fbpx
Foto: Saborska TV

ŠOK U SABORU! SDSS-ovka PODERALA ‘SRPSKO PORODIČNO STABLO’ Prkačin poludio: ‘Meni to pokazuje? Pa ja sam išao u Banja Luku, to je kao da Arkan uskrsne i u Zagrebu objašnjava tko je’

Autor: Dnevno.hr

Nastavljena je sjednica Hrvatskog sabora koja je počela slobodnim iznošenjem stajališta po klubovima zastupnika, kako je to već običaj srijedom.

No, slobodni govori otišli su u nevjerojatnom smjeru, sve je kulminiralo svađom SDSS-ove Dragane Jeckov i Ante Prkačina (Domovinski pokret), i to oko Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj.


Krenimo redom, prvu dramu zakuhao je Nino Raspudić u ime Kluba zastupnika Mosta svojom raspravom o žetonima.

“O žetonu rode da ti pojem”, rekao bih u stilu Preradovića kada bih poetski govorio o fenomenu žetončića. Tvorac metafore žetona za političke prebjege u Saboru je Milan Bandić prije četiri godine. Bio je kum, tvorac i praktičar, njegov je saborski klub narastao s jednog na 12 zastupnika. Nakon četiri Uskrsa, zaboravljeni su on, njegovi žetoni i stranka. Spominje ga se samo kao vječnu izliku za probleme Zagreba. No, tu su i dalje konzumenti žetona. HDZ-ova većina i njihovi žetoni. Žeton je prije svega politički parazit jer ga je netko dovukao u Sabor. HNS se doteglio na leđima dežurnog magarca SDP-a. Odradit će mandat kao žeton do kraja, no recentna pojava je geostrateški žeton. Taj očekuje da povjerujete da to nije rezultat njegove osobne slabosti, već cijele svjetske povijesti, da je bilo nužno da se baš on nađe na liniji vladajućih. On je žeton, moralno i političko dno parlamentarizma. Ali se ne miri s tim, on to brani, to je opasno stanje podvojene ličnosti. Žeton si, brate, nemaš časti ni političke budućnosti, smaranjem i stvaranjem buke nećeš promijeniti moralno stanje koje si sam izabrao. Kod takvog batrganja moglo bi se pomisliti da je u drugom koraku došlo do obraćenja jer fanatično obrani novo uvjerenje. Možemo sintetizirati nekoliko misli o toj truleži parlamentarizma. Ako govori i glasa kao žeton, možda je stvarno žeton- Tko o čemu, žeton o poštenju, žeton o Ukrajini, žeton o znanosti…”, rekao je Raspudić i izazvao aplauz dijela sabornice.

“Ni žetonova nije do zore sjela nego samo do kraja mandata”, zaključio je.

Zekanović: Uvlačite se Grbinu, nadam se da nije tijesno

A prigodno, nakon Raspudića, za govornicu je došao Hrvoje Zekanović.

“Ako netko glasa kao SDP, ako netko sluša Grbina, ako netko svoj politički izričaj dogovara s Milanoviće,  onda je žeton tih istih. Nadovezat ću se na mudro izlaganje Raspudića, bilo mi je zanimljivo gledati Grmoja kako umire od smijeha jer je Raspudić tako pametan. Sve zube je pokazao, šestice su mu se vidjele. No, šef oporbe pulenima iz Mosta kaže: ‘Idemo’, svi krenu poslušno jer su žetoni SDP-a. Vi imate jedino ideologiju, želite malo konzervativnih glasova, uvlačite se SDP-u Grbinu, nadam se da vam nije tijesno tamo. Zašto je Most prošli tjedan napustio glasovanje? Tema je bila neradna nedjelja, oni za to nisu. Ništa, veliko sivilo, to je Most. Nakon glasovanja u petak zaustavio me jedan kolega iz oporbe, poznat Raspudiću, rekao mi je ‘sramim se što smo napravili, stid me što smo pali ovako nisko’. Doveli jadnu djecu i suočili ih s tragičnom sudbinom, a zna Raspudić da radimo na prijedlogu zakona koji će biti kvalitetniji i bolji. “Žao mi je što smo napustili sabornicu”, rekao je i to je istina i to je ono što ljudi moraju znati. Postoje oni koji su ušli u Sabor s jasnom ideologijom, ja sam kršćanski demokrat. Što je Most? Nisu za Ukrajinu, ali nisu rusofili, korona ne postoji, to je laž. Dakle bez obzira koliko se pokušali opravdati napadom na one koji su jasni, bili su i ostat će ravnozemljaši s diplomom, a kada govorimo o žetonizaciji, podsjećam koliko je Mostovaca nekoć bio ovdje pa su otjerani od strane Mosta. Nestali svi”, vikao je Zekanović, na što je potvrdu poslovnika tražio Marijan Pavliček.

“Zekanović je vrijeđao sve koji su napustili zadnje glasovanje ali i sve koji su bili za prihvaćanje prijedloga da majke njegovateljice mogu još 6 mjeseci dobiti naknadu, neka se ide ispovijedati i za pokoru neka dobije mjesec dana šutnje”, poručio mu je, na što se opet javio Zekanović.
“Pavličeku, ne laskajte si, niste bitni na margini ste, ne bavim se vama. Puno je empatije roditeljima koji imaju problem, zakon se donosi, ono što je oporba napravila je morbidno, vladajuća većina će se pobrinuti da te majke budu zaštićene”.

Pavliček: Što je s četničkim nadgrobnim spomenicima u Hrvatskoj?

Marijan Pavliček je u slobodnom izlaganju govorio o spornim spomenicima na grobovima u Hrvatskoj.

“Javnost se zabavljala promjenom imena ulica u Zagrebu, za to su zaslužni i Goldstein koji je kao veleposlanik u redu imao sliku Tita, i povjesničar Klasić koji je rekao da smatra da je Tito bio najveći Hrvat koji je u svijetu prepoznat. Zatražili su promjene imena ulica suradnika fašističkog režima, a u Hrvatskoj imamo još gori problem. U ovom trenutku imamo na 39 lokacija, na grobljima istočne Slavonije brojne nadgrobne spomenike na kojima se veliča četnički pokret sa znakovljem. Najpoznatiji je mauzolej Vukašinu Šoškočaninu, na tom mauzoleju piše da je tragično preminuo i valovima Dunava, kao komandant obrane Borova sela. On uopće nije tamo sahranjen, po mojim saznanjima je negdje u Vojvodini, u dvorištu srpskog manastira. U tom istom Borovu je spomenik pripadniku Belih orlova, na tom spomeniku piše: ‘Tu padoše krajiški junaci’. Inače Borovo je poznato što je tamo 2. svibnja masakrirano 12 hrvatskih redarstvenika, a danas spomenici stoje. Je li to moderni suverenizam o kojem vladajući govore? Toliko koštaju tri ruke SDSS-a da se ne diraju ti spomenici? Provodite postojeći zakon o grobljima. Vrijeđa mene kao Hrvata, to je ljaga za Hrvatsku”, rekao je.
Davor Bernardić govorio je o sporoj obnovi nakon potresa u Zagrebu, na treću godišnjicu, rekavši da su prošla četiri ministra, tri zakona, a niti jedna kuća nije izgrađena.

Najednom opasno eskaliralo

Zatim je za govornicu došao Ante Prkačin (Domovinski pokret), nakon čega se razvila još žešća rasprava. I to o Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

“Postoje dva premijera Plenkovića? Ovo što sam čuo od kolege Kirina nije Plenković kojeg znam. Svima nam je jasno bilo da premijera rušiti ne možemo, no javnost mora znati o čemu se radi. Glavni uzrok štete u Hrvatskoj je bahatost, nedostatak domoljublja, nacionalne svijesti, neznanje i arogancija Andreja Plenkovića. Rekao sam to temeljem praćenja svega što se događa. Idemo na Ukrajinu, omiljenu mu temu”, rekao je Prkačin i govorio o sukobu između Ukrajinske i Ruske pravoslavne crkve te nastavio:

“Isključiv krivac za rat u Ukrajini je Putin, to Putinofil ne može reći. Ali kako se ponašala ukrajinska vlast prema ruskog pravoslavnoj crkvi, a kako Hrvatska prema SPC-u ovdje? Sjećam se. 2017., bilo je savjetovanje u Zagrebu, skup predstavnika EPP-a, tema je bila vjerske slobode. Premijer Plenković je održao govor kao da ga je sastavljao Savo Štrbac, rekao je da SPC stotinama godina ovdje, naročito u Dalmaciji”, rekao je Prkačin. A prema njemu, Srpska pravoslavna crkva se ovdje spominje od 1920. godine dekretom kralja Aleksandra.

Jeckov šokirala Sabor: Ovo je ‘Srpsko porodično stablo’

Na to je reagirala Dragana Jeckov (SDSS). Došla je za govornicu i pokazala šokantnu sliku.

“Ovo je slika koje se zove Srpsko porodično stablo”, rekla je i pokazala sliku na kojoj se nalazi stablo s kojeg na konopcu vise ljudski likovi.

“Ona mnogo toga govori, a poruka je jasna i precizno se zna na koga se odnosi. Ta slika osvanula je 14. marta na Pravoslavnom zavjetnom krstu u centru Vinkovaca, u blizini Pravoslavne crkve, kolega, na onoj istoj Pravoslavnoj crkvi koja je sagrađena 1739. godine, nekoliko je puta rušena i sagrađena, kolega”, govorila je, obraćajući se Prkačinu.

“Ona je, kako tada, tako i danas, simbol postojanja pravoslavne vjere  Srba u Vinkovcima i okolici, ta grozna slika poziv je na nasilje, usmjerena prema skupini zbog etničke pripadnosti, prema Srbina i pravoslavnim vjernicima. Svakodnevno svjedočimo povećanju učestalosti govora mržnje prema stranim radnicima. Ako je potrebno, treba na to upozoravati i reagirati, ograditi se od tih poruka i namjera, jer su im namjere opasne i pogubne za uređeno društvo. Sutra se ta slika može zvati drugačije, stablo nekog drugog naroda, no poruka će uvijek biti poziv na mržnju. Ovu sliku ću staviti na mjesto gdje pripada, u smeće”, rekla je i poderala sliku.

Prkačin se uvrijedio

Prkačin je odmah reagirao.

“Uvrijeđen sam, u mene je gledala i pokazivala fotografiju. Bio sam zapovjednik ozbiljne diverzantske skupine. Jedan jedini zarobljeni srpski vojnik je dobio pljusku jer nisam stigao na vrijeme reagirati. Kada su me slični prozivali za najteže ratne zločine, otišao sam u Banja Luku. To vam je kao da Arkan uskrsne, dođe u Zagreb i dođe objasniti tko je i što je”.

Na to se javio i Mostovac Marin Miletić poručivši da je svaki narod podno neba jednako vrijedan, a raspravu je zaključila Jeckov.

“Prkačin je s jednakim žarom govorio o nepostojanju SPC-a, prozivajući mene osobno”.

Zastupnici će raspravljati o četiri izvješća: o provedbi službene razvojne pomoći Hrvatske inozemstvu za 2021. te o poslovanju Hrvatske radiotelevizije za 2019., 2020. i 2021. godinu. Službena razvojna pomoć Hrvatske u inozemstvu u 2021. iznosila je 624,22 milijuna kuna, što je porast od 20,8 posto u odnosu na 2020., čime je nastavljen trend povećanja ukupnog godišnjeg izdvajanja Hrvatske za provedbu razvojnih i humanitarnih projekata u inozemstvu.

 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.