Foto: X Screenshot

Spriječena još jedna katastrofa u Baltimoreu, javio se Biden: U tijeku velika akcija

Autor: Dnevno.hr

Glavni most u Baltimoreu, u američkoj saveznoj državi Maryland, srušio se u rijeku nakon što je u njega udario kontejnerski brod, javlja BBC. Glasnogovornik gradske vatrogasne službe Baltimorea kaže da se most srušio u rijeku Patapsco nakon što ga je udarilo plovilo u ranim jutarnjim satima.

Do urušavanja je došlo oko 1.30 ujutro kada je služba 911 dobila poziv o incidentu na području mosta Francis Scott Key.

Tijek događaja:

21.00 U rijeci je ogromna količina krhotina

Neki ronilački timovi još uvijek nisu ušli u rijeku zbog ogromne količine krhotina i metala u vodi. “Podvodni dronovi su pronašli velike količine krhotina”, napisala je na X-u Angela Alsobrooks iz okruga Prince George u Marylandu. Objasnila je kako ovakva situacija nije sigurna za ronioce, ali je dodala kako su timovi u pripravnosti. Okrug je poslao devet ronioca i dva čamca kako bi pomogli pri potrazi i spašavanju nestalih.

20.00 Biden: Vlada bi trebala platiti trošak obnove mosta

Američki predsjednik Joe Biden se oglasio o udaru broda u most u Baltimoreu, pri čemu se urušila konstrukcija mosta.
17.00 Šef vatrogasaca: Označeno je pet vozila

Vlasti su uspjele obilježiti tri putnička vozila, kamion s cementom i peto vozilo koji su pali u rijeku koristeći infracrvenu tehnologiju i sonar za bočno skeniranje, rekao je za CNN šef vatrogasne službe grada Baltimorea James Wallace.

Osam ronilačkih timova je u vodi te izvode operacije potrage i spašavanja, rekao je, ističući da nije siguran je li peti automobil putnički ili radni.
16.20 Brod je spustio sidro prije sudara s mostom

Brod Dali navodno je spustio sidra kao dio hitnog postupka prije nego što se zabio u mos,priopćila je singapurska lučka uprava. Danska brodarska tvrtka koja je unajmila brod kaže da će u doglednoj budućnosti izbaciti luku Baltimore iz svih svojih usluga. Maersk kaže da će pauzirati putovanja kroz to područje dok se “ne smatra sigurnim za prolaz”.

15.44 Reuters: Jedna osoba poginula

Jedna je osoba navodno umrla u bolnici nakon urušavanja mosta Key, prema ministru prometa Marylanda, izvijestio je Reuters.

Ministar Paul Wiedefeld je rekao i da je osmero ljudi bilo na mostu Key Bridge u trenutku urušavanja. Obraćajući se novinarima na konferenciji za novinare, Wiedefeld je rekao da su dvije od tih osoba pronađene, a potraga se nastavlja za ostalih šest.

14.50 Guverner: Preliminarna istraga ukazuje na nesreću

Guverner Marylanda Wes Moore kaže da timovi za hitne intervencije čine “sve što je u njihovoj moći” kako bi spasili žrtve rušenja mosta. Država je “u šoku”, rekao je na konferenciji za novinare u Baltimoreu. “Prepoznajem da su mnogi od nas trenutno povrijeđeni, prepoznajem da su mnogi od nas trenutno uplašeni.”

Detalji se “brzo” prikupljaju, ali preliminarna istraga ukazuje da se radi o nesretnom slučaju, kaže, dodajući da nema informacija koje bi sugerirale da je riječ o terorizmu.

Obraćajući se žrtvama i njihovim obiteljima, Moore je rekao: “Svima su nam srca slomljena… mislimo na vas i uvijek ćemo misliti na vas.”

14.43 Oglasio se FBI

Ured FBI-ja u Baltimoreu je objavio da “u ovom trenutku nema konkretnih i vjerodostojnih informacija koje bi upućivale na bilo kakve veze s terorizmom” i urušavanjem mosta.

14.30 Brod je već imao nesreću

Isti brod koji je udario u most Key sudjelovao je i u sudaru dok je isplovljavao iz luke Antwerpen u Belgiji 2016. godine. Prema Vessel Finderu i arhivi pomorskih incidenata Shipwrecklog, Dali – teretni brod od 290 metara s kapacitetom od 10.000 kontejnera – napuštao je kontejnerski terminal u Antwerpenu prema Bremerhavenu.

Dok je to činio, pramac mu se navodno okrenuo te je krma zagrebla bok obale značajno oštetivši nekoliko metara trupa. Vlasti su navodno nakon toga zadržale brod usidren u Deurganckdoku u Belgiji. Navodno nije bilo ozlijeđenih i onečišćenja tog područja. Prema Vessel Finderu, vrijeme je bilo lijepo, a za incident su navodno okrivljeni zapovjednik broda i pilot na brodu.

13.50 Lokalni kapetan upravljao brodom

Doznalo se da je kontejnerskim brodom Dali nije upravljala njegova posada, već lokalni kapetani koji se koriste upravo kako bi se izbjegla nesreća poput ove koja se dogodila jutros.

“Kapetani premještaju brodove u luku Baltimore i iz nje”, rekao je ministar prometa Marylanda Paul Wiedefeld na konferenciji za novinare.

13.35 Rastuća voda otežat će pronalaženje ljudi

Dopisnica CNN-a Martha Kelner kaže da nije jasno koliko je vozila bilo na mostu u trenutku urušavanja. Kelner kaže da je voda “mirna, ali raste” i da će to “zakomplicirati napore” da se pronađe ljude.

Uz to Kelner navodi da je očito da su šanse da se ljude pronađe žive sada sve manje. Iako je proljeće, temperatura vode je oko 9 Celzijevih stupnjeva. Kad se incident dogodio, bila je još hladnija.

13.15 CNN-ova analiza

Teretni brod pod singapurskom zastavom koji se zabio u most promijenio je kurs i skrenuo prema stupu neposredno prije sudara, potvrđuje CNN-ova analiza podataka praćenja brodova MarineTraffica.

Kontejnerski brod Dali, koji je bio na putu za Šri Lanku, počeo je mijenjati kurs prema stupu mosta u 1:26 ujutro po lokalnom vremenu i udario u most u 1:28 ujutro, prema podacima MarineTraffica i videu s mjesta događaja. Prije sudara svjetla na brodu su u 1:24 ujutro počela treperiti.

13.00 Otkriveno zašto je brod udario u most

ABC News je objavio, pozivajući se na neklasificirano izvješće američke obavještajne službe, da je kontejnerski brod Dali “ostao bez pogona” pogona” dok je napuštao luku, a posada na brodu upozorila je dužnosnike Marylanda na moguću nesreću.

“Posada broda Dali je obavijestila Odjel za promet Marylanda da je izgubila kontrolu nad plovilom i da je moguć sudar s mostom.Brod je udario u most, koji se potpuno urušio”, citira ABC američku Agenciju za kibernetičku sigurnost i sigurnost infrastrukture.

12.35 Iskusni kapetan: ‘Naprosto je nevjerojatno’

Juraj Karninčić, umirovljeni kapetan duge plovidbe i predsjednik Udruge pomorskih kapetana sjevernog Jadrana, iza kojega je 35 godina navigiranja svjetskim morima i oceanima na najrazličitijim brodovima, rekao je za tportal da mu je potpuno neshvatljivo ono što se dogodilo.

“Vidljivost je bila dobra, na brodu je sigurno bio jedan, ako ne i dva peljara. Onuda sam prolazio nekoliko puta, a most je, koliko sam vidio, isti. Na zapovjednom mostu, uz kormilara, oficira i peljara, morao je biti i kapetan. Više sam sklon tome da je u ovom slučaju kumovala ljudska pogreška nego da je zakazala tehnika”, kazao je Karninčić.

Upitan o kakvoj se ljudskoj pogrešci moglo raditi, naveo je da je moguće da je kormilar pogrešno razumio peljara. “Naprosto je nevjerojatno da se ovako nešto dogodi”, rekao je Karninčić.

Njegov kolega iz iste udruge, također dugogodišnji kapetan i stalni sudski vještak za pomorstvo, koji je želio ostati anoniman jer nema previše detalja o nesreći, nije isključio to da se na brodu dogodio blackout.

‘To je situacija u kojoj dođe do zatajenja motora, što je onda onemogućilo upravljanje brodom. Moguće je i da je problem bio s kormilom, ali sve to onda otvara i neka druga pitanja, poput onoga jesu li ili nisu bačena sidra da se brod pokuša zaustaviti. Sve su to samo pretpostavke, a moguće je da je tamo zabranjeno bacanje sidra jer prolaze nekakvi kabeli’, kazao je.

12.29 Gradonačelnik: ‘Ovo je nezamisliva tragedija’

Na presici govori i gradonačelnik Brandon Scott, koji je situaciju opisao kao “nezamislivu tragediju”. “Molim za sve pogođene i njihove obitelji, kao i za one koji su prvi reagirali na incident”, dodao je.

Gradonačelnik kaže da je u tijeku potraga za onima koji su upali u vodu. “Fokus bi sada trebao biti na ljudima koje moramo pokušati pronaći i spasiti”, dodao je.

Izvršni direktor okruga Baltimore Johnny Olszewski dodaje da je “dug put pred nama”, ne samo u smislu potrage i spašavanja već i posljedica urušavanja mosta. Zahvaljuje prvim ljudima koji su bili “na mjestu događaja od ranog jutra”. “Oni rade neprocjenjiv posao”, rekao je.

12.27 Oglasila se bijela kuća

Bijela kuća kaže da “pomno prati” situaciju i da su “srcem” uz obitelji onih koji su nestali nakon “užasnog incidenta”.

“Obalna straža SAD-a provodi akciju potrage i spašavanja onih koji su nestali nakon posljedica urušavanja mosta. Visoki dužnosnici Bijele kuće u kontaktu su s guvernerom i gradonačelnikom kako bi ponudili bilo kakvu federalnu pomoć koja im je potrebna. Nema naznaka bilo kakve zle namjere”, stoji u priopćenju Bijele kuće.

12.10 Četiri moguća uzroka udara broda u most

“Plovilo je upravo bilo krenulo s veza i skrenulo prije nego što je udarilo u most”, rekao je za BBC singapurski tručnjak za brodarstvo. Nakon što je pogledao snimku rekao je postoji nekoliko mogućih uzroka udara broda u most. Moguće da je bila riječ o kvaru glavnog motora, sustava upravljanja ili generatora, a ne isključuje ni mogućnost ljudske pogreške.

“To je neobičan zaokret. Prije isplovljavanja broda, dužni smo izvršiti sve provjere svih elemenata plovila. To je dio onog što se čini prije polaska. Ako se sve napravilo, nešto se očito previdjelo. Ovi brodovi su toliko ogromni da čak i ako je brzina mala, sila bi bila ogromna”, rekao je stručnjak za BBC, koji je želio ostati anoniman. Zapitao se i kada je posljednji put provjerena konstrukcija mosta.

11.35  Spašene dvije osobe, jedna prebačena u bolnicu

Gradonačelnik Brandon Scott cijelu situaciju nazvao je ‘nezamislovom tragedijom’, dok je James Wallace, šef vatrogasne službe Baltimorea, rekao da su dvije osobe spašene iz vode, a jedna je u ‘vrlo ozbiljnom stanju’ prebačena u bolnicu. Wallace je rekkao kako je prva vatrogasna postrojba stigla na mjesto događaja u 1.50 ujutro i izvijestila o ‘potpunom urušavanju’ mosta na kojem je u tom trenutku bilo ‘više ljudi’. “Fokus bi sada trebao biti na ljudima koje moramo pokušati pronaći i spasiti”, rekao je gradonačelnik.

11.00 Proglašeno izvanredno stanje

Guverner Marylanda Wes Moore proglasio je izvanredno stanje dok spasioci nastavljaju potragu za ljudima u vodi.

“Radimo s timom među agencijama kako bismo brzo rasporedili savezne resurse iz Bidenove administracije. Zahvalni smo hrabrim muškarcima i ženama koji poduzimaju napore u spašavanju uključenih i molimo se za sigurnost svih. Ostat ćemo u bliskom kontaktu sa saveznim, državnim i lokalnim agencijama koje predvode napore spašavanja dok nastavljamo reagirati na ovu tragediju”, rekao je Moore.

10.45 Na brodu nema ozlijeđenih

“Iako se točan uzrok incidenta tek treba utvrditi, možemo potvrditi da su svi članovi posade na sigurnom i nema izvješća o ozlijeđenima”, stoji u priopćenju brodarske tvrtke Synergy Marine Group, u čijem je vlasništvu kontejnerski brod Dali.

10.30 Najmanje 20 radnika palo u rijeku

Kevin Cartwright iz vatrogasne postrojbe grada Baltimorea kazao je kako se smatra da je najmanje 20 radnika upalo u vodu. Napomenuo je kako su vatrogasci fokusirani na pokušaje spašavanja i izvlačenja ljudi za koje se vjeruje da su pali u rijeku. Kaže da je još prerano za prognoze o broju ljudi koji su zahvaćeni incidentom. “Uvjeti su nesigurni jer s mosta još vise dijelovi držača, što znači da ekipe za spašavanje moraju raditi jako oprezno”, dodao je.

10.15 U most udario kontejnerski brod Dali

Prema podacima stranice Marine Traffic, u most je udario kontejnerski brod Dali, koji plovi pod zastavom Singapura.

Prema istoj stranici, prvi brod koji je stigao na mjesto nesreće desetak minuta kasnije bio je tegljač Eric Mcallister koji se nalazio u luci. Pridružio mu se drugi tegljač Bridget Mcallister te brod za potragu i spašavanje oko 25 minuta nakon nesreće. Sada je u akciju spašavanja uključeno više od 10 brodova.

Prve informacije:

Šef Kevin Cartwright, direktor komunikacija gradske vatrogasne službe Baltimorea, potvrdio je da je most udarilo “veliko plovilo” zbog čega se srušio u rijeku Patapsco. Rekao je i da je su u rijeku upale “osobe i nekoliko vozila”.

Sada je u tijeku operacija spašavanja s više agencija koju vode vatrogasci, surađujući s Obalnom stražom SAD-a i drugim agencijama Marylanda.

Promet je obustavljen

Inače radi se o mostu starom 47 godina. Most Francisa Scotta Keya dug je 2.6 kilometara i žila je kucavica baltimorske luke. Premošćuje rijeku Patapsco, otvoren je 1977. godine i nazvan po autoru američke himne Star Spangled Banner. Njime godišnje prođe 11.5 milijuna vozila.

“Sve trake na mostu su zatvorene zbog incidenta na mostu I-695. Promet se odvija obilazno”, navodi uprava za promet Marylanda u priopćenju.

U vodi je puno dizelskog goriva

Okrug Baltimore je izvijestio da je u vodi oko broda bilo puno dizelskog goriva.

 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.