fbpx
FOTO: Guliver image/ilustracija, editor

‘SRBI I BOŠNJACI ĆE DOBITI TOČNO ŠTO TRAŽE’! Loše vijesti za Hrvate: ‘Dobit će par ćevapa bez kajmaka i jogurt’, drugi bi mogli odnijeti sve

Autor: Dnevno.hr/E.P.

Bliže se sudbonosni izbori u susjednoj Bosni i Hercegovini.

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH i tamošnjeg HDZ-a Dragan Čović izjavio je u utorak kako Bosna i Hercegovina ne može biti klasična građanska država jer bi se pretvorila u državu s dominacijom jednoga, bošnjačkog naroda.

“Ovo ne može biti klasična građanska država. Povijest joj ne dopušta. Ovo ne može biti država jednog naroda”, rekao je Čović na predizbornome skupu u Tomislavgradu.


Svatko za sebe, Hrvati najugroženiji

Podsjećamo, najveći broj bošnjačkih stranaka zagovara promjenu političkog i izbornog sustava kako bi se odlučivalo prostom većinom posve zanemarujući zajamčenu raspodjelu vlasti i ulogu triju konstitutivnih naroda, što je potpisano Daytonskim mirovnim sporazumom te je sastavni dio ustava te zemlje i izbornog zakonodavstva.

Zahvaljujući rupama u izbornim propisima u tri su navrata bošnjački birači većinom glasova izabrali Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Sada prijeti opasnost da ključne hrvatske stranke, okupljene u Hrvatski narodni sabor BiH, budu izbačene iz vlasti biranjem etničkih Hrvata s bošnjačkih stranačkih lista u gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda. Tome se protive hrvatske stranke u zemlji inzistirajući na provedbi presude Ustavnoga suda BiH u predmetu Bože Ljubića, kojim se traži izbor legitimnih političkih predstavnika triju konstitutivnih naroda bez preglasavanja od brojnijih naroda.

Iako se očekivalo da će visoki međunarodni predstavnik Christian Schmidt intervenirati u izborno zakonodavstvo i tijekom ljeta provesti presudu Ljubić, to se nije dogodilo. Sada se nagađa da bi pravila o načinu biranja izaslanika za Dom naroda te načina izbora izvršne vlasti Schmidt mogao promijeniti nakon okončanja izbornog procesa 2. listopada.

Čović je na stranačkome skupu istaknuo kako će se hrvatske stranke zauzimati da se suverenost i konstitutivnost hrvatskog naroda vrate u sve dokumente koji definiraju budućnost BiH.

Borba za identitet

“Naš identitet moramo do kraja zaštiti”, istaknuo je Čović.

Ocijenio je ogromnim iskorakom to što zahtjeve hrvatske strane u BiH danas razumije pola članica Europske unije zahvaljujući snažnom lobiranju te potpori Zagreba.
Kandidatkinja HNS-a BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Borjana Krišto ocijenila je da se Hrvatima mora zajamčiti mogućnost biranja vlastitih predstavnika u svim institucijama gdje se štite kolektivna prava.

Analitičar Branimir Vidmarović za Dnevno.hr je izjavio kako za hrvatsku stranu, bez promjene izbornog zakona ovi izbori i nemaju previše smisla. “Bošnjačka i srpska strana će dobiti točno ono što traže. A Hrvati? Par ćevapa bez kajmaka i jogurta’, kratko je prokomentirao Vidmarović.

U razgovoru za naš portal jedan od hrvatskih političara Republikanske stranke iz BiH Slaven Raguž rekao je postoji li šansa za pravedniji izborni zakon i treba li očuvati ovakvu BiH.
“Nema ga (pravednijeg izbornog zakona) s aktualnim političkim vodstvom jer pravedni izborni zakon nikome od njih nije u cilju. Isključivi cilj je stalno stanje neke pat pozicije, odnosno samog procesa dogovaranja. Na taj način uvijek će biti na snazi „strah“ jednih od drugih. Što bi bio Dragan Čović bez Željka Komšića i obrnuto? S kojom političkom agendom bi izišli pred birače?

Svi gospodarski pokazatelji, socijalni i svaki drugi su porazni. Pravedni izborni proces će se dogovoriti u trenutku kada aktualnu generaciju političara pošaljemo u prošlost. Naravno, kada se to dogodi i ako se dogovor ne nađe, sigurno nećemo čekati 18 godina da kreiramo adekvatan politički odgovor na to, nego ćemo djelovati odmah”, rekao je i odgovorio na pitanje treba li očuvati jedinstvenu BiH ili ona nema više smisla.

Veliki problemi

“BiH ovakva kakva je sada, nema smisla. Ne zaboravite kako, uz cijeli političko birokratski kaos koji vlada, tu je i ured OHR-a kao institucija koja je iznad svih zakonodavnih i pravosudnih instanci. Jedna riječ OHR-a vrijedi više od cijelog Ustava. BiH nema, dakle, temeljne odrednice suverene države. Ponašanje političkog Sarajeva, koje u svemu kopira ponašanje Beograda s kraja 80-ih i početka 90-ih prošlog stoljeća, dovelo je BiH u terminalnu fazu bolesti.

Lijek je uvažavanje tronacionalne suštine ove zemlje. Lijek je konačni svršetak umjetnog nametanja jedinstvenog bosansko-hercegovačkog, tzv. građanskog identiteta, koji nije ništa drugo nego bošnjački identitet. Lijek je administrativno-teritorijalno preuređenje države koje će uvažavati njenu povijesno-kulturološko-običajnu prirodu. Ukoliko se nastavi s nametanjem pseudo građanskog koncepta koji nije ništa drugo nego politička agresija brojnijeg, BiH će se urušiti sama od sebe, jer je objektivno neodrživa”, zaključio je Raguž.

Autor:Dnevno.hr/E.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.