Šterc: ‘Demografija je strateško pitanje koje bi političari najradije gurnuli pod tepih, ali ne ide to tako’

Autor: Dnevno/Dr. K.

Poznati demograf, koji godinama uporno upozorava na pad i sve stariju strukturu stanovništva u Hrvatskoj, Stjepan Šterc gostovao je u N1 studiju uživo. U emisiji je komentirao demografsku politiku Vlade za koju nema lijepih riječi.

Naglasio je da bi poličari ovu temu najradije gurnuli pod tepih, ali “svaki novi podatak koji nam daje Državni zavod za statistiku, kao i statistike drugih zemalja, vraća nas na tu temu, jer ona objektivno zadire u sve segmente društva. Meni nije jasno da jedino politika ne vidi korelaciju između ljudskog potencijala i razvoja”, rekao je Šterc.

Istaknuo je i da političari friziraju demografsko stanje u javnosti. “U političkom sustavu jedino je važno da se na van vidi da oni, kao, nešto rade. Oni to mogu javnosti prikazivati, ali ne mogu onim ljudima i stručnjacima koji su radili te programe, molili ih i ukazivali na to da tu problematiku ne stave u sustav socijalne politike, nego da to postane strateško pitanje Hrvatske. Priče da treba pričekati, da je teško vrijeme, da se događa i drugima, mi ne prihvaćamo. Odluke trebaju donositi u skladu sa znanošću”, rekao je Šterc.

Objasnio je i zašto se ne donose odluke.

“Zato što ekonomski tim stručnjaka ove Vlade smatra da je to socijalno pitanje, a da nije strateško pitanje i da nije u temelju gospodarskog razvitka. To nisu socijalna ulaganja, to su izravna ulaganja u budućnost Hrvatske i njezin razvoj. Ta problematika je ostala samo na leđima nekoliko znanstvenika entuzijasta. Naša budućnost izravno ovisi o tome, a i klasična Europa će se morati okrenuti reprodukciji stanovništva, ne mogu se okrenuti tome da taj problem rješavaju isključivo migracijama”, zaključio je Šterc.

Autor:Dnevno/Dr. K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.