Foto: Screenshot/Grgo Jelavic/PIXSELL

SRPSKI ‘VOŽD’ ODGOVORIO ČIJI JE DUBROVNIK! ‘Ujutro, dok je padao snijeg išao sam Tuđmanu’: Nahvalio prvog hrvatskog predsjednika i otkrio tko je bio najveći prevarant

Autor: N.K

Dva tjedna prije nego što je uhićen, Slobodan Milošević dao je intervju za izraelski list “Haaretz” koji je vodio Dragan Bisenić 14. ožujka 2001. u vili “Mir”. Bio je to posljednji intervju Slobodana Miloševića na slobodi, a prenijet je u nekoliko svjetskih medija.

Kako je pisao sam Bisenić, dio razgovora koji je vodio tog dana s Miloševićem nije odmah objavljen, ali ga je uspio zapamtiti i zapisati kada se vratio doma. Riječ je o velikom intervjuu, a dijelove u kojima Milošević govori o Tuđmanu prenosimo u ovom tekstu.

Novinar mu je između ostalog rekao kako je zabilježio pjesmu o njemu kao novom Titu.

Sad se narod u Srbiji pita,
Ko će nama da zameni Tita.
Sad se znade ko je novi Tito,
Slobodan je ime ponosito.

“Nisam htio biti novi Tito”

To su pjevali sudionici jednog mitinga u Vojvodini, a kada je to objavljeno, Milošević je  je optužen za „titoističke ambicije” i bio višekratno napadan na sjednicama partijskih foruma, sve uz citiranje ove pjesme.

“Nikada mi ni na pamet nije palo da budem novi Tito! Čak ni onda kada su neki počeli od Požarevca raditi novi Kumrovec”, rekao je Milošević koji je potvrdio kako je sam pisao sve svoje govore, a ne supruga Mirjana kako se govorilo.

“Apsolutno sam! Sve sam ih napisao za kuhinjskim stolom.”




Komentirao je i navode o svojoj odgovornosti za raspad Jugoslavije.  “Da sam ja bio predsjednik Jugoslavije, ona se ne bi ni raspala. Oni su bili toliko protiv mene, da nisu htjeli ni telefonom razgovarati sa mnom.

“Dubrovnik je hrvatski grad”

Na opasku novinara da je 1992. izašao na TV i pozvao Srbe u rat, kao što je to Tuđman uradio u Hrvatskoj, možda bi i napravio “Veliku Srbiju” jer je imao ogroman utjecaj na narod, odgovorio je da nikada nije mislio o “Velikoj Srbiji”, već “prvo o očuvanju Jugoslavije, a zatim o rješenju koje će omogućiti i Srbima da odlučuju o svojoj sudbini, onoliko koliko i drugi narodi Jugoslavije, a na kraju i zaštiti same Srbije i SR Jugoslavije”, te da je onima koji su tvrdili da je Dubrovnik “srpski grad” rekao da nema ništa od toga: “To pripada povijesti književnosti, a ne povijesti. Dubrovnik je hrvatski grad”.

“Holbrooke je prevarant”

Na pitanje tko je najveći prevarant od ljudi iz svijeta spremno je odgovorio “Holbrooke (bivši američki diplomat koji je dogovorio Dayton)




“Holbrook! Mi razgovaramo cijelu noć, a onda on dođe ujutro sa sasvim suprotnim stvarima od onih o kojima smo se dogovorili. Pitam ga: ‘Što je to sada’, a on će ‘instructions’. I tako stalno, ‘instructions, instructions…’. Pa, dobro, pitam ga: ‘Dokle instructions?’ Ja pregovaram ovdje ovlašteno, a ti mi stalno vičeš ‘instructions, instructions!’ Dovedi nekog tko ima ovlasti! Ja sam mu rekao da on nema muda donijeti nikakvu ključnu odluku, da prelomi”, rekao je Milošević tada.

Nahvalio Tuđmana

Ipak, imao je lijepe riječi za Tuđmana kada je govorio o sugovornicima iz regije.

Tuđman je držao svoju riječ. Izetbegović je uvijek koristio Amerikance kao izgovor za svoje odbijanje. Kada smo bili kod Jeljcina, ja sam Tuđmana zavitlavao. Kažem mu da njemu kroz noge prolaze granate, pošto je tada bilo navodno granatiranje Banskih dvorova. On je to podnosio”, prisjetio se Milošević.

Jutro poslije Daytona

Dobro se sjeća i kako je izgledalo to jutro nakon što je sklopljen Daytonski sporazum.

“Cijelu noć smo čekali šta će Alija napraviti. Počeo je i padati snijeg kada sam ujutro 21. studenog otišao kod Tuđmana s prijedlogom da nas dvojica potpišemo sporazum. Franjo je to prihvatio i obojica smo u sedam bili kod Amerikanaca i tako smo se dogovorili. Tuđman je održao svoju riječ. Moja konačna ponuda bila je da prihvatim arbitražu za Brčko odloženu na godinu dana i da to ponudim Christopheru. On i Holbrook su proslijedili Izetbegoviću Tuđmanovu i moju ponudu. Poslije premišljanja, Izetbegović je to prihvatio”, kazao je Milošević.

Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.