Foto: Screenshot/RTL

Stanko koji je popio lužinu iz boce mineralne prekinuo šutnju: ‘Dokazi su nestali’

Autor: I.G.

Devetnaestogodišnji mladić, nakon deset dana provedenih u riječkom KBC-u zbog konzumiranja lužnate tekućine u jednom restoranu, pušten je na kućno liječenje. Ozljede jednjaka koje je zadobio postavljaju pitanje o preventivnim mjerama i brzoj reakciji institucija. RTL sada poručuje kako je u posjedu dokaza da policija o trovanju Stanka Lakovića iz Pule ne govori istinu. Laković je u razgovoru za RTL Danas opisao što se tada dogodilo.

“Čim me hitna odvezla žena ide unutra u restoran tražitI bočicu koju sam ja pio da možemo dati na analizu, ponijeti u bolnicu itd. U restoranu nisu htjeli dati bočicu i žena je poslikala da su izvadili iz frižidera drugu bocu”, kaže Stanko Laković iz Pule.


Njegov slučaj trovanja dogodio se 19. svibnja predvečer. Sat i pol kasnije liječnici u službenu dokumentaciju upisuju da je popio korozivnu kemikaliju. Supruga istu večer, još iz KBC-a zove riječku policiju na broj telefona ispisan na službenim web stranicama, što i pokazuju.

Foto: Tom Dubravec / CROPIX

‘Rekli su da nemaju što izlaziti van’

“U 22:12 i razgovarali 3 minute i 29 sekundi s policijom. Supruga je tražila da netko izađe van, ode u restoran da se uzmu dokazi, a oni su jednostavno rekli da nemaju što izlaziti van dok hitna ne pozove policiju. Hitna nije to učinila, policija nije izašla van, dokazi naravno da su nestali”, govori on novinarima.

Iz RTL-a poručuju da su tražili novo očitovanje i pojašnjenje riječke policije o ovom slučaju.

“Saznanje o događaju uslijedilo je s većim vremenskim odmakom, što je otežalo učinkovito provođenje prvih mjera”, kažu iz policije.

‘Može se obratiti ministarstvu’

No, čini se kako to nije istina. Osim što ih je Stankova supruga zvala istu večer iz bolnice, njegova majka, inače pravnica, nakon dva dana je policiji poslala prvi e-mail. Od ukupno četiri.

“21.5. šalje prvi mail i tako dalje, 28.6., 11.7., 18.7. 31.7. Pismeni odgovor je dobila 31.7 – ‘S obzirom na to da je vaš sin Stanko Laković punoljetna osoba, a vi niste zakonski zastupnik niti imate punomoć zastupanja sina, ukoliko se isti obrati našem Ministarstvu bit će mu upućen pisani odgovor‘. Realno ja sam u bolnici, ne znam hoću li preživjeti, a oni odgovaraju da nema što majka slati mailove u moje ime”, poručuje.

Foto: Screenshot/RTL

Svaki dan muče ga ista pitanja koja postavlja i javno.
“Zašto hitna nije nazvala policiju kad su saznali da je neko korozivno sredstvo? Zašto nitko nije izašao po pozivu kad je supruga zvala policiju?”, pita se.

Vlasnik restorana i danas je telefonski novinarima RTL-a potvrdio da policija prvi put u restoran došla nekoliko tjedana nakon trovanja. Drugi put nakon priloga RTL-a, a posljednji put prije tri dana.

Coca-Cola se ponovno oglasila: ‘Proveli smo detaljnu internu istragu’

‘Nema od toga ništa’

“Vjerojatno bi stvari bile drugačije da je policija izašla van, da je uzeta ta boca. Možda do ovog drugog slučaja ne bi ni došlo. Što se sad može analizirati nakon šest mjeseci? Ništa sada”, kaže Stanko.
Riječka policija tvrdi da je državno odvjetništvo obavijestila 26. lipnja, oni tvrde 3. srpnja. Pitanje je zašto su tek u listopadu naložili dodatne izvide. Stanko je ogorčen.

Pomama u hrvatskim školama za opasnim pićem: Primijetili neobično ponašanje učenika

“Prebacivati jedni na druge, nema od toga ništa. Zakazao je sustav, to je jasno, to se vidi, a tko je tu kriv ne znam što vam reći”, zaključuje.

Sada samo očekuje da taj isti sustav, koji je prvi put zakazao, ne zakaže u traženju krivca, piše Danas.hr.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.