SRPSKI VETERAN LJUT NA TITA: ‘Nije nam dao na Kosovo i u Hrvatsku. Da jest, danas bi sve bilo drugačije!’

Autor: Daniel Radman

Milan Vesić, ratni veteran iz Drugog svjetskog rata – jedini tenkist Srbin koji je bio pripadnik Sovjetske armije – dao je svoju ispovijest portalu Sputnik u kojem je otkrio neke nepoznate detalje vezane uz Tita.

Moja jedinica je poslije oslobođenja sjevera Srbije trebala ići na Kosovo, ali je Tito to izričito zabranio. Pobunili su se Albanci koji su trebali ići Srijemski front. Da su Sovjeti otišli, danas bi bilo drugačije”, smatra ovaj veteran.

Runjić je poslije rata postao profesor i dekan Tehnološkog fakulteta u Zrenjaninu, a sa svoje 93 godine ima savršeno pamćenje na važne događaje, piše ruski portal. Uskoro mi izlazi i drugi dio autobiografske “Knjige sjećanja”.

Drugi svjetski rat ga je zatekao u Novom Sadu, a kada su Mađari okupirali grad otišao je u Kruševac gdje se priključio partizanima. Imao je tada 17 godina.

Kod Zaječara se prvi put sreo s jedinicama Crvene armije, a primili su ga, kaže, jer je znao ruski i – trigonometriju. Sudjelovao je u bitkama diljem Srbije, a poseban naglasak – ponajviše radi aktualne situacije – stavio je na Kosovo.

Smatra dasu, današnji događaji s Kosova vezani su upravo za Drugi svjetski rat.

“Mi smo trebali ići na Kosovo, ta moja jedinica, ali je Tito to zabranio, o tome sam pisao u knjizi. Meni je upravo moj stariji poručnik rekao, Runiću, ne možemo na Kosovo. Mi nismo smjeli ući ni u Hrvatsku. Naredio je, s obzirom da su to tražili oni koji su bili na Srijemskom frontu, da s tenkovima probijemo front, da to učinim, s tri tenka, ali da se vratim nazad.”




Poslije rata zbog svojih stavova završio je Golom otoku, odakle ga je spasio vojvođanski oficir Udbe. Tek poslije ‘rehabilitacije’ posvetio se znanosti i dogurao do spomenute pozicije dekana.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.