Foto: Zeljko Hajdinjak/CROPIX

Stanje s eutanazijom svinja u Slavoniji sve teže: ‘Nema dovoljno veterinara, trebamo pomoć vojske’

Autor: Dnevno.hr/M.P.

Slavonski stočari su ljuti, svinjogojci i dalje ne odustaju od zahtjeva za smjenom ministrice poljoprivrede Marije Vučković zbog širenja zaraze afričke svinjske kuge te aljkave eutanazije i poteza institucija.

Traže odgovore, kažu da pokušavaju doći do nadležnih institucija, no bez odgovora.

Predsjednik Veterinarske komore Ivan Zemljak rekao je da se eutanazija odvija po pravilima struke i to na dva načina.


“Jedan je eutanazija na dvorištima vlasnika od timova veterinara, tehničara i nadležnog veterinarskog inspektora. Drugi način je da se svinje eutanaziraju u ovlaštenim klaonicama koje je odabralo Ministarstvo poljoprivrede”, rekao je za RTL.

Mrtve svinje leže pored ceste: ‘Od 40 pozitivno je bilo njih devet. A sve su mi pobili’

Dezinfekcija se provodi po pravilima

Tvrdi, nije točno da je jedan svinjogojac dobio pištolj da sam ubije svinju. Zemljak kaže, on se sam nudio pomoći timovima u eutanaziji svinja, a nakon toga se priča promijenila. Naglašava da nitko ne daje ljudima da sami obavljaju mjere na dvorištima.

Foto: Dnevno.hr

Dodaje, dezinfekcija se također provodi u skladu s pravilima i to cijelo vrijeme, od dezinfekcije eutanaziranih životinja i prostora te završna dezinfekcija. Kaže, afrička svinjska kuga je izuzetno opasna, no ako se provode biosigurnosne mjere, nema mogućnosti da se ona raznese u okoliš.

Svejedno, zaraza se može prenijeti putem kukaca ili dodira pa apeliraju na ljude da smanje kretanje između dvorišta.
Uzgajivači u šoku nakon naredbe ministarstva: ‘Dosta ljudi je revoltirano i ljuto’

Nema dosta veterinara, treba im pomoć

Ima li dosta veterinara za ovakvu situaciju?
“Nažalost nema, već duže vrijeme govorimo da nema ovlaštenih veterinara na svim mjestima u Hrvatskoj. Zato su sad oformljeni veterinarski timovi iz cijele Hrvatske, dolaze iz Dalmacije, Imotskog, Sinja, Zadra, iz Međimurja, Istre, da pomognu kolegama u Vukovarsko-srijemskoj županiji suzbijati ovu opasnu zaraznu bolest”, kaže Zemljak i predlaže da država osigura što više pomoći u izvlačenju tih svinja kako oni sami to ne bi morali vratiti.

Čija im je pomoć potrebna?

“Pomoć civilne zaštite, vojske, bilo koga tko bi mogao u tim timovima uz veterinare mogao izvlačiti svinje do kamiona”, rekao je i napomenuo da ove godine svinjokolje neće biti.

Autor:Dnevno.hr/M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.