SRBIJA U PANICI! OZBILJNE PRIJETNJE IZ RUSIJE: Hoće li zbog Putina biti proglašeni kao genocidna država?

Autor: Dnevno

Srpski mediji pišu da Rusija inzistira na tome da Srbija prizna Krim. Također se govori i o tome da bi Rusija mogla povući veto s usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici, kojim se kako kažu, čitav srpski narod “proglašava” genocidnim, a Republika Srpska za genocidnu tvorevinu.

Kako izvještava Espreso,  ruski predsjednik Vladimir Vladimirovič Putin poručio je na sastanku Savjeta za ljudska prava  da bi se mogao dogoditi scenarij sličan Srebrenici ukoliko bi Kijev stekao kontrolu nad granicom u Donbasu bez davanja garancija zaštite svojim stanovnicima.

“Ukrajinska strana uvijek postavlja pitanje: Dajte nam priliku da zatvorimo granice vojskom. Ja zamišljam što bi se dogodilo poslije toga. To bi bila Srebrenica”, rekao je Putin.

Ove riječi uznemirile su brojne duhove u Srbiji budući da je Rusija stavila veto na usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

O svemu se oglasio i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koji je za televiziju Pink ponovio svoja ranija stajališta i poručio da je u Srebrenici počinjen strašan masakr, ali da ne zna zbog čega je Putin to upotrijebio kao paralalelu. Istaknuo je da je Putin “pomogao” da Srbija izbjegne “genocidni žig” 2015. godine.

Ipak, piše Espreso, iz izvora u diplomatskim krugovima, Srbija se nalazi pod strašnim pritiskom Rusije.

“Od Srbije se traži samo jedno, a to je da što hitnije prizna Krim. Ove riječi Putina o Srebrenici su još jedan vid pritisaka, ali i upozorenja Beogradu, što ga čeka ako ne postupi po naredbama Kremlja.”




Srbi smatraju da bi se iz ovog moglo zaključiti kako bi Rusija mogla povući veto s usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici. “Ovo se može smatrati kao jedna velika opomena Srbiji, ali i podsjećanje na to što je Rusija značila i uradila za Srbe i Srbiju u Ujedinjenim narodima”, kaže izvor za Espreso.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.