Foto: Guliver/Christoph Hardt/Ilustracija

SRBIJA OPASNO LOBIRA PO BRUXELLESU! Sada bi mogli ostati bez svega, europski dužnosnici strahuju zbog utjecaja Rusije

Autor: I.G.

Europski parlament pokrenuo je inicijativu usmjerenu prema zemljama koje su uložile velike napore u lobiranje u Bruxellesu, s posebnim naglaskom na Katar, Maroko, Kinu, Rusiju, Ujedinjene Arapske Emirate, Srbiju i Tursku. Ovaj potez dolazi kao odgovor na sve veću zabrinutost zbog stranog upletanja u europske poslove.

Poseban odbor Europskog parlamenta za vanjsko upletanje izglasao je nacrt izvješća u četvrtak, koje je dobilo podršku 25 zastupnika, dok je jedan zastupnik bio protiv, a pet ih je bilo suzdržano. U prijedlogu se ističe da su spomenute zemlje uložile značajne resurse u lobiranje u Bruxellesu.

Nacrt izvješća također naglašava da strano upletanje ne bi smjelo proći bez posljedica za zemlje koje su uključene u te aktivnosti. Prema prijedlogu, bilo kakav zakonodavni ili nezakonodavni prijedlog o suradnji s vlastima tih država, uključujući i financiranje EU-a, treba biti suspendiran. S druge strane, sredstva bi se trebala zadržati za organizacije civilnog društva, neovisne medije i humanitarnu pomoć.

Nacrt izvješća bit će podvrgnut glasanju svih zastupnika Europskog parlamenta na plenarnoj sjednici u srpnju. Ovaj potez dolazi u vrijeme kada su zemlje poput Katara, Rusije i Kine pokušale prodrijeti u parlament kako bi utjecale na odluke Europske unije. Cilj posebnog odbora za vanjsko upletanje jest nametnuti veću transparentnost u Parlamentu i osigurati bolju zaštitu europske demokracije od neprijatelja.

‘Veća transparentnost’

Jedna od izvjestitelja za ovo izvješće, francuska liberalna zastupnica Nathalie Loiseau, izjavila je: “Nakon šoka od Katargatea i u vrijeme kada Rusija, Kina i druge zemlje pokušavaju prodrijeti u parlament kako bi utjecale na nas, posebni odbor za vanjsko upletanje upravo je usvojio snažne prijedloge za nametanje veće transparentnosti u Parlamentu i osiguranje bolje zaštite našeg rada od neprijatelja europske demokracije.”

Drugi izvjestitelj, slovački zastupnik iz Europske pučke stranke Vladimir Bilčik, rekao je da Parlament mora ostati otvorena institucija i istodobno se braniti od korupcije i stranog upletanja.

U tekstu se kaže da su navodni pokušaji utjecaja na članove Europskog parlamenta otkrili brojne rupe u pravilima o integritetu i transparentnosti Parlamenta, da su pokušaji “upletanja rasprostranjena pojava kojoj se treba suprotstaviti što je snažnije moguće”.




U izvješću se također izražava “duboka šokiranost zbog optužbi za korupciju, pranje novca i sudjelovanje u kriminalnoj organizaciji” troje europarlamentaraca, jednog bivšeg zastupnika i jednog zastupničkog asistenta.

Članovi odbora traže hitnu reviziju Kodeksa ponašanja zastupnika, uključujući i pitanje sankcioniranja, zatim traže bolju zaštitu zviždača i jasnija pravila o sukobu interesa, te da se uvede obveza ispunjavanja deklaracije o imovini.

‘Europska demokracija’

Traže se i poboljšanja u pogledu pravila o prijavljivanju iznosa zarađenih od sporednih aktivnosti i opisa položaja zastupnika u Europskom parlamentu i klijenata za koje zastupnici rade. Također se traži da se zastupnicima zabrane sporedni poslovi za treće, visoko-rizične zemlje ili ovisne entitete.




Ističu da je dijalog između predstavnika interesnih skupina i donositelja odluka “vitalni dio europske demokracije”, ali da su neprihvatljivi neprimjereni načini utjecaja, podmićivanje i druga kaznena djela. U izvješću se traži da se trećim, visoko-rizičnim akterima oteža angažiranje bivših europarlamentaraca.

Novo etičko tijelo trebalo bi nadgledati kako se poštuje obveza da bivši zastupnici ne prihvaćaju lobistički angažman u razdoblju od šest mjeseci od završetka mandata, tzv. “razdoblja hlađenja”. Parlament bi trebao uvesti sustav praćenja i pravila za oduzimanje pristupa bivšim zastupnicima Europskom parlamentu koji lobiraju u ime visokorizičnih zemalja i nakon razdoblja hlađenja, kaže se u tekstu.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.