Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Spas za građane: Važna promjena kod vađenja osobnih iskaznica postaje trajna

Autor: Dnevno.hr/M.P.

Privremena mjera po kojoj su od kraja srpnja do kraja kolovoza ove godine zahtjev za izdavanje osobne iskaznice građani mogli podnositi i u policijskim upravama i postajama izvan svojeg mjesta prebivališta pokazala se izrazito efikasnom, piše Večernji list.

Ova mjera pokazala je brojne beneifte, rasteretila je najopterećenije uprave i postaje, a postupak učinila jednostavnijim i pristupačnijim za građane.

MUP je stoga pripremio zakonske izmjene po kojima će tu mogućnost građani moći trajno koristiti.

Foto: Neja Markicevic / CROPIX

Po važećem zakonu zahtjevi se podnose prema mjestu prebivališta ili boravišta

Po važećem zakonu zahtjeve za osobne iskaznice građani mogu podnositi isključivo u policijskim upravama, odnosno postajama prema mjestu prebivališta ili boravišta. Zakon je predvidio i da se iznimno, u slučajevima elementarnih ili drugih nepogoda i sličnih izvanrednih okolnosti, zahtjev za izdavanje osobne iskaznice može podnijeti i u policijskoj upravi ili postaji koja nije mjesno nadležna po mjestu prebivališta ili boravišta podnositelja zahtjeva.

Zbog povećanog interesa građanima je omogućeno da od 24. srpnja do 31. kolovoza ove godine zahtjeve za nove osobne iskaznice podnose postajama i upravama za koje su procijenili da su manje opterećene, neovisno o tome radi li se o postajama u mjestu njihova prebivališta, odnosno boravišta.

Policija poslala važna upozorenja: Tiče se grijanja u vašim domovima, valja izbjeći tragedije
Važno je bilo jedino da je riječ o postajama koje obavljaju upravne poslove, a takvih je ukupno stotinjak pa ne treba posebno obrazlagati koliko je to olakšalo postupak građanima koji, primjerice, žive na granicama dviju županija, a sjedište susjedne im je znatno bliže od sjedišta vlastite županije.
Autor:Dnevno.hr/M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.