fbpx
Foto: Guliver

‘SRBIJA ĆE FIZIČKI NESTATI BEZ RUSIJE’! Vulin protiv ulaska u EU: ‘Budućnost su veze s Rusijom, Kinom i drugim slobodnim zemljama’

Autor: N.K

U intervjuu za srpske Večernje novosti ministar unutarnjih poslova i lider Pokreta socijalista Aleksandar Vulin govorio je o tome kako bez prijateljstva s Rusijom,  Srbija riskira fizički nestanak te da je zbog pritiska EU da uvede sankcije Rusiji i prizna Kosovo došlo vrijeme da Srbija odustane od eurointegracija.

Na pitanje kako gleda na činjenicu nije isključio mogućnost uvođenja sankcija Moskvi ukoliko “šteta ovakve politike bude veća od koristi”.

“Predsjednik Vučić je državnik koji iznad svega vodi računa o interesima Srbije. Ne treba se on ispovijedati medijima i političarima šta će učiniti, već da vodi računa o Srbiji i Srbima gdje god da žive. Vjerujem u njegove odluke i znam da nikada nije izgubio obraz baš kao što nije donio nijednu odluku koja je naškodila Srbiji. U njega mogu vjerovati”, rekao je Vulin.


“Bez Rusije riskiramo fizički nestanak Srbije”

“Kako odgovarate na kritike da je vaše priopćenje povodom izvještaja Europske komisije o Srbiji “kao da je pisano u Kremlju”, pitao je novinar.

“Zanimljivo je da kada izjavite nešto lijepo o EU ili NATO nitko ne kaže da vam je priopćenje pisao Bruxelles. Za razliku od većine ljudi u političkom životu imam ideologiju i sa mnom uvijek i unaprijed znate kako ću reagirati, kako mislim i kako se borim. Ne znam što je prirodnije nego da na zahtjev da priznamo Kosovo, odustanemo od RS i uvedemo sankcije Ruskoj Federaciji odgovorim sa “nećemo, nećemo, nećemo. Hvala što ste pitali”. Koji dio vam liči na Moskvu? Meni cijela rečenica liči na Srbiju i na Srbe. Smatram da je prijateljstvo s Rusijom od najveće važnosti i da bez njega riskiramo fizički nestanak Srbije”, rekao je Vulin.

Na pitanje bi li se politika zapadnih sila promijenila prema Srbiji kada bi uveli sankcije Rusiji i da bi to moglo pomoći, Vulin odgovara.

Da li bilo tko misli da bi se to dogodilo? A kako bi na sve to gledala Rusija ili sve one zemlje koje su nam prijatelji, one koje nisu priznale Kosovo i Metohiju ili su povukle priznavanje KiM? Koliko bi nas poštovali prijatelji kada bi vidjeli da svoje interese zanemarujemo pred silom neprijatelja? Tko bi se borio za nas ako bismo mi izabrali da se ne borimo za sebe? Svaka generacija srpskih političara je dočekala da Rusiji kaže NE, ali i svaka generacija srpskih političara je dočekala da opstanak Srbije zavisi od ruskog DA. Kada za stolom nema Rusije, nema ni Srbije. Ekmečić nas je naučio da je svaka “srbofobija samo rukavac rusofobije”. Niko tko je volio Rusiju nije mrzio Srbiju, ali zato svatko tko je mrzio Rusiju mrzio je i Srbiju. Veze s Rusijom, Kinom i drugim slobodnim zemljama koje nas prihvaćaju bez ucjena i uvjeta su budućnost Srbije. Zašto moramo biti geografski dio bilo kojeg saveza. Dovoljno je da dijelimo uvjerenja, ekonomiju, sigurnost, a ne nužno i granice.

“Samo čvrsta granica zaustavlja Veliku Albaniju”

“Kako vam djeluje prijedlog njemačkog kancelara Scholza i francuskog predsjednika Macrona za raspetljavanje kosovskog čvora, gdje nam se nudi značajna ekonomska korist i ubrzan put u EU ako ne blokiramo članstvo Prištine u UN i drugim međunarodnim organizacijama”, glasilo je novinarsko pitanje.

“A gdje ste vi vidjeli ubrzani prijem? Koliko znam o tome konačnu odluku donosi svaki parlament svake od zemalja EU. Je li stvarno mislite da će Hrvati glasati za prijem Srbije u EU bez još nekog uvjeta? Često se spominje model “dvije Njemačke” ali sasvim neutemeljeno. U obje Njemačke su živjeli Nijemci, a Njemačka je podijeljena jer je izazvala Drugi svjetski rat i na kraju je došlo do ujedinjenja obje Njemačke. Na Kosovu i Metohiji većinski žive Šiptari i oko 100.000 Srba, Srbija nije napala NATO niti je izazvala rat i nisam siguran da li oni koji nam nude model dvije Njemačke misle da se i mi trebamo ujediniti. Ako mene pitate za stav, samo podjela, samo fizičko razdvajanje sa Šiptarima, samo jasna i čvrsto posjednuta granica zaustavlja ‘veliku Albaniju’, a to onda konačno na dnevni red postavlja i pitanje ujedinjenja Srba”, rekao je Vulin.
Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.