Foto: Unsplash

Špijunska afera trese Austriju, spominje se i Hrvatska: Obavještajac tražio popis s jahte na Jadranu

Autor: Dnevno.hr/M.P.

U središtu pozornosti gotovo svih austrijskih medija ovih dana je “afera Ott”, najveća špijunska afera u poslijeratnoj povijesti Austrije. Kako piše Fenix Magazin, glavni protagonist i uhićenik, osumnjičen da je špijunirao za Ruse na štetu Austrije je Egisto Ott, bivši djelatnik austrijskog Saveznog ureda za zaštitu Ustava i borbu protiv terorizma (BVT), koji je rasformiran i više ne postoji.

Mediji navode da je bio odlično umrežen u međunarodnim obavještajnim vodama te da je pomno pazio kako da stekne povjerenje domaćih i stranih kolega kako bi mogao provoditi špijunske aktivnosti za ruske nalogodavce i to navodno sa svojim pomagačima iz bečke “špijunske ćelije” nekadašnjeg BVT-a.

Mediji navode kako je riječ o njegovom tadašnjem šefu Martinu Weissu, koji je pobjegao u Dubai, te je zasad nedostupan austrijskim vlastima, te jednom suspendiranom bivšem austrijskom istražiteljem iz Zemaljskog ureda za zaštitu Ustava i borbu protiv terorizma (LVT), koji je u međuvremenu umirovljen. Za sve navedene osumnjičene osobe vrijedi načelo nevinosti dok im se ne dokaže suprotno, navode mediji.
Austrijski mediji: Tražio je popis putnika s jahte u Hrvatskoj

Austrijski dnevni list Der Standard piše kako je Ott, od djelatnika bečkog LVT-a s kojim se je našao u kolovozu 2017. godine u jednoj od kavana u Beču, navodno tražio da mu nabavi popis putnika na jednoj jahti u Hrvatskoj. Uz izgovor kako se na brodu nalazi i ruski obavještajac, koji je s većom svota novca pobjegao i pod lažnim identitetom, s EU-putovnicom putuje unaokolo.

“Der Standard” navodi kako je navodno osoba iz LVT-a, dakle djelatnik nadležan za zaštitu austrijskog Ustava, a time i države Austrije, Ottu “stvarno, uz pomoć hrvatskih vlasti, pribavila listu putnika”. Navodno je to bila ‘prijateljska usluga’ zbog koje je djelatnik LVT-a suspendiran 2. rujna 2022. godine na devet mjeseci.

Nakon istrage kazneni postupak protiv njega obustavljen je i u studenome prošle godine je umirovljen. Sve dok prije nekoliko dana nije ponovno isplivao na površinu sumnjivaca, nakon što je uoči Uskrsa krajem ožujka ove godine Ott uhićen u svojoj kući nedaleko Villacha u Austriji.
Foto: Screenshot/Twitter

Mediji: Evo kako je došao do odbjeglog ruskog agenta

Der Standard također navodi kako su Ott & Co. na kraju ipak otkrili gdje se nalazi odbjegli ruski agent. I to uz pomoć Ottovog šefa Martina Weissa, nadležnog za austrijske obavještajne operacije. Weiss se je preko svojih kanala pobrinuo da se Ottu dostavi kopija jedne lažne poljske putovnice u posjedu ruskog bjegunca i otkrije njegovo pravo ime i otisci prstiju. List opisuje kako je u srpnju 2017. godine snalažljivi Ott, tada nadležan za “tajne istrage”, znajući da ne može samo tako, bez obrazloženja i naloga austrijskih organa u lov na ruskog agenta, poslao je e-mail na Ured za kriminalističke poslove austrijske policije zatraživši “hitnu pomoć” u usporedbi otisaka prstiju.

Kao razlog hitnosti je naveo kako se radi “o jednoj ekstremističkoj ili terorističkoj akciji ometanja jedne međunarodne konferencije”, a iznad je velikim crvenim slovima napisao “Zaključano”, što je bila mudra Ottova „finta“, kojom je primatelje kriminaliste upozorio da se radi o najvišem stupnju osjetljivosti podataka.

List tvrdi na temelju dokumenata u čijem je posjedu kako se radilo o otkrivanju “lažnog identiteta” odmetnutog ruskog obavještajca i lociranju njegovog boravka. Također navodi izjavu nakon nekog vremena otkrivenog i saslušanog ruskog agenta koji je rekao kako je Ott njegove otiske prstiju mogao dobiti jedino iz Banke podataka ruske Tajne službe FSB, gdje su bili pohranjeni kada je počeo svoju agentsku karijeru. Der Standard piše i da je Ott bio agent FSB-a koji je i u Turskoj imao dobre veze te uspio dobili liste gostiju iz jednog hotela i popis putnika Turskih Airlinesa.

Čini se da su Putin i Zelenski u jednom pitanju složni i to predstavlja golem problem

Uspješno zavarao kolege iz Njemačke, Italije i Hrvatske

Prije nego je Ott počeo raditi za austrijsku obavještajnu službu BVT, od 2001. do 2012 je bio obavještajac u Turskoj i Italiji, što mu je otvaralo mnoga vrata u njegovim poslovima za ruske nalogodavce, ističu mediji. Ott je navodno bio odlično međunarodno umrežen te je službenom iskaznicom austrijskog Ministarstva unutarnjih poslova zavaravao kolege  “Njemačkoj, Italiji, Turskoj, Hrvatskoj i drugdje po Europi”, koji nisu znali da radi za Ruse.

Ott je već 2017. godine postao sumnjiv da radi za Ruse. Britanska obavještajna služba je Austriji proslijedila važne informacije. Međutim uspio se izvući. Sumnja da špijunira za Ruse pojavila se ponovno 2021. godine kada je šest mjeseci bio u Istražnom zatvoru. U nedostatku dokaza pušten je na slobodu, što je iskoristio i navodno nastavio s daljnjim špijuniranjem i slanjem podataka u Rusiju.

I tako sve do 29. ožujka ove godine kada je Ott uhićen u Austriji nakon što ga je razotkrila britanska obavještajna služba MI 5. I to u istrazi protiv skupine bugarskih državljana osumnjičenih za rusku špijunažu. Ono što je sada prioritetno za austrijski politički vrh i Austriju je, kako ističu mediji, što je moguće prije i preciznije utvrditi radi li se “samo” o špijunaži u “aferi Ott”, ili su ruski špijuni kroz sve te godine već infiltrirani u austrijski politički sustav, što bi značilo sigurnosno slabljenje neutralne Austrije.

Foto: Unsplash

Austrijski politički vrh na nogama

A upravo to je sinoć bila glavna tema hitno sazvanog Vijeća za nacionalnu sigurnost ove alpske zemlje, koje je sazvao konzervativni kancelar Karl Nehammer.

U svakom slučaju Austrija se nakon “afere Ott” i navodno razotkrivene bečke “špijunske ćelije” u bivšem BVT-u našla i međunarodno u nezavidnoj situaciji. Počelo je međusobno optuživanje iz različitih političkih tabora i traženje krivaca kako je uopće do svega toga došlo. Dobri poznavatelji austrijskih prilika smatraju da bi ovo moglo imati veliki utjecaj i na rezultat  lipanjskih europskih izbora, ali i parlamentarnih u jesen ove godine u Austriji.

Amerikanci skuhali plan za Europu, tiče se i Hrvatske: ‘Razumijem da će to zvučati porazno’

 

Autor:Dnevno.hr/M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.