Foto: CROPIX

Srbi bijesni na Hrvate zbog poznatog jela: ‘I kokardu će staviti kao hrvatski amblem’

Autor: Dnevno.hr/M.P.

Društvenim mrežama se širi informacija da je jelo gibanica upisana u registar UNESCO-a kao hrvatsko kulturno gastronomsko naslijeđe, odnosno kao nematerijalno dobro, iako za to nema službene potvrde te tako nešto još nismo uspjeli pronaći na UNESCO-vim stranicama. No, to je bilo dovoljno za žestoku reakciju srpskih medija, ali i komentara.

Pišu, ne radi se o srpskoj gibanici, piti sa sirom, već o slatkoj verziji poznatoj kao međimurska gibanica s četiri različita nadjeva – od sira, maka, oraha i jabuka. Ta je gibanica povod mnogih rasprava o tome kada je nastala, kakav je pravilan raspored sastojaka i kakva je razlika u odnosu na slovensku gibanicu.

Kuharica Sandra Nedeljko iz međimurskog sela Pušćine za BBC na srpskom je odgovorila na sve nedoumice, rekavši da se recept pojavio osamdesetih godina prošlog stoljeća u Međimurju, no da je u arhivi pronašla navode i o gibanici iz 1700-ih godina.

Srbi pobjesnili, ‘paljba’ na portalima

No, čini se da je samo jedna objava na Twitteru bila dovoljna za ‘paljbu’ od strane srpskih medija. “Hrvatska u UNESCO registar upisala gibanicu kao svoje naslijeđe”, “Srbi pobjesnili, a ona je otkriveno zašto imaju prava na ovo jelo”, samo su neki od naslova na srpskim medijima u protekla 24 sata.
Foto: Screenshot/Kurir

Razvila se i žustra rasprava. Primjerice, na tekst B92 skupilo se više od 200 komentara u kojima je i došlo do svađe između Hrvata i Srba.

“Sljedeće je da uvrste kokardu kao stari hrvatski amblem”, “Ništa nisu pogriješili, negdje duboko znaju i oni od koga su potekli”, “Šta čudi? I Teslu su stavili na novac, nemaju svoje. Da nije otišao, ubili bi ga”, neki su od žestokih reakcija srpskih komentatora.

Neki su pokušali smiriti strasti i ukazati da se svađaju bez ikakvog razloga. “Jao, opet prepucavanje oko besmislica”.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX

Buknula svađa Srba i Hrvata: Gibanje je hrvatsko, mrdanje srpsko

Drugi, pak, upozoravaju da se, kada bi ova informacija bila potvrđena, ne radi o srpskoj gibanici.

“U pitanju je slatka gibanica, dakle neka vrsta slatkiša i nema veze sa srpskom gibanicom”, “Članak lijepo kaže da su zaštitili međimursku gibanicu. I to je sasvim u redu, kao što ajvara ima sto vrsta, ali leskovački je jedan. Tako da ne trebaju brinuti pacijenti da su nam Hrvati oteli gibanicu, već trebaju naučiti čitati”.

A onda su se javili i komentatori koji su, zaključujemo prema napisanom, iz Hrvatske pa su i oni dali svoj obol ovoj bizarnoj prepirki.

“Jezikoslovac nisam, ali znam da je gibanje hrvatsko, a srpsko je mrdanje”, “Pa majku mu, ako smo pokatoličeni Srbi, ona je gibanica i naša. Ako vi možete svojatati Teslu, Držića, Boškovića, moramo se nekako zaštititi. Vi ne štitite baš ništa vrijedno osim onoga što vas drži u srednjem vijeku.  Vi tjerajte inat, svima oko sebe. Svijet ide dalje, vas neće čekati”.

‘OVAJ UGOVOR JAKO JE OPASAN!’ Odvjetnik otkrio kako je lako ostati bez svega: ‘Mogu se imati i najbolje namjere’

Autor:Dnevno.hr/M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.