Foto: Zarko Basic/PIXSELL

STANKOVIĆEV GOST ŠOKIRAO: ‘Jedna Vučićeva djevojka bila je Hrvatica, ljubav nije uspjela zato što je Srbin i tu leži korijen njegovih frustracija’

Autor: Daniel Radman

Današnji gost Aleksandra Stankovića bio je novinar i publicist Darko Hudelist.

Hudelist je čovjek impresivne biografije, a zanimljivost je da je autor nagrađivane knjige o prvom hrvatskom predsjedniku “Tuđman: Biografija” te nesuđeni biograf aktualnog srpskog predsjednika Aleksandra Vučića s kojim se godinama družio. Stanković je pak u najavi emisije napisao da mu je u pripremi knjiga “Hrvati i Srbi” koju piše već 16 godina i koja ga je, kaže današnji gost, “koštala zdravlja i skoro došla glave”.

“Velimir Visković je naručio knjigu radnog naslova “Raspad Jugoslavije”. S tim radnim naslovom krećem u to, već te iste godine unajmio sam stan u središtu Beograda. Meni nije trebalo dugo da shvatim da to neće biti knjiga koja se može napisati u 3-4 godine, a i da raspad Jugoslavije nije prikladna tema jer Jugoslavije više nema, niti će je biti, a Hrvata i Srba će biti dok jednog dana ne nestanu.”

Josipović nije shvatio odnose Hrvata i Srba

Stanković ga je potom upitao je li zadovoljan svojom karijerom i smatra li da je uspio u životu.

“Ako ovu knjigu objavim kako sam je zamislio, onda sam uspio. Ako je iz nekih razlog na uspijem, moj će život završit neuspjehom. Mislim da će biti dobra, kvalitetna i važna da će zasjeniti sve što sam napravio, i tekstove u novinama i ovih šest knjiga.”

Sam je za sebe rekao da je osim kroničara, postao i akter političkih zbivanja. Stanković ga je podsjetio na izjavu kako je srušio Josipovića.

Pomagao sam Josipoviću u kampanji na izborima na kojima je pobijedio. Početkom 2009. imao sam intervju s njime u kojem je najavio kandidaturu, on je zapravo bio moj pulen. Što se promijenilo? To da je Aleksandar Vučić došao u Srbiji… Meni tu nije nešto leglo. Josipović je divan gospodin, prije dvije godine smo se sreli i srdačno me pozdravio iako sam u Globusu vodio kampanju protiv njega. Bio sam redovit gost kod njega na Pantovčaku, ali već u drugoj godini vidio sam da ne razumije odnose Hrvata i Srba. S Tadićem je imao odnose na nekoj operetskoj razini, proučavao sam odnose Hrvata i Srba, a on i Tadić rješavali su problem nekim večerama i ručkovima, netko se nekom ispričava, razmjenama nekih glazbenih CD-ova, pa na što to liči? Ja Josipoviću najavljujem da se mane toga, da je uskoro promjena politike u Srbije, Dolazi Tomislav Nikolić, zapravo Aleksandar Vučić. Ja to znam jer sam pripremao teren u Srbiji…”




Stanković ga je zamolio da pojasni što znači da je pripremio teren, ne uzima li si previše na važnosti?

“Ja sam bio kotačić, mali mrav. Ali od novinara iz regije jedini sam bio koji je cijelo vrijeme, još od 2003. godine, imao vrlo intenzivnu komunikaciju s tadašnjim generalnim sekretarom Srpske radikalne stranke čiji je predsjednik Šešelj bio u Haagu, a v.d. predsjednika Tomislav Nikolić. Kad je u listopadu 2008. je Vučić osnovao Srpsku naprednu stranku, meni je bilo jasno da je on budući lider Srbije. On meni daje intervju koji je imao regionalnu težinu. Dugo smo ga pripremali, poslije smo se redovito sastajali, i on se meni duboko zahvalio za sve godine koje sam utrošio da bi njemu pomogao da politički sazrije i da on onog radikala kakav je bio još početkom 2000-ih transformira u nešto drugo, da ne bude radikal šešeljevskog tipa nego reformirani.

Obrazložio je potom svoju tezu zašto smatra je da je dobro da ‘nacionalisti’ budu na vlasti.




“Kako sam duboko ušao u tematiku hrvatsko-srpskih odnosa vidio sam da se može dogoditi nešto pozitivno ako bi na čelu obaju država bili političari, državnici koje nazivamo nacionalistima. Ja bih radije rekao narodnjački političari ili konzervativci. Zašto? Zato što imaju podršku većine biračkog tijela, oni predstavljaju svoj narod u punom smislu riječi i kao takvi imaju mandat da rješavaju najosjetljivija pitanja iz prošlosti naroda. Dakle, ratovi koji su bili, međunacionalni sukobi, povijest, pa čak i suradnja s Haškim tribunalom… Pa vidjeli smo tko je imao mandat da uhiti Gotovinu. To nije mogao Račan, nego Sanader.”

Dodao je da bi Vučić bio drugačiji da može biti uz njega.

“Da iskreno kažem, da imam prilike biti uz njega, drugačije bi bilo. Vučić se okružio vukovima, a oni dodatno podjarmljuju vuka u njemu. Ja djelujem umirujuće na Vučića. Jedna od mojih glavnih teza knjige da ključ sukoba između Hrvata i Srba leži na relaciji da u srpskoj strani imate ekipu oko Dobrice Ćosića koja je ideološki pripremila sve ono što se događalo, a da je kod nas glavni faktor katolička crkva. Kad bi se između te dvije strane počelo događati nešto pozitivno to bi bilo plodonosno za proces pomirenja.”

Otkrio je Hudelist i da je Vučića tijekom posjete Zagrebu najviše dojmio kardinal Bozanić, a ispričao je i jednu crticu iz Vučićevog života.

“On je porijeklom iz Bosne, i možda je problem što previše toga gleda iz te perspektive. Jedna djevojka bila mu je Hrvatica, čini mi se da ljubav nije uspjela zato što je Srbin i da tu leži korijen njegovih frustracija. Danas je utjecaj Rusije na njega velik. Osobno kad sam dolazio kod njega, mislio sam da će kod njega prozapadna komponentna doći do izražaja, a s godinama je postala dominantna istočna,  kako Rusija, tako i Kina.”

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.