Foto: Screenshot/IN4S

Srbi pokrenuli četničku kampanju: Sramotni plakati preplavili gradove, opet svojataju hrvatsko

Autor: Dnevno.hr

I tek što se situacija na Kosovu donekle stabilizirala, eto Srba ponovno s retorikom “ugroženih”.

Naime, sada se fokus preselio na Crnu Goru, budući da uskoro u toj zemlji kreće novi popis stanovništva, a Srbima je, kao što znamo, važna brojnost, a pogotovo ako je riječ o Crnoj Gori.


Zato je portal IN4S pokrenuo četničku kampanju pod nazivom ‘Ponosni na svoje srpsko’, a jedna od prvih aktivnosti je postavljanje 50 plakata diljem Crne Gore koji će, kako navode, ‘podsjećati stanovnike na srpsko porijeklo i identitet’.

Budi se velikosrpska ideja

No, osim što im je, čini se, normalno postavljati plakate za hranjenje ‘velikorspske’ ideje po drugim državama, prema svom dobrom, starom receptu, na njih su postavili i hrvatske povijesne ličnosti, naravno, proglasivši ih Srbima.

Tako su skandalozni plakati već završili postavljeni po crnogorskim gradovima, počevši s Bokom kotorskom, a na njima se nalaze, među ostalima, dubrovački povijesni uglednici kao što su Ruđer Bošković i Baltazar Bogišić.

Srbin zbog Dubrovačkih zidina i Plitvica poručio Hrvatima: ‘Sram vas bilo bre, nije vam to otac kupio’

Da bi licemjerje bilo još veće, ovu sramotnu kampanju predstavljaju kao onu koja je ‘Srbima na ponos, ali ne i na štetu drugih naroda koji s njima žive’.

Vrijedi spomenuti kako su plakati postavljeni baš u vremenu kad Dubrovnik obilježava godišnjice najvećih stradanja u Domovinskom ratu, i to upravo zbog onih koji su na njega pucali, koji su ubijali njegove sugrađane i koji su govorili kako će izgraditi ‘lepši i stariji Dubrovnik’. Njihovi potomci, 32 godine nakon, svojataju dubrovačke velikane tvrdeći kako su Srbi.
‘Ponosni na svoje srpsko’

S ovog srpskog glasila tako su poručili svojim čitateljima kako će se u narednim danima “šira javnost upoznati s njihovom kampanjom koja će se odvijati pod sloganom ‘Ponosni na svoje srpsko’.

“Pozivamo sve – odgovorne – srpske nacionalne subjekte da daju svoj nesebičan doprinos, da zaborave ideološke, političke i druge razlike i krenu, kad već nismo svi zajedno, onda svatko za sebe, u popisnu kampanju – jednakim žarom kao i za vrijeme izbora. Više smo nego uvjereni da ćemo na takav način dati doprinos objektivnom izjašnjavanju građana – oslobođenim od straha da će izgubiti prava koja se u normalnim sistemima podrazumijevaju.

Foto: Screenshot/IN4S

Neka naša kampanja „Ponosni na svoje srpsko“ bude na ponos Srbima, i da ne bude na štetu ostalim narodima koji žive sa nama! Recimo svima tko smo i što smo, jer mi zaista znamo tko smo! Mi smo Srbi. Mi smo vjernici Srpske pravoslavne crkve. Mi govorimo srpskim jezikom”, poručili su čitateljima.

‘Falange za rasrbljavanje srpskog naroda’

Glasilo koje je organiziralo ovu sramotnu paradu obratilo se Srbima u Crnoj Gori i na sljedeći način:

“Draga braćo i sestre, na predstojećem popisu stanovništva od neizmjerno velike i povijesne važnosti je da svoj cjelokupni identitet iskažemo na jedini mogući ispravan način. Recimo jasno i nedvosmisleno da smo Srbi, vjernici Srpske pravoslavne crkve i narod koji govori srpskim jezikom.
Foto: Screenshot/yt

Zahvaljujući sistematičnim i vješto isplaniranim pritiscima određenih centara moći koji traju bezmalo vjekovima – od Rimske kurije, preko Beča i Pešte, pa sve do Londona, kao i njihovim izbočinama u Zagrebu i Sarajevu, kasnije u Podgorici, Prištini – odakle su pokretane falange za rasrbljavanje srpskog naroda i njegovo obezdržavljenje, predstojeći popis neće biti festival slobodnog demokratskog izjašnjavanja građana Crne Gore, nego grčevita borba za opstanak. Borba koju dugujemo našim precima. Borba koju nikako ne smijemo da izgubimo zbog naših potomaka.

Ne dozvolimo da regionalne ideološke uobrazilje koje su nastale vjekovnom geografskom i kulturnom izolacijom, a na kojima inzistiraju svi naši neprijatelji – oni koji su nas, zapravo, i rasparčali u krvi, i koji pokušavaju i danas da razdrobe naše identitetsko ishodište, ne dozvolimo da takve okolnosti prevagnu nad našim temeljom i onim zbog čega smo u stvari sve vrijeme naše istorijskog trajanja i izloženi takvim pritiscima i stradanjima.

‘Ne dozvolite da budete pogonsko gorivo za ideološko divljanje’

Ne dozvolimo, narode pobjedničkih i boguugodnih krstonosnih litija, da nakon popisa budemo svrstani u istu statističku pogaču sa onima koji su vas i isprovocirali da stanete na branik naše svete Srpske pravoslavne crkve – da budete isto što i nepomenik Milo Đukanović ili raskolnik Miraš Dedeić.

Ne dozvolite da budete pogonsko gorivo za ideološko divljanje u idućih deset godina nekog tamo Ranka Krivokapića, Draginje Vuksanović – Stanković, Novaka Adžića i ostalih slugu naših neprijatelja. Spriječimo širenje onih koji se trpaju u jedan tor, a sprječavaju mobilizaciju našeg nacionalnog duha i svijesti.

Ne smijemo dopustiti da oni koji, zarad uskostranačkog ćara ne smiju javno da izraze svoj identitet, sjutra pravdaju svoje nejunačko držanje podatkom da Srba, zapravo, i nema baš u toj mjeri u ovoj državi, te da su sve nepravde koje su počinjene nad nama isključivo i ništa više nego naša uobrazilja.

Zar ćemo se odreći Njegoša, Crnjanskog, Andrića…

Nećemo i ne smijemo!”

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.