AP Photo/Visar Kryeziu/Guliver/Ilustracija

SRBI REKLI SVOJE, EVO KOLIKO BI IH SE DIGLO NA ORUŽJE! Situacija je alarmantna, NATO šalje dodatnu vojsku: Kosovo hitno treba smirivanje

Autor: Dnevno.hr

Uzavrela situacija na sjeveru Kosova kipi i dalje. Tenzije samo rastu, zbog čega je NATO poslao dodatnih 700 vojnika, kako bi se osigurao mir.

Tako bi to sada, uz 3800 pripadnika KFOR-a, trebalo biti dovoljno.

Međutim, situacija nije za podcijeniti te bi sukob mogao postati vrlo izgledan, slažu se brojni analitičari, a ne pomaže niti činjenica da Vučić, a ni Kurti ne šalju poruke pomirenja, upravo suprotno.

Za Kosovo bi se borilo samo 11 posto Srba

Međutim, pozitivno u cijeloj priči je što većina građana Srbije zapravo nije za nikakav sukob. što ublažava spremnost za sukobe radikalnijeg dijela stanovništva.

To je pokazalo istraživanje Demostata provedeno od 24. travnja do 4. svibnja, a u njemu je sudjelovalo 1600 ispitanika. Iako je provedeno prije ovih posljednjih izgreda, kojima svjedočimo od kraja prošlog mjeseca i s početkom ovog, odstupanja ne bi trebala biti značajnija.

Dakle, za Kosovo bi se borilo 11 posto ispitanih, dok je njih 65 posto protiv bilo kakvog sukoba na Kosovu ili kontra međunarodnih snaga na Kosovu.

Podijeljena zemlja

Zanimljivo je i da 22 posto ispitanih vidi Rusiju kao podršku Srbiji, a 20 posto njih u toj ulozi vidi Europsku uniju.




Ako je u pitanju odnos prema Istoku i Zapadu, 30 posto ispitanika je za Rusiju i Kinu, a 35 posto za EU, Sjedinjene Američke Države i skandinavske zemlje.

Kad bi se pak referendum o članstvu u Europskoj uniji održavao sutra, postotak za i protiv je isti – 33 posto.




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.