Foto: Wochit/Milos Miskov/Anadolu Agency via Getty Images

SRBIJA STEŽE OBRUČ: Više od deset država spremno je povući priznanje Kosova?

Autor: Dnevno.hr

Mnogo više od deset država je spremno je preispitati svoje odluke o Kosovu, rekao je ministar vanjskih poslova Srbije Nikola Selaković.

“Za nama je godina u kojoj je Srbija, koja je odlučila ljubomorno čuvati svoju političku samostalnost i vojnu neutralnost, bila prinuđena da se za svoje interese bori u jednom složenom i problemima opterećenom političkom okruženju”, rekao je za Novosti.

‘Washingtonskim sporazumom’, potpisanim u rujnu 2020., Kosovo se obvezalo da na 12 mjeseci obustavi nastojanja da postane članom međunarodnih organizacija, a Srbija da obustavi svoju kampanju među državama o povlačenju njihovog priznanja neovisnosti.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ranije je poručio da ako itko tko donese odluku o priznanju nezavisnog Kosova, Srbija će tog trenutka krenuti u kampanju povlačenja priznanja. Kako navode srpski mediji, riječ je o vrlo čvrstim garancijama koje su ove zemlje dale Beogradu, a iako se službeno ne govori o kojim je državama riječ, sumnja se da se radi o nekim zemljama iz Afrike i Azije.

Kako srpski mediji nadalje tvrde, gotovo je izvjesno da će novih povlačenja priznanja za koji mjesec biti.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.