Foto: Patrik Macek/PIXSELL

‘SRAMOTNO!’ VIDOVIĆ KRIŠTO OPRALA PLENKOVIĆA: ‘Je li ovo scenarij horora ili hrvatska stvarnost? Neshvatljivo normalnom čovjeku’

Autor: Dnevno.hr

Saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto poslala je otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću.

Odlučila je pisati mu zbog sporosti obnove nakon potresa.

Kako kaže, godinu dana od potresa u Banovini djelovanje Vlade RH po pitanju obnove od potresa oštećenih objekata ‘možemo bez pretjerivanja nazvati sramotnim’.

“Imati 5,1 milijardu kuna na računu a potrošiti samo 0,85%, može imati samo dva razloga: ili potpuna nesposobnost, ili zlonamjernost – s tim da ne isključujem kombinaciju obiju opcija. Opravdavanja koja slušamo od Vas i Vaših ministara nevjerodostojna su i uvredljiva za zdrav razum. Terminologija koju koristite kao opravdanja za ne-obnavljanje objekata svjedoči i o potpunoj bezosjećajnosti za dramatične sudbine stanovnika Banovine”, piše saborska zastupnika.

Napominje, građani Sisačko-moslavačke županije već drugu zimu dočekuju bez svojih domova ili jako oštećenih domova.

“Vi se izvlačite na nekakve proceduralne prepreke pokazujući time da su za Vas hrvatski građani obične brojke, a ne ljudi”.

Vezano za sve što je ranije navela, od Plenkovića zahtijeva iduće odgovore:
“Prvo, zašto niste zatražili izvanrednu sjednicu Sabora s jednom jedinom točkom dnevnog reda – donošenje posebnog Zakona o obnovi koji bi sadržavao izvanredna rješenja koja bi omogućila trenutačni početak obnove? Taj zakon je trebao predvidjeti poticajne nagrade za one građevinske tvrtke koje su spremne odmah započeti radove, kao i za arhitektonske urede koji kroz svoja arhitektonska rješenja moraju omogućiti početak radova. Vaš Zakon o obnovi koji ste predložili Hrvatskom saboru, a vladajuća većina izglasala, bio je zakašnjen i potpuno nedostatan, a rezultat Vašeg rada jest da imamo sredstva za obnovu, da imamo građevinsku operativu, a obnova se ne vrši. Ovako nesposobnu Vladu, moderna europska povijest još nije zabilježila. Drugo, iz kojeg ste razloga za koordinatora obnove postavili potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića? Gospodin Milošević se svojim postupcima u potpunosti kompromitirao”, kaže Krišto tvrdeći da se Milošević po Banovini ‘našetavao sa srpskim ultra-nacionalistima i negatorima genocida u Srebrenici Miloradom Dodikom i Željkom Cvijanović‘.

“Građani Banovine su potpuno iziritirani Vašim ponašanjem i ponašanjem Vašeg potpredsjednika Miloševića, te mi u razgovorima očajno tvrde kako imaju dojam da je Vladin cilj, ne-provođenjem obnove, do kraja raseliti ionako raseljenu Banovinu”.

Kaže, na ta je pitanja dužan odgovoriti njoj, ali i hrvatskim građanima.
“Vas na to obvezuju hrvatski Ustav i hrvatski zakoni. Imati sredstva, a ne koristiti ih, jest nanošenje namjerne i izravne štete građanima Sisačko-moslavačke županije, ali i Države Hrvatske i cijelosti. Kada se u obzir uzme činjenica da će sredstva koja je Hrvatska dobila kao članica Europske unije morati biti vraćena jer nisu potrošena, svatko zdravo razuman si postavlja pitanje – je li ovo scenarij nekakvog horor-filma i je li ovo uistinu hrvatska stvarnost?! Ovo stanje je svakom normalnom čovjeku neshvatljivo. I nemojte se izvlačiti na proceduralne nemogućnosti i složenost parlamentarne procedure zbog koje niste donijeli posebni zakon kojim biste omogućili hitnu obnovu. Na kraju 2021. godine možemo konstatirati da Vam je Europska komisija u ovoj godini atestirala kako je hrvatsko pravosuđe najgore pravosuđe u EU i da je platežna moć Hrvata najniža poslije Bugarske. Kad tomu dodamo navedene činjenice po pitanju obnove, koju u biti možemo okarakterizirati kao sustavno djelovanje Vlade za sprječavanje obnove, onda jedini korak koji možete učiniti za Hrvatsku, ako Vam je do nje stalo, jest podnijeti ostavku”, poručuje Vidović Krišto.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.