Foto: Instagram/Aleksandar Vučić

Srbima stižu pozivi iz vojske: Tko se ne odazove može i u zatvor

Autor: Dnevno.hr

Pojedini vojni obveznici u Srbiji provest će u listopadu na vojnoj vježbi gotovo mjesec dana. Iz Vranja i Leskovca u jedinice Vojske Srbiji stigli su već 25. rujna, a neki će na vježbama ostati do kraja listopada.

Pozivi dolaze građanima iz čitave Srbije, stižu u nekoliko etapa u raznim terminima tijekom listopada, podijeljeni po općinama. Kako navode srpski mediji, stanovnici dvije beogradske općine bit će pozvani čak tri puta.


U međuvremenu se održavaju i jednodnevne vojne vježbe, a pojedinci će po utvrđenim terminima dobivati i nove rasporede. Sve detaljne informacije objavilo je srpsko Ministarstvo obrane.

Foto: Guliver Image/ AP Photo/Darko Vojinovic/Ilustracija

Tko se ne odazove, zatvor

Prema Zakonu o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi, osobe iz rezervnog sastava mogu biti pozvane na vježbu najviše do 90 dana tijekom jedne godine.

Novčanom kaznom od 10.000 (85 eura) do 50.000 dinara (430 eura) ili kaznom zatvora do 60 dana kaznit će se za prekršaj rezervist koji se bez opravdanog razloga ne odazove pozivu.

Snimljena velika kolona borbenih vozila srpske vojske: Ne zna se o kakvom manevru je riječ

Novčana naknada za sve

Rezervistima u radnom odnosu za vrijeme obuke pripada naknada zarade u visini njihove prosječne zarade u prethodnih 12 mjeseci prije pozivanja.

Osobama u rezervnom sastavu koje samostalno obavljaju djelatnost, tijekom obuke pripada naknada u visini osnovice od koje plaćaju doprinos za obavezno socijalno osiguranje.
Osoba u rezervnom sastavu koja nije osigurana po osnovi zaposlenja ili obavljanja samostalne djelatnosti, osiguraniku poljoprivredniku, kao i osobi u rezervnom sastavu koja prima mirovinu ili novčanu naknadu zbog privremene nezaposlenosti, za vrijeme vršenja službe u rezervnom sastavu, odnosno obuke radi koje je pozvana, pripada novčana naknada u iznosu koji propiše Vlada Srbije.

 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.