fbpx
Foto: Pedja Milosavljevic / CROPIX

SRBIJA NIJE SPREMNA RASKRSTITI S MOSKVOM! Europa im nije tako mila, novo istraživanje otkrilo duboke podjele

Autor: Dnevno.hr/M.P.

Manje od polovice građana Srbije izjasnilo bi se na referendumu o ulasku države u Europsku uniju i okretanju ka Zapadu, dok ih se približno isto toliko protivi članstvu u EU i podržava veze Beograda s Moskvom, pokazuju rezultati istraživanja javnog mišljenja objavljeni u četvrtak.

Rezultati ankete Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA), provedene krajem veljače i početkom ožujka, pokazalo su da bi na eventualnom referendumu o ulasku u EU 44 posto građana Srbije glasalo ‘za’ pridruživanje Europi, protiv članstvu u EU bi bilo 42 posto, a 43 posto je uvjereno da Srbija nikad neće postati europskom članicom.

Situacija s Kosovom percipira se kao jedna od ključnih tema, ali 38 posto ne zna što bi moglo biti idealno rješenje za Kosovo, a isti postotak anketiranih ne vidi što je realno rješenje ishoda aktualnih pregovora Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU-a.


Trećina ispitanika tvrdi kako ne zna šta podrazumijeva europski sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, a samo sedam posto vjeruje da je to korak ka finalnom sporazumu. Većina građana ne smatra plan prihvatljivim, 26 posto bi ga prihvatilo, a 20 posto bi pristalo na nezavisnost Kosova u zamjenu za bolji položaj kosovskih Srba.

44 posto za okretanje ka Zapadu, 43 posto za jače veze s Rusijom

Upitani za strateški pravac koji bi Srbija trebala slijediti, 44 posto je navelo da se treba više okrenuti ka Zapadu, a 43 posto drži da su Srbiji potrebne “jače” veze s Rusijom.

Nju kao najvažnijeg političkog partnera vidi 34 posto ispitanika, a sigurnosnog partnera njih 42 posto, dok 44 posto doživljava EU kao najvažnijeg ekonomskog partnera Srbije.

Većina građana podržava politiku sjedenja “na više stolica”, dok tek njih 18 posto smatra da bi se Srbija trebala “u potpunosti opredijeliti za jednu ili drugu stranu”, navodi se u istraživanju.

Autor:Dnevno.hr/M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.