fbpx
Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

SPORAN STAN U BOROVJU: Žinić ne može dobiti vlasništvo dok Sabor ne izglasa izmjene Zakona o braniteljima?

Autor: Sanja Plješa/Dnevno

U posljednje doba sve se više “steže obruč” oko župana Sisačko-moslavačke županije Ive Žinića zbog njegovih spornih nekretnina.

Jedna od nekretnina koju koristi je stan u zagrebačkom naselju Borovje.

Iako je Žinić dao zahtjev za otkup tog stana, stambena komisija Ministarstva branitelja ne može ga riješiti sve dok Hrvatski sabor ne izglasa izmjene i dopune sadašnjeg Zakona o braniteljima, piše Jutarnji list.

To je najvažnije u odgovorima koji je taj dnevni list dobio od Ministarstva branitelja na upit  zbog čega već više od dvije godine ne rješavaju Žinićev zahtjev za otkup stana u Zagrebu od 82,29 kvadrata.

Taj stan sisačko-moslavački župan već godinama bespravno koristi, a resorno ministarstvo ga već sedam godina pokušava sudski iseliti.
Zbog Žinićeva zahtjeva za otkup stana koji je podnio u listopadu 2018., u jeku postupka iseljenja, zagrebački Općinski sud u siječnju 2019. privremeno je zastao s postupkom iseljenja. Sud je naime ocijenio da je besmisleno nastavljati postupak deložacije dok se Stambena komisija Ministarstva branitelja ne izjasni hoće li Žiniću dopustiti otkup stana.

Sadašnji Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz prosinca 2017., proširio je prava braniteljske i stradalničke populacije na stambeno zbrinjavanje u odnosu na prethodni.

Proširenje tih prava, kako se čini, pokušava iskoristiti i Žinić kako bi otkupio stan koji koristi bespravno. U sadašnji zakon tako je uvršten i jedan zanimljiv članak, 98., predviđen “za iznimne slučajeve”.
Njime je predviđeno stambeno zbrinjavanje i onih dragovoljaca Domovinskog rata koji su u borbenom sektoru proveli dulje od dvije godine, ratnih vojnih invalida i članova obitelji stradalih i nestalih branitelja za čije zbrinjavanje postoje zakonske prepreke.

To su naime oni koji već imaju u vlasništvu neku drugu nekretninu ili su je imali pa prodali, ukratko oni koji ne mogu ostvariti stambeno zbrinjavanje po redovnim kriterijima bez stradalničkog popusta, piše Jutarnji list.

Autor:Sanja Plješa/Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.