fbpx
Foto: Screenshot/Twitter

STIGLA NAJNOVIJA VERZIJA POPULARNOG CHATBOTA! ‘Nabildana’ verzija ChatGPT izaziva zabrinutost, sadrži i veliku novost

Autor: Dnevno.hr

Kalifornijska kompanija OpenAI, koja se bavi razvojem umjetne inteligencije, objavila je svoju najnoviju verziju popularnog chatbota za umjetnu inteligenciju naziva GPT-4.

Velika novost u odnosu na do sada objavljene varijante je da novi model može reagirati na slike.

Primjerice, ChatGPT-4 nudi prijedloge recepata na temelju slike sa sastojcima, ali i piše naslove i opise. Osim toga, može obraditi do 25 tisuća riječi, otprilike osam puta više od ChatGPT-a, piše BBC.


Izaziva zabrinutost

Otkad je pokrenut u studenom 2022. milijuni ljudi koristili su ChatGPT, a među korisnicima je popularno ChatGPT-u zadati da piše pjesme, marketinške tekstove, računalne kodove i slino.

Isto tako, ChatGPT mlađim korisnicima pomaže s domaćom zadaćom iako učitelji kažu da ga učenici ne bi trebali koristiti.

ChatGPT odgovara na pitanja korištenjem prirodnog ljudskog jezika, a također može oponašati stilove pisanja različitih autora i tekstopisaca koristeći internet kao svoju bazu znanja.
Zbog toga postoji zabrinutost da bi jednog dana ChatGPT mogao preuzeti mnoge poslove koje trenutačno obavljaju ljudi.

U početku samo za pretplatnike

OpenAI je rekao da je proveo šest mjeseci na sigurnosnim značajkama za GPT-4 i da ga je obučavao na ljudskim povratnim informacijama. Međutim, upozorio je da bi chatbot još uvijek mogao biti sklon dijeljenju dezinformacija.

ChatGPT-4 će u početku biti dostupan pretplatnicima na ChatGPT Plus, koji plaćaju 20 američkih dolara mjesečno za premium pristup usluzi. Novi model već pokreće Microsoftovu platformu tražilice Bing. Tehnološki div uložio je 10 milijardi dolara u OpenAI.
U demonstraciji uživo, ChatGPT-4 generirao je odgovor na komplicirani porezni upit, no nema načina da se njegov odgovor potvrdi.

ChatGPT-4, kao i ChatGPT, vrsta je generativne umjetne inteligencije. Generativna umjetna inteligencija koristi algoritme i prediktivni tekst za stvaranje novog sadržaja na temelju upita.

Novi model još nije potpuno pouzdan

Iz kompanije Open AI kažu da novi model ima naprednije vještine rasuđivanja. Naprimjer, može pronaći dostupna vremena sastanaka za tri rasporeda.

Open AI je također najavio nova partnerstva s aplikacijom za učenje jezika Duolingo i aplikacijom za osobe oštećenog vida Be My Eyes. Osim toga, upozorili su i da novi model GPT-4 još uvijek nije u potpunosti pouzdan i da može izmišljati činjenice ili činiti pogreške u razmišljanju.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.