Vojko Bašić / CROPIX

Srpski medij iskopali zanimljivost: ‘Svi se žale da su cijene u Hrvatskoj podivljale, samo je ovo jeftinije’

Autor: Z.S.

Posljednjih tjedan podigla se ogromna bura oko cijena na našem Jadranu. Po društvenim mrežama i šire ne prestaje se komentirati o tome. Cijene sladoleda ove su sezone hit. A sve to odjeknulo je i po stranim medijima. Austrijski dnevni list Kronen Zeitung taok je objavio tekst o cijenama ljetovanja u Hrvatskoj.

Kako pišu, maslac za 4,50 eura, pizza za 18 eura i parking za 40 eura zvuče kao luksuzni odmor u skupoj Švicarskoj, a zapravo se odvija u nekoć jeftinoj destinaciji za odmor.

Austrijanci udarili po hrvatskom turizmu: Turistkinja u medije dala cijene, svi se zgražaju

U Hrvatskoj su cijene skočile u nebo od uvođenja eura, pišu i podsjećaju da Hrvatska od 1. siječnja ove godine više nema kunu kao valutu, već euro.

Njihova čitateljica Brigitte, koja odmara u Hrvatskoj, izjavila je kako je ovdje skuplje nego u Austriji

“Pizza 18 eura, biftek 38 eura…”, nabraja. Visoke cijene ne staju ni na namirnicama u supermarketu: “Maslac 4,50 eura”, poručila je Austrijanka Brigitte.
Njemački Savezni zavod za statistiku (Destatis) usporedio je pak troškove gastronomskih usluga i hotelskih smještaja u europskim zemljama.

I BOGATIM NIJEMCIMA HRVATSKA JE PRESKUPA? Jasno rekli što misle o nama, radije će u Egipat nego na Jadran
Razina cijena u Turskoj i Albaniji je bila najniža među državama koje je ‘pročešljao’ Savezni ured za statistiku. U obje te zemlje su cijene turističkih usluga bila za 56% manje nego u Njemačkoj. U Portugalu i na Malti troškovi jela u restoranima i noćenja u hotelima su za njemačke turiste bili 28% niži nego kod kuće.

U Španjolskoj, Poljskoj i Češkoj se za iste te usluge u ožujku ove godine plaćalo u prosjeku 18% manje nego u Njemačkoj.

U Hrvatskoj i na Cipru – 17% manje. U Grčkoj je ušteda iznosila čak 21%. A još povoljnije su cijene bile u Crnoj Gori i Rumunjskoj, gdje se za hotelski smještaj i odlazak u restoran moglo proći 46% jeftinije nego u Njemačkoj.

Hrvatska je, sudeći prema navodima Destatisa, skuplja zemlja za turiste od svojih južnoeuropskih konkurenata Turske, Grčke, Portugala i (minimalno) od Španjolske.

Međutim, talijanski portal Vivanoda, specijaliziran za transport, pronašao je jednu uslugu koja je u Hrvatskoj jeftinija nego u Turskoj, Grčkoj, Portugalu i Španjolskoj. Čak su se i srpski mediji poput Kurira i Telegrafa raspisali o tome. Riječ je, naime, o cijeni trajekta.

“Prosjek cijene karte na 100 kilometara u Turskoj je čak 163 eura. Hrvatska je posljednja s najnižom cijenom od 53,77 eura na 100 kilometara. Od konkurenata na Mediteranu, u Italiji se radi o oko 77,7 eura, Španjolskoj oko 70 evra, a Grčkoj oko 59 eura”, piše Telegraf. Za spomenuti je da je u Portugalu cijena oko 75 eura.

Autor:Z.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.