Foto: Luka Stanzl/PIXSELL/Ilustracija

‘STAO MU JE NA GLAVU, NOGOM UGAZIO LICE!’ Nasilje u školi eskaliralo, desetorica mlatila mlađeg učenika, završio u bolnici, ravnatelj kaže: ‘Glupiraju se’

Autor: L.B.

Majka 11-godišnjeg dječaka iz Biograda obratila se medijima jer joj je sina u školi, kako je ispričala za Antenu Zadar, napala skupina od desetero učenika, a dječak je nakon toga završio u bolnici.

“Sin mi ide u peti razred osnovne škole u Biogradu. Otišao je u toalet gdje ga je iza vrata dočekala skupina od 10, 15 učenika. To je prema riječima pedagoga. Oni su učenici šestog i sedmog razreda. Počeli su ga udarati šakama, pao je na pod, nastavili su ga tući, jedan mu je stao na glavu, nogom mu je ugazio lice… Naišla je profesorica engleskog jezika koja ih je razdvojila”, rekla je majka pa dodala:

“Ljuti me što nas jučer nitko iz škole nije nazvao. Ni nas roditelje, ni hitnu pomoć. Samo su nam rekli da je otišao u krivi WC.”

‘Neke su čak prebacivali u drugu smjenu kako bi ih razdvojili’

O ozbiljnosti ozljeda govori i to da je dječak sinoć zadržan u bolnici na promatranju.

“Kada je došao iz škole, počeo je povraćati i žaliti se na bolove u trbuhu. U bolnici su mu napravili rentgen i ultrazvuk. Uočene su dvije traume od udaraca u području trbuha. Kako bolovi nisu stali, ostavili su ga na promatranju da ne bi slučajno došlo do unutarnjeg krvarenja”, rekla je majka dječaka koju je škola, kako tvrdi, kontaktirala tek danas.

“Napokon su shvatili ozbiljnost situacije, rekli kako se radi o desetak djece. Ovo nasilje traje već dulje vremena. Mom djetetu dogodilo se prvi put, ali u razgovoru s roditeljima čula sam za druge primjere. Neke su čak prebacivali u drugu smjenu kako bi ih razdvojili”, dodala je majka.

Ravnatelj: ‘Stariji učenici se idu glupirati i obično to rade mlađima’

Ravnatelj biogradske osnovne škole Joško Brtan također se oglasio o cijelom slučaju.




“Gledajte, u školi smo upućeni u slučaj. Svi sudionici su poznati i njihovi su roditelji obaviješteni. To se dogodilo u sanitarnoj prostoriji koju ne kontroliramo, jer na to nemamo prava. Bit će kažnjeni u skladu s pravilnikom škole. Čekamo još klasifikaciju samog djela i u skladu s njom ćemo poduzeti daljnje korake”, rekao je Brtan te zaključio:

“Ovakve situacije se ne događaju često, ali se susrećemo s njima. Stariji učenici se narodskim rječnikom idu glupirati i obično to rade mlađima. Cilj im nije bio nasilje. Naravno, to ih ne oslobađa krivice. Pravilnik je jasan. Ako se dogodi ozljeda, automatizmom ide ukor. Tu nema govora. Kada je fizička ozljeda u pitanju, osim škole, u slučaj se uključuju i liječnici i policija.”




Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.