. Photo: Srdjan Ilic/PIXSELL

SRBIJA SE SPAJA NA JADRAN! Direktan put za more kreće u izgradnju: Sve organiziraju Amerikanci

Autor: Dnevno

Delegacija Međunarodne razvojne financijske agencije DFC stigla je u Beograd, a jedna od ključnih točaka pregovora sa Srbijom bit će izgradnja “autoputa mira” koji povezuje Niš i Prištinu.

Radovi bi trebali početi do kraja godine, a prvo je u planu izgradnja trase Niš – Merdare, duge 77 kilometara. Početak radova odnosi se na dio autoputa od Niša do Pločnika, dužine 33 kilometra, i za to je, kako je više puta rečeno u Vladi, potrebno dvije i pol godine i 250 milijuna eura.

Procijenjena vrijednost druge trase ovog autoputa od Pločnika do Merdara od 44 kilometra iznosi oko 570 milijuna.

Autoput Niš – Merdare – Priština omogućit će Srbiji izlazak na albansku luku Drač na Jadranskom moru.

Također će povezati oko pola milijuna građana Srbije koji žive u Pirotskom, Nišavskom i Topličkom okrugu. Put od Prištine preko Tirane do Drača i Jadranskog mora već je izgrađen.

To bi praktično bio još jedan autoput koji bi Srbiju direktno povezao s morem. Završetkom južnog i istočnog kraka Koridora 10 turisti iz Srbije do Grčke i Bugarske već sada ne silaze s autoputa, a otvaranjem dionice Koridora 11 od Surčina do Obrenovca, na raspolaganju imaju i autoput Miloš Veliki sve od Surčina do Čačka, što je pravac k crnogorskom primorju.

Ministrica Zorana Mihajlović kaže da će u srijedu s DFC-om razgovarati o povezivanju s Prištinom na ukupno četiri putna pravca u dužini od 267 kilometara.

“To su izgradnja autoputa Niš – Merdare – Priština, dugog 100 kilometara, izgradnja autoputa Bujanovac – Končulj – Gnjilane – Štrpce od 78 kilometara, zatim brza cesta Raška – Jarinje – Kosovska Mitrovica na 61 kilometar, kao i rehabilitacija puta Ribariće – Brnjak – Zubin Potok u dužini od 28 kilometara”, rekla je Mihajlović.

Mihajlović ističe da se očekuje nastavak autoputa od Niša do Merdara i Prištine, za što treba osigurati još više od 750 milijuna eura.

Podsjetimo, direktor američkog DFC-a Adam Boehler i predsjednica Izvozno-uvozne banke (EXIM) Kimberly Reed potpisali su 15. rujna pisma o namjerama dvije strane za pomoć u financiranju izgradnje “autoputa mira”, koji je dugo bio ključni dio razgovora o normalizaciji odnosa.

Dvije strane su prethodno, u siječnju 2020., uz posredovanje Ricarda Grenella (specijalnog izaslanika za dijalog Srbije i Kosova američkog predsjednika) potpisale pisma o namjerama o obnovi avioprijevoza i razvoju cestovnog i željezničkog prometa.

Predsjednik Privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je da će otvaranje kancelarije DFC u Srbiji donijeti vidljive i konkretne koristi i za ekonomiju cijele regije – kroz jeftine kredite malim i srednjim poduzećima, financiranje infrastrukturnih i podršku investicijskim projektima privatnog sektora – od energetike, preko prehrambene industrije i logistike do visokih tehnologija.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.