Foto: Josip Bandic / CROPIX

Srpski portal objavio neugodne stvari o Hrvatskoj: ‘Tamo kreće potpuno rasulo’

Autor: B. D.

Sloboda medija u Srbiji nazadovala je u posljednjem desetljeću. Velik broj portala je “pod čizmom” predsjednika Aleksandra Vučića te ih vlada koristi za propagiranje svojih politika i širenje nacionalističkih stavova. Tako se i veoma normalne teme veoma često plasiraju s huškačkim i paničarskim naslovima.

Jedan takav slučaj je i tekst o članstvu Hrvatske u Europskoj uniji koji je objavio portal b92. Riječ je o tekstu koji prenosi izvještaj portala Uredničke mreže Njemačke (RND), no srpski portal je vijest “nabrijao” naslovom “Kreće potpuno rasulo: “Ljudi bježe iz Hrvatske – zemlja će ostati prazna”.

Autor teksta na njemačkom portalu je Torsten Fuchs koji piše da brojke pokazuju neupitan napredak Hrvatske nakon jedanaest godina članstva u EU. “Bruto domaći proizvod je porastao sa skoro 60 na dobru 71 milijardu američkih dolara 2022. godine, nezaposlenost je pala sa 17 na 6 na 7 posto, a godišnje plaće su skoro kao u Poljskoj i Mađarskoj. Osim toga, zemlja dobiva ogromnu financijsku pomoć od EU, 30 milijardi eura samo od 2021. do 2027. godine”, stoji u tekstu.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Hrvati nezadovoljni politikom

Tekst navodi da je veliki problem Hrvatske raširena korupcija. U proteklih osam godina premijer Andrej Plenković dužnosti je razriješio čak 30 ministara. Prema podacima Transparency Internationala Hrvatska se nalazi na 56. mjestu po globalnom indeksu korupcije. Prema anketama 74 posto stanovništva Hrvatske nezadovoljno je smjerom u kojem se Hrvatska razvija.

Fuchs je citirao Sonju Šimbek iz zaklade Friedrich Ebert iz Zagreba. “Vlada se izvana predstavlja kao proeuropska i posvećena vladavini prava, ali iznutra vidimo ogromnu demokratsku regresiju. Stoga, bez obzira koliko sumorna slika koju građani imaju o svojim političarima, mnogi su zadovoljni činjenicom da su dio Europe. Posebno s obzirom na našu povijest”, izjavila je Šimbek.

RND je prenio intervjue s nekoliko hrvatskih radnika, među kojima je i vlasnica frizerskog salona i zamjenica glavnog državnog blagajnika u Ministarstvu financija. Hrvati navode da su izrazito zadovoljni članstvom u EU. Rekli su da im je članstvo omogućilo bolje poslovne mogućnosti. Obitelj koja drži OPG u Banovini komentirala je da žive bolje zahvaljujući članstvu u EU. “Problem koji imamo je hrvatska politika. Oni ne razumiju model koji nam je potreban za našu regiju. Lokalni, regionalni, ekološki – to je njena vizija”, rekli su za RND.

Foto: Unsplash

‘Sve više mladih razmišlja o odlasku’

Nijemci navode da je usprkos rastućem standardu i niskoj stopi nezaposlenosti financijska situacija mladih i dalje loša. Jedan od razloga za to su i velike cijene najma stanova koje se kreću oko 550 eura.
Srbija pozvala sve države da potegnu ključan potez, ministar BiH: ‘Takva Srbija zaslužuje prezir’

“Stoga sve više mladih Hrvata razmišlja o odlasku iz zemlje. Prema reprezentativnoj anketi Fondacije Friedrich Ebert, koja će biti objavljena na jesen, danas 40 posto više mladih razmišlja o iseljavanju nego prije šest godina. Trend je već primjetan, nedavno je broj stanovnika pao ispod četiri milijuna”, navodi njemački autor.
Autor:B. D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.