Foto: Feral News

ŠOKANTNO: Učenik ozlijedio vršnjaka koji je pritom skoro ostao bez noge! Škola htjela zataškati cijeli slučaj

Autor: Dnevno

U travnju ove godine u Osnovnoj školi dr. Franje Tuđmana u Kninu učenik prvog razreda nanio je teške ozljede školskom kolegi kojemu je pukao mišić na nozi i kojemu je noga spašena samo zahvaljujući ažurnosti liječnika, piše Feral News.

Problem je time veći što ova ružna vijest ima neočekivan epilog. Kako stoji u nalazu inspekcije, škola o događaju uopće nije izvijestila nadležna tijela. Sve je kulminiralo kada je učeniku puknuo mišić zbog udarca drugog dječaka iz razreda. Ozljeda se zakomplicirala, dječak je morao na operaciju, ali škola i dalje nije reagirala. Prema riječima roditelja ni stručna služba ne radi svoj posao. Njihovog sina jednostavno su nagradili slatkišem te ga poslali nazad u razred.

U srijedu, 3. travnja 2019. godine, za vrijeme školskog izleta, učenik se zaletjeo i udario drugog učenika u mišić natkoljenice. Noga je počela oticati, pukao je mišić te se stvarao unutarnji hematom, došlo je do mišićnog okoštavanja. Stvar se krajnje zakomplicirala kada je učenik morao na tešku operaciju. Majka ozlijeđenog prvašića kaže da je noga njezinu sinu spašena samo prisebnošću doktora Pogorelića, u Splitu.

 „Odmah su počeli problemi, tuče sve u razredu, od prvog dana je uočeno njegovo neprihvatljivo ponašanje. Stručna služba uopće nije reagirala niti kada mi je djetetu razbijen nos, niti kada je dobio šaku u glavu i nogom u trbuh. Roditelji su pisali anketu s učiteljicom, gdje smo naveli što se događa. Ali ništa, reakcija je izostala. Ja ga ne mogu pustiti u školu, da ga ovaj ne ubije. Tri dana prije kraja škole prebio je dijete sa psihičkim poteškoćama. To se konstantno događa. Učiteljica nam je rekla da ne može garantirati za našu djecu, kaže da nikad nije imala sličan slučaj”“, komentirala je majka ozlijeđenog djeteta za Feral News.

Ravnateljica mi je lagala da je sve napravila, da je obavijestila socijalnu službu i policiju te me uvjeravala da pravilnik ne postoji. Na kraju sam ja obavijestila policiju, pučku pravobraniteljicu i Ministarstvo. Kad sam otišla obavijestiti ravnateljicu da će mi mali ići na operaciju, rekla mi je kako to nije njezin problem i da ona ionako za ništa te ne može snositi odgovornost. To je bilo dan uoči operacije. Isto to je ponovila u zbornici. Kolege koji su tu bili prisutni zvali su mojeg muža, inače prosvjetnog radnika, da mu to kažu”, tvrdi razočarana majka ozljeđenog djeteta.

Ravnateljica Marija Mijač izjavila je kako je škola postupila ispravno te da je dobila i izvješće inspekcije koje to potvrđuje. „Ako se pokažu propusti, spremna sam snositi odgovornosti, ako treba i podnijeti ostavku“, komentirala je ravnateljica za Feral News. Ipak, izvješće o provedenom inspekcijskom nadzoru govori upravo suprotno. Ozljeda je nastala u travnju, a inspekcijski nadzor obavljen je u srpnju, što znači da škola najmanje tri mjeseca nije obavijestila nadležna tijela, iako je to bila dužna napraviti. Tek nakon naređenja inspekcije Škola je obavila svoju zakonsku dužnost.

Inspekcijskim nadzorom utvrđeno je da Škola nije poduzela sve radnje, odnosno da nije izvijestila sva nadležna tijela u slučaju utvrđenog nasilja, pa je stoga Školi rješenjem naređeno otklanjanje navedenih nepravilnosti“, stoji u izvješću o provedenom inspekcijskom nadzoru. Shodno razgovoru sa svim stranama jasno je kako je samo razrednica napravila sve u svojim mogućnostima te obavijestila sve u školi o utvrđenom nasilju.




Foto: Feral News

Da stvar bude gora, kako je rekao otac učenika koji je udario drugog prvašića, stručna služba mu samo rekla „budi dobar“ i dala mu čokoladicu. Isti učenik je prema navodima roditelja i djelatnika škole, gotovo svakodnevno udarao drugu djecu zbog čega mu je još u siječnju izrečena pedagoška mjera opomene.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja potvrdilo je da su zaprimili podnesak majke te je, kako navode, istog dana pokrenut inspekcijski nadzor. “Nadzorom je utvrđeno da je učeniku prvog razreda Škole izrečena pedagoška mjera zbog neprimjerenih oblika ponašanja prema drugim učenicima te da je isti učenik kontinuirano u tretmanu stručne službe Škole i Centra za socijalnu skrb. Međutim, nadzorom je utvrđeno da je Škola propustila prijaviti svim nadležnim tijelima utvrđeni slučaj nasilja nad drugim učenikom, pa je stoga Školi naređeno da otkloni utvrđene propuste u radu. Ministarstvo ne tolerira i oštro osuđuje sve oblike nasilja, što potvrđuje i brza intervencija prosvjetne inspekcije u konkretnom slučaju, ali uz napomenu da je u ovom i u svim drugim slučajevima potrebno pružiti adekvatnu pomoć i žrtvi i počinitelju nasilja”, stoji u priopćenju Ministarstva.

 




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.