Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Srbin s hrvatskom putovnicom tuži Hrvatsku u Strasbourgu: Ovo je bizarno

Autor: Dnevno.hr

Jedan Srbin koji ima hrvatsku putovnicu i živi u SAD-u odlučio je tužiti Hrvatsku pred Europskim sudom za ljudska prava jer tvrdi da mu Republika Hrvatska krši konvencijsko pravo na obiteljski život.

Povod bizarnom sporu bio je događaj koji datira još iz 2007. godine kada je Srbin došao u hrvatski konzulat u New Yorku kako bi prijavio rođenje svog sina.

Prilikom ispunjavanja formulara, navodi se u tužbi, ovaj je čovjek pomiješao pojmove narodnosti i državljanstva pa je u obje rubrike, i za sebe i za sina, upisao da su Hrvati.

Foto: Unsplah

Pravo na obiteljski život

No, to se kosi s onim što je on zapravo htio upisati, a to je da su obojica državljani Hrvatske, ali po narodnosti Srbi. Nakon što je primijetio grešku tražio je naknadno od hrvatskih vlasti da isprave sporne podatke, no zahtjev za ispravkom upravni sud mu je odbio uz obrazloženje da tijekom registracije nadležna tijela nisu pogriješila, te da nema zakona kojim je propisana procedura za takvu promjenu.

Takvo obrazloženje nije se svidjelo Srbinu s hrvatskom putovnicom pa se ulovio za Europsku konvenciju o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda gdje, točnije djela o pravu na obiteljski život, piše N1.

Europski sud na osnovu njegove tužbe nedavno je pokrenuo postupak protiv Hrvatske te se sada traži od zastupnice RH u Strasbourgu da odgovori na pitanje je li podnositelju tužbe prekršeno jedno od osnovnih ljudskih prava time što mu nije omogućena promjena narodnosti izvodu iz Matice rođenih.

Procurili neugodni mailovi zagrebačke liječnice: Doktori nisu vjerovali očima što čitaju
“Je li moguće prema hrvatskim propisima promijeniti narodnost navedenu u izvodu iz Matice rođenih. Ako je tako, kakva je procedura predviđena? Koja je narodnost bila navedena u izvodu iz Matice rođenih za ovog čovjeka prije 2007. godine?”, ostala su pitanja na koja odgovor Europskom sudu za ljudska prava mora dati predstavnica RH.

Nakon što dobije odgovore sud će presuditi je li RH u ovom slučaju kriva i je li svom državljaninu povrijedila pravo na obiteljski život.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.