Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX

Srbi bruje o ‘novoj hrvatskoj provokaciji’: Spominju našu Dinaru i najavili posjet u Jasenovac

Autor: Dnevno.hr

Srpski povjesničar Bojan Arbutina izjavio je danas da se “iscrtani ustaški simbol U i ispisana poruka ‘Za dom spremni’, na Troglavu, najvišem vrhu Dinare, može promatrati kao jedna vrsta provokacije, koja dodatno uznemiruje ljude širom Hrvatske i Republike Srpske”.

Napominje i da svako pojavljivanje simbola iz Drugog svjetskog rata onih koji su počinili zločine nad srpskim narodom uznemirava ljude.


Arbutina je kazao da je ustaško U jedan od najzloglasnijih simbola, pod kojim je “stradalo na stotine tisuća Srba tijekom Drugog svjetskog rata u genocidu koji je provela NDH”.

SRPSKI POLITIČAR NA NAJVIŠOJ HRVATSKOJ PLANINI POSTAVIO SRPSKU ZASTAVU: ‘Upravo sam se popeo na Dinaru iznad Knina, najveću i najopjevaniju srpsku planinu!’

Prvi posjet Jasenovcu

“Ovo je samo jedan od brojnih primjera gdje se suvremeno hrvatsko društvo prokazuje i gdje ispisuje takve simbole u znak sjećanja na NDH. To možemo promatrati kao jednu vrstu provokacije. To su male ekstremističke grupe koje baštine to nasljeđe NDH, ali svakako da takve stvari i takve provokacije dodatno uznemiruju ljude, ne samo u Bosanskom Grahu, Drvaru i tim okolnim mjestima, već i širom Hrvatske i Republike Srpske”, rekao je Arbutina.

Govoreći o učenicima Osme beogradske gimnazije i Zemunske gimnazije koji će 26. listopada posjetiti Jasenovac, rekao je da Muzej žrtava genocida dogovorio taj posjet zajedno s direktorima gimnazija, kao jednu vrstu podstreka da srpski učenici srednjih škola krenu obilaziti mjesta stradanja.

“To smo dogovorili kao jednu vrstu podstreka da naši učenici srednjih škola krenu obilaziti mjesta stradanja i da obilaze Jasenovac i Pakrac koji su najbliži učenicima iz Srbije, ako govorimo o inozemstvu, jer do tamo treba nekih tri i pol sata. Svaka ekskurzija koja krene u Zapadnu Europu prolazi pored Jasenovca”, naveo je Arbutina i napomenuo da je to prvi posjet srednjoškolaca iz Srbije nakon 1991. godine tim mjestima.

Udruga veterana 7. gardijska brigada „PUMA“

Na Troglavu razvio srpsku zastavu

Podsjetimo, srpski političar Dušan Marić koji se 1995. godine doselio s Kupresa u Srbiju popeo se prošle godine na Troglav, gdje je razvio srpsku zastavu.
Radio je od 1983. kao urednik časopisa ‘Velika Srbija’ te je bio član Srpske radikalne stranke. Od 1991. do 1995. bio je zapovjednik u Armiji Republike Srpske, dok je danas zastupnik u srpskom parlamentu i član SNS-a, Vučićeve stranke.

Naime, dotični se Marić popeo na Dinaru i prozvavši je srpskom planinom dan prije obilježavanja Dana pobjede nad srpskom agresijom, zataknuo srpsku zastavu koja se zavijorila na postolju sa šahovnicom.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.