Foto: Instragram/buducnostsrbijeav

SRBIJA JE VOJNO JAČA OD HRVATSKE! Analitičar kaže: Nešto se sprema u okruženju, svi ulažu van svojih mogućnosti!

Autor: Mia Peretić

Stranica Global Firepower svake godine od 2006. objavljuje godišnji izvještaj i rang listu nacionalnih oružanih snaga.

139 zemalja rangirano je na ljestvici od najjačih pa do najslabijih, a u obzir se uzima više od 50 individualnih faktora koji ne obuhvaćaju samo vojnu moć. već i financijsku situaciju, logistiku, geografske uvjete i tome slično kako bi se za svaku zemlju pojedinačno odredio takozvani PowerIndex, odnosno indeks moći.

Prvo mjesto na ljestvici zauzimaju Sjedinjene Američke Države, a drugo Rusija, što samo po sebi nije iznenađenje.

Na trećem mjestu je Kina, četvrtom Indija, peti je Japan, šesta Južna Koreja, sedma Francuska, osmo je Ujedinjeno Kraljevstvo, deveti Brazil i na desetom mjestu Pakistan.

No, ono što je posebno zanimljivo događa se u našoj regiji. Konkretnije, Hrvatska se smjestila na 63. mjesto i tu drži poziciju ispred Slovenije (88. mjesto), Crne Gore (123. mjesto) i Bosne i Hercegovine (121. mjesto). Srbija se, pak, nalazi ispred Hrvatske i to na 61. mjestu ove globalne ljestvice.

“Ništa nije iznenađujuće iz jednostavnog razloga što je Srbija od 2018. godine u ogromnom procesu obnavljanja svojih oružanih snaga. Realizirali su donaciju MIG-ova iz Bjelorusije, donaciju MIG-ova i modernizaciju iz Rusije, iz Kine su nabavljali bespilotne letjelice dugog dometa, iz Izraela i Turske nabavljaju bespilotne letjelice, tenkove T72 od Rusije, obnavljaju protuzračnu obranu francuskim raketama Mistral i ruskim protuzračnim sustavima Pancir S1. Tako da to nije nikakva novost”, objašnjava nam geopolitički analitičar Željko Primorac.

Napominje, da je Hrvatska kojim slučajem već potpisala svoj ugovor za višenamjenske borbene avione, stanje na rang listi izgledalo bi potpuno drugačije.
“No, mi se ne trebamo baviti njihovim najavama, ugovorima, mi trebamo gledati jačanje svojih oružanih snaga zbog procesa koji je evidentan u okruženju, od Mađarske, Srbije, svi ulažu ogromne novce u oružane snage. Srbija čak uzima od socijale i infrastrukture. Nešto se sprema u okruženju, je li to vezano uz Crnu Goru ili Bosnu i Hercegovinu, to nikome nije jasno, ali svi ulažu van svojih mogućnosti u obranu“, govori nam Primorac.

Pitamo ga, što radi Hrvatska?

“Mi se još uvijek nadamo da je NATO tu i da će riješiti sve naše problema, a kad ćemo shvatiti što se događa i da se moram uzdati u svoje snage, to je pitanje”, kaže nam.
Dodaje, Srbija je konkretnija u ovom trenutku jer su realizirali ono što su najavljivali, od protuzračne obrane do nabave bespilotnih letjelica, višenamjenskih borbenih letjelica i helikoptera, realizirali su odličnu nabavu iz Rusije do Eurocopter Puma iz Njemačke.

“Sve su segmente oružanih sektora obnavljali planski i ulažu velik novac u jačanje svog vojno-tehničkog instituta, odnosno u vlastite proizvode. Razvijaju protuoklopne rakete, rakete dugog dometa, čak i vlastitu verziju bespilotne letjelice. Dakle, ne ulažu samo u nabavu i obnavljanje direktnom kupovinom već i u razvoj vlastitog oružanog sukoba. I tu smo mi još uvijek daleko iza njih”.

Autor:Mia Peretić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.