Šokantan primjer ilegalne gradnje u Hrvatskoj: Ovakvu terasu još niste vidjeli, susjeda u očaju

Autor: N.K

Prolazeći hrvatskim obalnim, apartmaniziranim gradovima teško ćete vidjeti jednu istu ogradu, a kamoli kuću. Gradi se bez ikakvog reda i pravila, a slično stanje je zapravo i u ostatku Hrvatske. Do koje mjere ide nemar države i vlasnika za pojam zajedničkog prostora i dobrobit susjeda i ljudi općenito govori slučaj gospođe Barbare Dedić iz Opatije koja nam se javila nakon što je kupila stan u povijesnoj zgradi koja je kulturno dobro u centru Opatije.

Naime, u susjednom stanu bez ikakvih dozvola probijen je zid i nadoštukan balkon kojeg su, pomaknuvši crijep, vlasnici usidrili u drvenu gredu koja nosi strop u stanu Barbare Dedić. Umjesto uživanja u ekskluzivnoj nekretnini, gospođa Dedić se već gotovo godinu dana bori s državom i aktualnim vlasnicima susjednog stana da se ilegalna terasa koja ugrožava njenu i sigurnost gostiju koji borave na njoj, makne.

Naime, zbog svega je greda počela pucati, kišnica neprestano probija kroz zidove u njezin stan, curi po električnim instalacijama i inventaru. Da stvar bude luđa, susjedi koji su terasu izgradili stan iznajmljuju gostima koji ne ne znaju da riskiraju svoju sigurnost. Tome svjedoče fotografije koje nam je poslala, ali i inspekcijski nalaz Službe za inspekcijske poslove zaštite kulturne baštine, a koji je potpisala viša inspektorica zaštite kulturnih dobara, Nina Hraba.

Doseljenica iz Koreje održala lekciju Hrvatima: ‘Stvarno ne razumijem’

Ugrožena statika krova?

Naime, ona je pri izlasku na teren 31. ožujka 2023 godine ustvrdila kako je na dijelu zaštićene građevine u Opatiji, na južnom dijelu krova, starijeg, sjeverno i nižeg dijela građevina, iznad krovnog pokrova, dograđena terasa od metalne konstrukcije koja je oslonjena na krovne grede. Ulaz na tereasu je kroz novoprobijeni otvor za vrata na sjevernom bočnom zidu povišenog djela građevine, djelomično u razini posljednjeg, trećeg kata i potkrovlja. Paralelno s otvorom za vrata nalazi se i novo probijeni prozorski otvor te je na oba ugrađena bijela PVC stolarija s aluminijskim roletama. Niti vlasnik niti investitor radova nisu ishodili akte predviđene Zakonom o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara prije početka radova.

Nadalje se u izvještaju zaključuje kako je neodobreno izvedenim radovima dogradnje terase potencijalno ugrožena statika krova građevine, a zajedno sa zahvatima probijanja otvora za prozor i vrata, narušena izvornost građevine. Sve ovo je inspektorici bilo dovoljno da zaključi kako postoje uvjeti za pokretanje inspekcijskog postupka.
Međutim, nakon fotografija u nastavku nikakvo izvješće inspekcije nije potrebno da se zaključi kako je riječ ilegalnom i opasnom zahvatu koji čini izravnu štetu sustanarima. Vlasnici stana na kojem je dograđena terasa ignoriraju sve apele oštećene im susjede i odbijaju ukloniti terasu unatoč vrlo evidentnom kršenju zakona. Fotografije u nastavku prikazuju lokaciju ilegalne terase i stana na zgradi.

Vidljivo je kako je metalna konstrukcija protivno svoj logici usidrena u gredu stana u potkrovlju koji je kupila naša sugovornica.
Niz fotografija svjedoči i o šteti koju prouzrokuje ovo rješenje.

Radnici ne mogu završiti krov

Da stvar bude još čudnija, na zgradi je u tijeku promjena krova. Međutim, krov se ne može dovršiti jer izmjeni smeta terasa. Naša sugovornica cijeli slučaj prijavila je nizu institucija, međutim, gotovo godinu dana nakon slučaj i dalje nije riješen. Kako kaže, na teren je izašla građevinska inspekcija, ali rješenje o uklanjaju nije izdano.

“Sanacija krova je došla do moga dijela krova, a vlasnici ne žele ukloniti ovu ugrozu i bespravnu terasu. Na zgradi se nalaze dvije bespravne terase koje podliježu kaznama kako za bespravnu gradnju, tako i za oskrvnuće kulturnog dobra i šteta koje su terase uzrokovale. U ugrozi ne trebam posebno govoriti jer slike govore više od riječi. Krov je napravljen od prešane trstike i na takvom je krovu montirana kovana terasa. Grede su se odvojile, a šteta je velika, kako na trulim gredama, tako i na samoj zgradi, fasadi”, kaže nam u očaju gospođa Dedić.

‘OVAJ UGOVOR JAKO JE OPASAN!’ Odvjetnik otkrio kako je lako ostati bez svega: ‘Mogu se imati i najbolje namjere’

Također, Dedić kaže da je kontaktirala pročelnicu riječkog inspektorata gospođu Vukelić Mariju kako bi dobila informacije u kojoj je fazi postupak. Međutim, tada je dobila odgovor kako su vlasnici ilegalne terase pokrenuli postupak za legalizaciju. Postupak legalizacije trenutno nije moguć, a Dedić se pita kako bi se uopće mogla legalizirati terasa koja se protivi svim uvjetima konzervatora.

Državni inspektorat: Donijeli smo rješenje o uklanjanju

Gospođa Dedić nam za kraj kaže kako je stvar pokušala riješiti s vlasnicima ilegalne terase, ali taj pokušaj se navodno završio vrlo neugodno.

U kojoj fazi je ovaj postupak, doznali smo od Državnog inspektorata.

“Građevinska inspekcija Državnog inspektorata obavila je inspekcijski nadzor na lokaciji iz Vašega upita. Slijedom utvrđenog činjeničnog stanja doneseno je Rješenje o uklanjanju. Daljnji upravni inspekcijski postupak je u tijeku”, naveli su iz Inspektorata za Dnevno.hr.

Reagirala vlasnica terase

Našoj redakciji javila se i vlasnica stana na kojem se nalazi predmetna terasa. Ona tvrdi kako terasa bila tamo kada je kupila stan i da fotografije gospođe Dedić ne predstavljaju stanje posve točno.

“Terasu nisam izgradila niti sam na bilo koji način vezana sa izgradnjom iste. Sve je dakle napravljeno prije nego li sam kupila stan, prije 2011. i za ti imam legalne dokumente. Bilo kakvu pravomoćnu odluku kao vlasnica stana ću poštivati i to ne treba brinuti kako Vas tako i Vašu sugovornicu jer poštujem pravne propise u Hrvatskoj. Ono što bi također trebali znati jest da Vaša sugovornica iznosi razne klevete i uvrede na moj račun te sam žrtva lažnog prijavljivanja kaznenog djela. Nažalost, ovakvo postupanje se u Hrvatskoj tolerira jer takve osobe zbog kleveta i uvreda u pravilu ostanu nekažnjene, dok je šteta koju čine javnim objavljivanjem neistinitih navoda nepopravljiva.

Ponavljam, stan koji sam kupila nalazio se je stanju u kojem se i danas nalazi. Nisam izgradila balkon niti na bilo koji način počinila štetu koja se navodi u Vašem članku. Upravni postupci su u tijeku, a što znači da kao stranka u upravnom postupku mogu ostvariti sva zakonom zajamčena prava te ću naravno nakon okončanja poštivati pravomoćnu odluku ma kakva ona bila. Za to vrijeme bi Vas zamolila da sa svojim objavama ne nanosite štetu kako meni tako i mojoj obitelji. Ponavljam, stan koji sam kupila nalazio se je stanju u kojem se i danas nalazi. Nisam izgradila balkon niti na bilo koji način počinila štetu koja se navodi u Vašem članku. Upravni postupci su u tijeku, a što znači da kao stranka u upravnom postupku mogu ostvariti sva zakonom zajamčena prava te ću naravno nakon okončanja poštivati pravomoćnu odluku ma kakva ona bila”, napisala nam je vlasnica stana.

Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.