Foto: Screenshot/YouTube

Srbi izveli traktore na ceste, bijesni su: ‘Moguća je i radikalizacija, na koljenima smo’

Autor: Dnevno.hr

Prosvjed srpskih poljoprivrednika nezadovoljnih svojim položajem ušao je u drugi dan. Traže trenutno ispunjavanje svega što je ranije dogovoreno s Vladom te ističu da su dovedeni do bankrota.

Kako javljaju srpski mediji, najveći broj poljoprivrednika koji prosvjeduju dolazi iz Vojvodine.


Predstavnik Ujedinjenih organizacija poljoprivrednika Marko Gabrić rekao je za agenciju Beta da je moguća i radikalizacija prosvjeda ako se zahtjevi koji su prihvaćeni na pregovorima u svibnju ne ispune.

Traktorima blokiran niz cesta

Danas je blokirana cesta kod Stare Pazove, a nakon dva sata blokade, propuštaju vozila i to na 15 minuta. Poljoprivrednici su se na traktorima okupili i u Klajićevu kod Sombora, kao i u mjestu Aradac kod Zrenjanina.

Poljoprivrednici iz okoline Požarevca danas neće blokirati prometnice, ali se u mjestu Bratinac održava prosvjed. Kako za Nova.rs navodi Milan Marković iz udruženja STIG, ratari se okupljaju, a na ulicama je oko 70 traktora.

Poljoprivrednici ne odustaju od pokušaja blokade rafinerije u Pančevu

Beta je objavila i da su drugi dan zaredom blokirani ulazi i izlazi novosadske rafinerije s oko 30 traktora. Ta agencija navodi da cisterne ne mogu ući ni izaći iz rafinerije, a ratari ne odustaju od pokušaja da blokiraju i rafineriju u Pančevu.

Poljoprivrednici: Na rubu smo provalije

Dragan Kleut iz Saveza udruženja poljoprivrednika Banata za N1 Srbija kaže da je poljoprivredna proizvodnja totalno marginalizirana i da su od 2012. godine u problemu.

„Odnos vlasti prema poljoprivrednicima ne može biti prevarantski ako želimo imati uspjeha u proizvodnji. Poljoprivrednici su 2012. imali 14.000 dinara (oko 120 eura) po hektaru i 60 litara goriva bez trošarine. To je uredbom ukinuto i od onda smo mi u problemu“, kaže Kleut.

Mnogi će se razočarati kada ovo saznaju o Lidlu: ‘Ako mogu njima, zašto ne i nama’
Kao još jedan od problema apostrofira neregulirano tržište žitarica kojim se ‘štiti interes uvozničko-izvozničkog lobija’.

„Mi smo došli u situaciju da nemamo otvoreno tržite. Prisiljeni smo prodavati robu ljudima koji imaju monopol na tržištu. Vlast nas je dovela u situaciju da je obezvrijeđen posao koji radimo. Da je regulirano tržište žitarica, da nije bilo zabrane izvoza, do ovoga ne bi došlo. S ovakvim načinom otkupa, gdje vam doslovno netko može oteti robu, štiti se interes uvozničko-izvozničkog lobija i postavlja se pitanje ima li vlast interes od toga. Poljoprivrednici su dovedeni na rub provalije. Možda im je cilj da se totalno uništi proizvodnja pa da se onda zemljište koje poljoprivrednici obrađuju kupi da ga obrađuje netko drugi“, kaže Kleut te dodaje da nemaju povjerenja u vlast pa su odbili pregovore koji su im ponuđeni u ponedjeljak.

„Ako ne bude isplaćeno 35.000 dinara po hektaru (oko 300 eura) do ožujka ili ranije, neće biti poljoprivredne proizvodnje. Vlast mora riješiti problem, ali moramo dobiti bolje garancije. Očekujemo momentalna rješenja, da ispune ono što smo potpisali da bismo mogli nastaviti pregovore“, rekao je te optužio SNS da politizira prosvjede.

Poznati hrvatski odvjetnik pomaže braniti Dodika? ‘Kontakti su ostvareni’
 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.