fbpx
Foto: Darko Tomas / CROPIX

STANKOVIĆ PROGOVORIO O VJERI U BOGA! ‘Osjetio sam bijes ljevice: Neću se nikome dodvoravati’!

Autor: V.K

Voditelj i urednik emisije Nedjeljom u 2 Aleksandar Stanković u intervjuu za portal Bitno je rekao kako je nepomireni agnostik koji traga za smislom. U podužem razgovoru otkrio je zašto ne vjeruje u Boga, što mu smeta kod Crkve, a osvrnuo se i na napade s lijeve političke scene kojima je bio izložen.

Već legendarni voditelj poručio je kako ljude ne dijeli na vjernike i nevjernike te da je biti dobar čovjek bitnije od svega, a otkrio je i kako još uvijek traži smisao. Novinar ga je upitao razmišlja li o Božjem postojanju, a podsjetio ga je i na njegovu pjesmu “To je sve” gdje je pisao o životu kao “ustaljenoj rutini dosadnih ponavljanja“, nakon čijeg će završetka „blijeda njuška“ na pogrebu reći „bio je dobar tip“. Može li se čovjek jednostavno pomiriti s time, pitao je novinar.

“Ne može, ja nisam pomiren s tim. Ja sam čovjek koji još uvijek promišlja svijet oko sebe i nisam uopće miran tip. Dapače duboko sam nesretan. Ne zato što sam nevjernik, nego zato što općenito ne razumijem život. Na tragu te pjesme koju ste spomenuli bili su i drugi pjesnici koji su govorili kako ustaju svaki dan u više-manje istu besmislenu svrhu. Često se život svodi upravo na traženje smisla. Ja ga nalazim tu i tamo, ali ne mogu reći da shvaćam život i da vidim koji mu je ukupni smisao. Možda bih bio sretniji da se utječem Bogu ili nekakvoj metafizičkoj sigurnosti, međutim kod mene se to ne događa.”


Na pitanje u čemu on traži utjehu budući da u Boga ne vjeruje, Stanković je rekao kako se uzda u obitelj u kojoj ima i vjernika te dobre prijatelje.

“Osobno se uzdam samo u dobre ljude. U ljude oko sebe koje volim, koji, nadam se, vole mene i kod njih tražim utjehu, izvan toga je ne tražim i bojim se da je ne bih niti našao. Uzdam se u obitelj i dobre prijatelji kojih je malo, ne zato što sam nedruštven čovjek nego vjerujem da ljudi ne mogu imati mnogo prijatelja s kojima mogu održavati kvalitetan odnos Dakle, u sebe u svoje prijatelje i obitelj – u to se uzdam.”

Kada je u pitanju Crkva, Stanković kaže kako ga smeta što se Crkva u Hrvatskoj povezuje s nacijom, a prema njemu, Bog bi trebao nadilaziti takve kategorije. Kao agnostik i čovjek koji se zalaže za reformu Crkve i ulazak žena na svećeničke pozicije, rekao je kako su Deset Božjih zapovijedi nešto što je imanentno zapadnjačkoj kulturi i da na neki način svi nastojimo živjeti po njima.

Pojasnio je i svoje protivljenje pobačaju. Zbog stava bio je izložen žestokim kritikama s lijevog političkog spektra.

“Nije ga popularno izreći, posebice zato što u lijevom krugu osoba koji mene doživljavaju svojim to nije dominantno razmišljanje, ali baš me briga. Nisam član nikakve organizacije koja me obvezuje na jednoznačnost u stavovima. Do svog sam stajališta o pobačaju došao nakon što sam deset godina promišljao o toj temi. To ne znači da sam zbog njega djevojkama, ženama, majkama iz moje blizine koje su radile pobačaje nametao svoje mišljenje, ali znači da do njega nisam došao ad hoc. Jednostavno ne smatram pozitivnom činjenicu da neko živo biće možemo skratiti za život. Namjerno ne govorim bebu jer nisam siguran je li to već čovjek ili nije, ali živo biće je sigurno i ne mogu podržati njegovo prekidanje u 7., 8., 9. ili 10. tjednu.”

Komentirao je i činjenicu da ga je Jelena Veljača okarakterizirala kao “bijelog muškarca na poziciji moći”
Lijevo-liberalna civilna scena je užasno medijski jaka. Kad se oni stušte na vas, trebate imati dobra pleća da to podnesete, tako da sam itekako to osjetio. Ali to valjda ide uz ovaj posao. Neću se nikome dodvoravati. Svoje mišljenje mogu čak i promijeniti ako me netko argumentima uvjeri u suprotno. Tu nisam isključiv, ali u ovom konkretnom slučaju čak mislim da sam trebao biti čvršći. Baš imam čvrst stav što se toga tiče. No, da sam bijes osjetio jesam”, rekao je između ostalog Stanković za Bitno.

Autor:V.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.