekako svjedočiti”.

Napominju kako je “nepojmljivo da danas jedan ministar države koja pregovara o ulasku u Europsku uniju zatvara oči na konkretne činjenice, svjedoke, dokumentaciju koji potvrđuju i dokazuju zlodjela činjena tijekom 1990-ih nad vojvođanskim Hrvatima i ostalim nesrbima u Srbiji”.

‘Ministar javno izgovorio neistine’

“Može li se zbog ovakvog relativiziranja zločina koji su se dogodili nad Hrvatima u Vojvodini očekivati daljnji napredak u hrvatsko-srpskim odnosima te nastavku eurointegracijskih procesa u samoj Srbiji”, dodali su.

“S obzirom da je takve neistine javno izgovorio ministar u beogradskoj Narodnoj skupštini, iskreno se nadamo da to nije službeni stav državne politike Republike Srbije i da će se netko iz vlasti Republike Srbije o tome očitovati, jer u protivnom to bi značilo da se nije promijenio odnos Republike Srbije prema Republici Hrvatskoj i Hrvatima koji žive u Srbiji u odnosu prema politici iz 1990-ih godina”, navodi se u priopćenju Zajednice.
Na istup ministra reagirao je i DSHV, koji je u objavi na Facebooku naveo da je “višestruko i točno dokumentirano što je Vojislav Šešelj svojim djelovanjem prouzročio u Srijemu i zbog čega je osuđen na 10 godina zatvora pred Mehanizmom za međunarodne kaznene sudove u Haagu”.

Martinović je rođen u Slavonskom Brodu

“U stranci hrvatske manjine strahuju da će ovakve interpretacije njihove patnje prouzrokovati to da ona bude dublja, bol veća, a perspektive ostatka hrvatskoga naroda u Srijemu i dalje ostanu zamagljene”, prenijela je objavu DSHV-a Hrvatska riječ.

Aktualni srpski ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović rođen je u Slavonskom Brodu. Bio je istaknuti član Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislava Šešelja u kojoj je bio član Centralne otadžbinske uprave, a 2010. imenovan je za potpredsjednika SRS-a i bio je oštar kritičar Aleksandra Vučića.
No 2012. prelazi u njegovu Srpsku naprednu stranku (SNS) i preuzima značajne dužnosti u državnim institucijama. Za zastupnika SNS-a u Skupštini Srbije izabran je 2022., a za ministra je imenovan u listopadu prošle godine.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.