SPREMA SE ‘TRANČIRANJE’ AGROKORA! Radnici zazivaju: ‘Ivice vrati se, sve ti je oprošteno!’ Evo koji Hrvati pikiraju najbolje tvrtke

Autor: Iva Međugorac / 7Dnevno

Ivice, vrati se, sve ti je oprošteno, ispod glasa u posljednje vrijeme progovaraju djelatnici nekadašnjeg Agrokora, današnje Fortenove grupe. Radnici su novom upravom i novom ekipom koja ih vodi u velikoj mjeri razočarani, podsjećaju da je Agrokor nekoć bio obiteljska tvrtka te da su se čak i oni nižerangirani u svakom trenutku mogli obratiti velikom “gazdi” Ivici Todoriću, a sada to ne mogu. Tvrtka je strogo ustrojena, u njoj se osjeti duh velike korporacije, a međusobni kontakt posve se izgubio, zbog toga nezadovoljna vojska radnika razmišlja o odlasku, no njihova razmišljanja poremetila je pandemija koronavirusa koja je zaustavila gospodarstvo. U tako neizvjesnim vremenima i sami svjedoče neizvjesnosti u svojim redovima. “Fortenova nema budućnost, to uopće ne postoji, ona će se raspasti u totalu, čak će i one najsnažnije tvrtke nestati”, tvrdio je pak sam Todorić u jednom od svojih posljednjih medijskih istupa. U tom svojem posljednjem intervjuu Todorić je znao ono što sada otkrivaju brojke. Očito je da ima insajderske informacije.

Stalni gubitci

Naime, bivši Agrokor, a danas Fortenova grupa, prošle je godine ostvario više od milijardu kuna kumulativnog gubitka, dok ukupan pad prodaje iznosi gotovo 20 posto. Da je situacija u bivšem Agrokoru uistinu dramatična, potvrđuju i naši sugovornici zaposleni u toj grupaciji te dodaju da Fortenovi oni nisu u interesu, a u interesu novim šefovima nije ni opstojnost tvrtke. Todorić je, prema riječima naših sugovornika, puno ulagao, od te tvrtke živio i gradio vlastitu financijsku stabilnost, a to sada nije slučaj. I građani u sve većoj mjeri prepoznaju da Fortenova nije hrvatska pa se okreću drugim proizvođačima i proizvodima, a to se osjeti i na poslovanju korporacije. Pad prihoda prošle su godine zabilježile sve Agrokorove perjanice, što znači da su u godini snažnog rasta sektora manju prodaju imali Konzum, Jamnica, Zvijezda, Ledo, Belje, PIK, pa i Tisak. Zanimljivo, među deset najvećih prošlogodišnjih gubitaša čak četiri dolaze iz bivšeg Todorićeva koncerna pa su shodno tome u velikim problemima Konzum, Tisak i Velpro. Taj negativni trend ozbiljno zabrinjava one upućene u ovu problematiku, jer ako se nastavi, Fortenova neće moći otplaćivati skupe kredite. A da bi se pad doista mogao nastaviti, potvrđuje i to što Fortenova među tisuću najvećih ima čak 14 kompanija, dok je njih sedam prošle godine poslovalo s gubicima koji premašuju milijardu kuna. Teze o tome da je Todorić ipak ponešto znao o relativno uspješnom poslovanju potvrđuje i to što je 14 najvećih tvrtki iz sastava bivšeg koncerna Agrokor pretprošle godine ostvarilo 21,5 milijardi kuna prihoda, dok je lani taj iznos pao na 17,5 milijardi kuna, a taj podatak posebice brine Agrokorove zaposlenike koji smatraju da će u kompaniji uskoro uslijediti otpuštanja, a nakon toga bi se vlasnici Fortenove grupe trebali upustiti u rasprodaju pojedinačnih tvrtki kako bi krovna kompanija mogla funkcionirati i vraćati dugove.

Svi šute

Drugim riječima, premda je i država nastojala spasiti Agrokor i premda je tu priču Plenković smatrao završenom, situacija ni izbliza nije onako bajna kako se to donedavno prezentiralo. Dapače, situacija se trenutačno čini još ozbiljnijom, a naši sugovornici zabrinuti su i zbog toga što se o njihovu stanju i problemima više nigdje ne govori. Kad je riječ o Fortenovi, jasno je kako ruski kapital koji kontrolira sve procese očito ne drži situaciju u kompaniji pod kontrolom. U kontekstu ove priče treba podsjetiti da Sberbank ima 39 posto udjela u kompaniji, ruski VTB posjeduje 7,5 posto, dok PPD Pavla Vujnovca ima 6,4 posto. Nedavno je Sberbank na sudu pokušao dokazati kako je Ivica Todorić sredinom 2015. darovao Kulmerove dvore svojoj djeci, kćeri Ivi i sinovima Anti i Ivanu, ne bi li spriječio da se preko te nekretnine naplate njegovi dugovi, međutim, ruska banka tu presudu nije dobila. Prema nepravomoćnoj odluci zagrebačkog Općinskog suda, oni bi Todoriću trebali podmiriti oko tri i pol milijuna kuna sudskih troškova, a ovaj slučaj odvijao se iza kulisa afere Agrokor, u sklopu koje se tvrdilo da je Todorić iz koncerna izvukao više od milijardu kuna, dok su među dugovima Agrokora ostali i neplaćeni krediti Sberbanku. Mjesec i pol dana prije nego što je u Agrokor ušla izvanredna uprava, Todorić je sklopio ugovor s navedenom bankom prema kojem osobno jamči za kreditne obveze Agrokora, a kada je u Agrokor ušla izvanredna uprava, Sberbank mu ga cijelog šalje na naplatu. Radilo se o 62,8 milijuna eura koje Todorić nije mogao platiti jer je dvije godine prije darovao trećinu Kulmerovih dvora svojoj djeci. Rusi zatim dižu tužbu protiv Todorića i njegove djece, zahtijevajući od suda poništenje darovnih ugovora, što sud nije prihvatio, baš kao što nisu prihvaćene ni teze banke da je dvore darovao djeci kako bi oštetio Sberbank. Neprihvatljivim se za većinu djelatnika Fortenove danas čine i njihove plaće, ali i udjeli na tržištu.

Tržišni udjeli

Naime, Schwarz grupa, unutar koje posluju Lidl i Kaufland, vodeća je u maloprodaji, čime je u konkurenciji prestigla Konzum, a Lidlovi djelatnici imaju i najvišu prosječnu plaću. Navedena grupacija drži oko 25 posto tržišta, Konzum je na oko 20 posto, a slijedi Spar s udjelom od 13 posto. Konzum plus lani je imao 7,66 milijardi kuna prihoda, što je pad od 20 posto u odnosu na prethodnu godinu, osim toga, treba napomenuti kako je Lidl ostvario rast od 13 posto, odnosno prihode od 5,8 milijardi kuna. Najveću dobit prije oporezivanja također ostvaruje Lidl, riječ je o 435 milijuna kuna, na drugoj su poziciji sa 165 milijuna kuna Plodine. Kad je riječ o plaćama, prosječna neto plaća u Lidlu iznosila je lani 8450 kuna, dok je prosječna neto plaća u Konzumu 3600 kuna, što je pad od 21 posto u odnosu na preklani. I dok radnici zazivaju Todorićev povratak, on se daleko od očiju javnosti oporavlja od koronavirusa te oči upire u zagrebačko Županijsko odvjetništvo koje je nedavno za još 30 dana produljilo rok za podizanja optužnice u slučaju Agrokor, i to zbog složenosti istrage. Tužiteljstvo je odlučilo iskoristiti zakonsku mogućnost i rok produljiti za još mjesec dana zbog opsežnosti kaznenog predmeta, a potrebno im je i vrijeme za analizu opsežno prikupljene dokumentacije pa je shodno tome idući rok za podizanje optužnice 17. rujna. Treba podsjetiti da je zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo istragu protiv Todorića, njegovih sinova i 12 menadžera i revizora iz Agrokora pokrenulo još u studenome 2017. godine, no po svemu sudeći nisu stigli daleko. Daleko neće stići ni Fortenova. Kad je riječ o maloprodaji i veleprodaji, interes za tvrtke iz te domene već postoji. Za Konzum se navodno zainteresirao Mile Ćurković, vlasnik Plodina, a interesa ima i za Velpro, Tisak te Roto dinamic. Aspiracija za kupnju imaju navodno i u Tommyju, premda se smatra da nijedan domaći lanac nema snage povući Konzum koji je daleko veći od njih samih. Nagađa se da bi Velpro na bubanj trebao ići zajedno s Konzumom, jednako kao i Roto, za Tisak su navodno interes pokazali i neki strani ulagači. Za Zvijezdu se navodno zanima Tedeschijev Atlantic, ali i Podravka. Tedeschiju i Podravci atraktivan je i Ledo, na koji je oko bacio Nestle.




Prodaja imovine

Solanu na Pagu pikira Podravka, dok se za Jamnicu interesiraju Kofola i Coca-Cola. Interes za Belje pokazao je Sandor Csany, predsjednik uprave mađarske OTP banke, kojemu je interesantan spoj mađarskih i baranjskih polja. Za putničke agencije u sklopu Agrokora zbog trenutne situacije nema interesa, no ranije se za njih zanimao domaći turoperator Uniline, dok su se u Hrvatskom telekomu zainteresirali za mStart. Otprije je poznato da je ekskluzivni savjetnik Fortenove za prodaju Sojare u Zadru, kao i njezine pripadajuće imovine, te za prodaju građevinske kompanije Projektgradnja Deloitte Hrvatska. Zadarska Sojara slovi za prilično atraktivnu jer je smještena u lučkom terminalu u industrijskoj zoni te raspolaže golemim kapacitetima za preradu soje, ima i više od 150 tisuća kubnih metara skladišnog prostora, a ujedno je i izvrsno prometno povezana. Sve u svemu, izgleda da slučaj Agrokor još nije riješen te da bi se hrvatski brendovi uskoro mogli naći na bubnju, a dok se tvrtke rasprodaju, radnike kojima ionako nije lako čekaju teški dani.

TABAK NAVIJA ZA GRIPEN DOK ISTOVREMENO REKLAMIRA SAAB?! Za Dnevno komentirao prozivke i žestoko odgovorio ministru Banožiću!




Autor:Iva Međugorac / 7Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.