foto: darko Pribanic - desk -

SRPSKI PATRIJARH PAVLE DOBIVA MUZEJ – U HRVATSKOJ: Obnovljena slavonska crkva u kojoj je on kršten

Autor: Dnevno

Crkva u selu Kućanci u Slavoniji, u kojoj je kršten patrijarh Pavle i koja je 1991. godine srušena, sada je obnovljena i bit će posvećena 16. studenog. U rodnom selu nekadašnjeg srpskog patrijarha gradi se i zadužbina s muzejem koji će biti posvećen njemu.

Crkva Svetih apostola Petra i Pavla u slavonskom selu Kućanci, kod Donjeg Miholjca u Hrvatskoj, podignuta je iz temelja jer je minirana i potpuno uništena za vrijeme posljednjeg rata.

Pored obnovljene crkve, na rodnom zemljištu patrijarha Pavla bit će izgrađena kuća, ista kao ona u kojoj je rođen. Na tom imanju nalazi se već jedna kuća koja će biti pretvorena u muzej, a pored će biti izgrađen i konak, te crkvica posvećenja nekadašnjem poglavaru SPC.

“Crkva u kojoj je patrijarh Pavle kršten izgrađena je 1928, ali je pred ponoć, 20. prosinca 1991. godine, dignuta u zrak. Ostao je samo zvonik, koji smo sada obnovili i izgradili novu crkvu od temelja. To je bio pokušaj da se izazove revolt, ali patrijarh je bio prije svega bio čovjek neba, a ne zemlje. Nije zabilježeno da je riječ rekao o tome što je crkva u kojoj je odrastao i gdje je kršten minirana”,  izjavio je Gaćeša.

Crkva je obnavljana skoro 10 godina, a za posvećenje je izabran praznik Đurđevdan, 16. studenog, dan nakon što se srpski patrijarh preminuo 2009. godine.

“Na rodnom imanju patrijarha Pavla obnovit ćemo postojeću kuću. Ona će će biti pretvorena u muzej posvećen patrijarhu. Imanje je prostrano i vremenom će tamo biti podignuta zadužbina. Njegova rodna kuća, crkvica, konak za prijem djece iz cijelog svijeta i park. Cijelo izdanje ličit će na mali Prizren, jer je patrijarh Pavle najduže bio u Prizrenu kao episkop raško-prizrenski, od 1957. do 1990. godine”, dodaje svećenik.

Kućance su nekada većinom naseljavali Srbi, no danas je mjesto pusto.

“Srbi u Zapadnoj Slavoniji nisu u najboljem položaju – ili su poljoprivrednici ili penzioneri. Mladi odlaze u Europu. Hvala onima koji su ostali i sačuvali crkvu i rodno imanje patrijarha, pa samim tim i uspomenu na njega. Ti ljudi su i danas oko mene i pomažu mi da obnovimo ovo slavonsko selo “, ističe Gaćeša, prenose brojni srpski mediji.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.