Zeljko Hajdinjak / CROPIX

‘SRAMI LI SE HRVATSKA SVOJE DIJASPORE?’ Grbešić izravno pitao premijera, a Plenković odgovorio: ‘To je krivo postavljeno pitanje!’

Autor: Dnevno

U Varaždinu se održava 3. sjednica 2. saziva Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan RH. Na njoj je i predsjednik Vlade Andrej Plenković, piše HRT.

Savjet Vladi pomaže u kreiranju i provedbi politike, aktivnosti i programa u odnosu na Hrvate koji žive izvan granica RH.

Čine ga predstavnici hrvatskih zajednica iz cijeloga svijeta i predstavnici najznačajnijih institucija u Republici Hrvatskoj.

“Na nama je da zajedno, strpljivo, uvažavajući okolnosti i mijenjajući ih, napravimo sve kako bi hrvatska zajednička priča bila što jača, što bolja, što svjetlija, na dobrobit svih onih koji dolaze iza nas. U Hrvatsku dolaze potomci naših iseljenika i druge i treće generacije”, rekao je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas.

“Imamo puno posla pred nama. Idemo raditi i zajedno graditi. Dame i gospodo, drage Hrvatice i Hrvati – nema predaje“, rekao je u izlaganju među ostalim predsjednik Savjeta Vlade za Hrvate izvan RH Ivan Grbešić.

U svojem govoru, Grbešić je postavio i pitanje “Srami li se Hrvatska svoje dijaspore?”.

Premijer Andrej Plenković u svojem izlaganju istaknuo je sljedeće:

“Sam bih se kratko referirao na pitanje gospodina Grbešića srami li se Hrvatska svoje dijaspore. Mislim da je to krivo postavljeno pitanje. Hrvatska je ponosna na svoju dijasporu, ponosna na Hrvate u BiH i na Hrvate diljem svijeta. Ima nas u svim krajevima svijeta, a mnogi od vas daju doprinos domovini. To predstavlja jedno veliko jedinstvo hrvatskog naroda te zajedništva domovinske i iseljene Hrvatske”, prenosi HRT Plenkovićevu izjavu.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.