Foto: Screenshot/Vecteezy, ilustracija

SRAMOTNA PRIČA O NERADNIŠTVU I ‘UHLJEBARENJU’ NA DRŽAVNIM JASLAMA! Zaposlenik otkrio nadrealnu istinu: ‘Nemam ništa protiv tebe, ali bljuje mi se od ovog što sam pročitao’

Autor: L.B.

Na društvenoj mreži Reddit osvanula je objava jednog korisnika koji je tvrdio da je zaposlenik u državnoj službi te da je nerad u njegovom odjelu najnormalnija stvar. Iako nema nikakvih dokaza da je doista riječ o zaposlenika državne službe, objavu navodnog uhljeba prenijela je većina hrvatskih medija, a u komentarima ispod objave rasplamsala se žestoka rasprava.

Ipak, već drugog dana, isti korisnik se javio ponovno i poručio kako je sve izmislio kako bi pokazao da hrvatski mediji prenose neprovjerene informacije.

Objava koja je zapalila hrvatsku javnost prenosimo u nastavku.

‘Prešutno pravilo je praviti se da nešto radimo dok je šef tu’

Ovo je priča s radnog mjesta jednog od zaposlenika u jednoj državnoj firmi, koju je podijelio s korisnicima Reddita, prenosimo je u cijelosti u nastavku:

“Od 1. rujna sam zaposlen u jednoj državnoj firmi i ovim putem želim podijeliti nekoliko nadasve zanimljivih detalja vezanih za moje radno mjesto.

Radno vrijeme je klasično uredsko; pon-pet 08:00 – 16:00, ali samo na papiru. U tri spojena ureda nas je petero, uključujući šefa. Prešutno pravilo je praviti se da nešto radimo dok je šef tu (najčešće do 10:30 – 11:00). Nakon toga nas četvero idemo na zajedničku kavu u kafić koji se nalazi u istoj zgradi.

Dvoje starijih kolega već nakon te kave gledaju na sat i pomalo se spremaju za odlazak. Ja i drugi mlađi kolega ostajemo do kraja smjene, ali jedan najčešće otiđe prije 15 sati, a drugi ostane do samog kraja, reda radi. Šef je svjestan što se odvija nakon njegovog odlaska, ali naravno, o tome se ne govori pred njime.




‘Osjećam se kao beskorisna biljka’

Posao koji radimo realno mogu obaviti dvije osobe, znači šef/voditelj + agent/referent. Čak i tada većinu dana ne bi imali posla. Princip rada je zapeo u 90-im ili najboljem slučaju ranim 00-im. Šef i stariji kolege inzistiraju na printanju i arhiviranju mailova u registratore. Imam osjećaj da nisu svjesni koliko je ta radnja nadrealna za ikoga u realnom sektoru jer su jako ozbiljni oko toga. Ako nije na A4 papiru, kao da ne postoji.

Usprkos svim benefitima koje ovakvo “radno” mjesto nosi, dvoje starijih kolega imaju redovite primjedbe na sve i svašta. Kad sam došao krajem ljeta bilo im je vruće, sad im je hladno… Kad se zatvore prozori onda je zagušljivo, kad se otvore onda je propuh… U kafiću je loša kava, promijenili su brend mineralne vode na lošiji (!??)… Pa ih bole leđa, noge, glava… Kolege iz drugog sektora rade još i manje (ne znam kako), pa su valjda zavidni.

Plaća je prosječna hrvatska, možda i malo ispod. Barem meni, možda stariji imaju više jer tu kod obračuna radni staž ima ulogu. Ne priča se o tome, ali je redovna i dobra s obzirom na uloženi trud. Prethodno sam radio za slične novce u jednoj hotelskoj kući i nema potrebe uopće vući paralelu između ta dva posla. Ovdje sam praktički statist kojemu je glavni zadatak ne zakasniti na posao. Evo trenutno sam na radnom mjestu i nemam blage veze što da radim još 3 sata jer je danas mene red da ostanem do kraja smjene.




Što mislite o ovakvom radnom mjestu? Meni je već nakon četiri mjeseca dozlogrdilo i osjećam se kao beskorisna biljka.”

‘Čari državnih ustanova’

Komentari ispod priče samo su se nanizali, većina njih je šaljive prirode, a budući nitko nije čak ni toliko šokiran pročitanim, čini se kako je Hrvatima ova priča i način rada u državnim službama dobro poznat.

No, državni zaposlenik iz priče dobio je i neke savjete, pa mu je jedna osoba kazala da mu “daje savjet zlata vrijedan”:

“Kao netko tko je radio u državnoj firmi 3 godine prije odlaska na drugi posao, dat ću ti savjet zlata vrijedan. Znači, svo vrijeme koje imaš sada iskoristi da ili otvoriš svoj biznis i njime se baviš ili u fušu odradi nekaj dok si na “poslu”. Em što si nećeš uzimati od dana vrijeme, em što ćeš sa strane uhvatit lovicu koja će ti biti super.”

Neki su bili pak, sarkastični i pisali komentare poput: “Jao prelijepo. Daj nam opisi dan sefa koji je u uredu 30 minuta?”, dok se jednom korisniku to što je pročitao zbilja zgadilo.

“Nemam ništa protiv tebe, svatko se snađe kak može. Ali bljuje mi od ovog što sam pročitao”, zaključio je.

Javio se i jedan kolega iz državne službe, još uvijek student koji je napisao kako je on “u državnoj firmi odgledao jedno 10 serija” te poentirao kako su to “čari državnih ustanova”.

 

Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.