fbpx
Foto: Robert Anic/PIXSELL

SRUŠIO SE INFORMATIČKI SUSTAV MINISTARSTVA ZDRAVSTVA ZBOG SRAMOTNOG RAZLOGA! Bugari kupili domenu, a građani nisu mogli do Covid potvrda!

Autor: L.B.

Ljudi danas satima nisu mogli doći do svojih Covid potvrda jer sustav nije bio dostupan

Informatički sustav Ministarstva zdravstva u petak se srušio, pa građani danas satima nisu mogli doći do svojih Covid potvrda

Kako doznaje Jutarnji list, sustav je bio nedostupan jer iz ministarstva nisu na vrijeme produljili korištenje stare domene mzss.hr na koju su usmjerene ostale domene iz sustava.


Tako je građane koji su zatražili covid potvrdu u informatičkom sustavu e-Građani dočekala poruka: “Zbog tehničkih poteškoća i nedostupnosti registara zdravstvenog sustava onemogućeno izdavanje EU digitalnih COVID potvrda”.

Domenu kupili Bugari

Prema neslužbenim informacijama kojima raspolaže Jutarnji, staru domenu mzss.hr koja je bila aktualna još dok je ministarstvo nosilo stari naziv Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, kupila je jedna bugarska tvrtka, koja ju je, naravno, odmah stavila na prodaju. Na tu staru domenu su se preusmjeravale sve ostale postojeće domene iz zdravstvenog sustava, poput zdravlja.hr i miz.hr.

No, pravo pitanje je kako je uopće netko mogao kupiti tako važnu domenu? Ministarstvo nije platilo, točnije rečeno, produljilo korištenje te domene, pa je ona automatski postala raspoloživa za prodaju. U međuvremenu je domena prodana i jednoj kanadskoj tvrtki, pa se navodno nisu mogli povući podaci iz zdravstvenih registara i baza podataka.

Ministar Vili Beroš za Jutarnji je potvrdio kako su zaista imali problema.

“U periodu od sat vremena bilo je poteškoća s poslužiteljem domenskih imena (DNS) koje su sada otklonjene te je registar zdravstvenog sustava ponovno dostupan za izdavanje EU digitalnih potvrda”, rekao je ministar.

Beroš nije htio potvrditi da je sustav bio nedostupan jer je netko kupio domenu

Jutarnji piše kako sustav nije radio od jutra, te da su problemi otklonjeni tek oko 16 sati, što je znatno dulje od ‘sat vremena’ koliko navodi ministar. Ministar Beroš također nije htio potvrditi da je zdravstveni informatički sustav bio nedostupan zbog toga što je jedna bugarska tvrtka kupila domenu mzss.hr.
Iz CARNeta su za Jutarnji potvrdili kako je Ministarstvo zdravstva zaista ostalo bez domene mzss.hr te da je njen novi vlasnik bugarska kompanija Tool Domains. CARNet dodaje kako je ta kompanija domenu mzss.hr sasvim legalno kupila još 7. kolovoza.

Iz CARNeta potvrdili

“Domena mzss.hr je 7. kolovoza istekla, obrisan je bivši vlasnik i ponuđena je na prodaju. CARNet svakog vlasnika .hr domene službeno obavještava 30 dana prije isteka domene da je obnovi. To radi i 15 dana prije i na dan isteka. Zašto to bivši vlasnik mzss.hr nije napravio, mi u to ne ulazimo”, kažu iz CARNeta, te dodaju da bivši vlasnik, u ovom slučaju ministarstvo, može ponovno dobiti domenu. No, za to moraju pokrenuti službeni arbitražni postupak u kojem sudjeluju nezavisni arbitri koji odlučuju o zadovoljavanju određenih uvjeta.

Iz CARNeta objašnjavaju kako taj postupak može trajati oko dva mjeseca, no da ne znaju koliko je primjenjiv u ovom slučaju s obzirom na to da u njihovim arhivama nisu pronašli propusta u proceduri.
“Prijenos domene bio je čist. U takvim slučajevima možemo, u pravilu, reagirati jedino ako to od nas traži sud ili policija”, pojašnjavaju iz CARNet.

Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.