Štern o Ćorićevoj najavi ponovnog preuzimanja Ine: ‘BAŠ SU IZABRALI VRIJEME!’

Autor: D.Kt.

Nakon što je tjednik Nacional objavio tajni memorandum između Ine i Janafa prema kojemu hrvatska Vlada dopušta izvoz nafte na preradu u Mađarsku, umjesto prema rafineriji u Rijeci, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić poručio je da memorandum nije tajan jer ga je dobio na uvid, a ujedno je i njegov supotpisnik. Također, Ćorić je na konferenciji za novinare tvrdio da je slanje nafte na preradu u Mađarsku dugoročno isplativije od prerade u hrvatskm rafinerijama od kojih ona u Rijeci radi sa 70 do 80 posto kapaciteta, a ona u Sisku s 20 posto.

Nacional navodi da je riječ o “najmračnijem manevru hrvatskog premijera”, da memorandum potkopava nacionalne interese kao i to da je memorandumom nastavljena agenda zbog koje je Karamarko morao napustiti politiku, a Sanader završio u zatvoru.

Memorandum su s hrvatske strane potpisali član Uprave Ine Niko Dalić (suprug smijenjene ministrice Martine Dalić u aferi “Borg”) i predsjednik Uprave Sandro Fasimon te Dragan Kovačević, predsjednik Uprave Janafa.

Naftni stručnjak Davor Štern u izjavi za Dnevno kaže da se “oštro protivi bilo kakvim tajnim memorandumima jer Vlada za to nema mandat.”

“Je li isplativije naftu slati na rafinerijsku preradu u Mađarsku to je kao da pitate je li bolje hrastove trupce slati u Italiju da se od njih izrađuje namještaj koji uvozimo u Hrvatsku”, kaže Štern i dodaje da “nijedna sirovina u uvjetima rekordno niskih cijena, kakve su trenutno za naftu, nema opravdanje da ode na preradu u drugu zemlju.”
Braneći memorandum ministar Ćorić je ponovio Plenkovićevu božićnu najavu iz 2016. da će Vlada pokušati preuzeti Inu od MOL-a, a 9. lipnja prema njegovim riječima očekuje se prva procjena vrijednosti Ine koju će izraditi strana konzultantska kuća Lazard.

Baš su izabrali vrijeme, komentirao je Štern na upit naše redakcije Ćorićevu najavu o preuzimanju Ine. “Treba biti oprezan, ovo predizborno vrijeme nije najbolje za takvo nešto”, poručio je Stern.

Ćorić o memorandumu: ‘Nisam potpisnik, ja sam ga supotpisao. Plenković nije bio upoznat s detaljima’

Autor:D.Kt.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.